Folkhälsomyndigheten och Vårdguiden 1177.se har aktuell information om vad du ska göra om du känner dig sjuk och har symptom som kan bero på covid-19.
Covid-19: Stanna hemma om du är sjuk (Vårdguiden 1177.se)
Stanna hemma om du är sjuk med symtom på covid-19 (Folkhälsomyndigheten)
Du ansvarar, precis som medarbetare vid universitetet, för att stanna hemma och undvika kontakta med andra om du är sjuk och har symptom som kan bero på covid-19.
Om du misstänker att du kan ha utsatt någon på universitetet för smitta, oavsett anledning till din misstanke, kan det vara lämpligt att informera lärare eller kursledare. Ni kan i dialog avgöra om ytterligare någon på universitetet bör bli informerad, och i så fall vem som ska informera vem.
Även du som inte har svenskt personnummer har rätt att bli testad för covid-19 utan kostnad. Västra Götalandsregionen har sammanställt vilka vårdcentraler som erbjuder provtagning. Saknar du e-legitimation kan du ringa till vårdcentralen för att boka en tid.
På Vårdguiden 1177 finns information om hur du gör för att vaccinera dig. Du behöver inte vara folkbokförd i regionen för att boka tid för vaccination mot covid-19. Även om du tagit dos 1 i din hemkommun kan du boka dos 2 i Västra Götalandsregionen. Många vaccinationsmottagningar både drop-in och tidsbokning.
Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 (1177.se)
Alla som bor i Sverige och är över 12 år erbjuds kostnadsfri vaccination mot covid-19. Du behöver inte vara svensk medborgare för att få vaccinet. På 1177.se kan du läsa mer om när och hur du kan vaccinera dig, samt söka fram vaccinationsmottagning för att boka tid.
Läs mottagningens information noga innan du bokar. Om du inte har möjlighet att boka en tid digitalt kan du ringa till mottagningen.
Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 (1177 Vårdguiden)
Följ Folkhälsomyndighetens rekmmenationer till dig som reser in i Sverige. Tänk på att om och när nya rekommendationer införs kan det gå fort, vilket innebär att det som gäller idag kanske inte gäller för dig när det är dags att resa in i Sverige.
Rekommenationer för dig som reser in i Sverige (Folkhälsomyndigheten)
Göteborgs universitet har beslutat att medge studier och praktik utomlands under förutsättning att:
Eftersom förutsättningarna snabbt kan komma att förändras är det dock av yttersta vikt att du som student i samråd med studievägledare/motsvarande har en alternativ plan att falla tillbaka på om utlandsvistelsen behöver ställas in.
Med avseende på UD:s reserekommendationer så tydliggörs här att det är universitetets uppfattning att studier och praktik utomlands kan genomföras vid UD:s lägre avrådansnivå. Avsteg från denna linje ska beslutas av prefekt efter samråd med dekan.
Om du vill flytta mobiliteten från ett läsår till ett annat, är svaret nej. Göteborgs universitet har som huvudregel att inte flytta utbyten till ett annat läsår. Om du vill åka på utbyte HT22/VT23, vänligen sök i nästa ansökningsomgång (10 december-1 februari).
Om du vill flytta mobiliteten inom ett och samma läsår (till exempel från HT21 till VT22), kan det fungera om det är OK med det utländska universitetet, om det funkar inom ramen för ditt program/dina studier här på Göteborgs unvierstiet, och om läget tillåter det. Stäm först av med internationell koordinator/studievägledare på din institution och/eller International Centre.
Internationella koordinatorer vid institutionerna
E-post till International Centre: exchangestudies@gu.se
Ja, om det utländska universitetet eller planerade praktikplatsen har erbjudit dig distansundervisning kan det vara ett alternativ. Kontakta internationell koordinator på din institution och/eller International Centre exchangestudies@gu.se för närmare information.
Vi har samlat länkar till myndigheter och andra aktörers information om covid-19.
Västra Götalandsregionen: Aktuellt om covid-19
Göteborgs Stad: Information med anledning av covid-19
Västtrafik: Information angående coronaviruset
Regeringens arbete med coronapandemin
Folkhälsomyndigheten frågor och svar om covid-19
1177 Vårdguiden: Information om covid-19
CSN: Med anledning av coronapandemin
Krisinformation.se, Coronapandemin: Detta gäller just nu
Arbetsgivarverket: Frågor och svar om coronaviruset
Arbetsmiljöverket: Coronavirus och arbetsmiljö
Försäkringskassan: Coronaviruset – det här gäller
Kammarkollegiet: Försäkringar i samband med coronaviruset
Migrationsverket: Information med anledning av coronaviruset
Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/coronaviruset/?tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Fstudentportal.gu.se%2Fcoronaviruset%2F%3FlanguageId%3D100000%26skipSSOCheck%3Dtrue&languageId=100000&skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum:
2022-07-02