Till startsida
Det nya coronaviruset: Universitetsgemensam information
Fredag 27 mars 15:22

Göteborgs universitet övergår till distansstudier och hemarbete

Regeringen rekommenderar att universitet och högskolor, för att minska spridningen av Covid-19, övergår till distansundervisning. Denna omställning är redan påbörjad på Göteborgs universitet och rektor har fattat beslut om att den ska vara helt klar torsdagen den 26 mars.

Efter ett extrainsatt ledningsråd, där bland andra dekanerna ingår, fattade rektor under eftermiddagen beslut att hela universitetet ska ställa om till distansstudier och hemarbete. Detta för att minska spridningen av Covid-19.

Beslutet innebär inte att universitetet stänger, utan utgångspunkten är att arbete inom utbildning, forskning och administration fortgår. Arbete inom verksamhetskritiska funktioner ska säkerställas i det längsta.

Distansstudier

Beslutet innebär att utbildningen på Göteborgs universitet skyndsamt, för att minska smittspridningen av covid-19, ska övergå till distansutbildning. På många håll är denna övergång redan påbörjad, och beslutet idag fastslår att förändringen ska vara helt genomförd senast den 26 mars.

Institution eller kursansvarig ansvarar för att meddela vad som gäller för din utbildning.

För dig som student innebär övergången följande:

  • Undervisning i universitetets lokaler övergår nu till distansundervisning. Du får information från din institution.
  • Salstentor ersätts, om det är möjligt, med examinationsform som inte kräver fysisk lokalisering. Du får information från din institution.
  • VFU, praktik, externa examensarbeten och liknade genomförs i enlighet med värdorganisationens riktlinjer. Om du har frågor, vänd dig till kursansvarig eller handledare.
    Information till lärarstudenter om VFU och Covid-19
  • Det är upp till varje institution att nu arbeta fram de nödvändiga förändringar som krävs i utbildningarna. Du får information från din institution.

Hemarbete

För att minska smittspridningen av covid-19 har rektor även fattat beslut att universitetets medarbetare, där det är möjligt, helt eller delvis ska övergå till hemarbete. Närmaste chef ansvarar för att göra bedömningen av vilka medarbetare som ska arbeta hemifrån och vilka som av olika anledningar måste vara på plats. Allt hemarbete ska godkännas av närmaste chef.

För dig som är medarbetare inkl. doktorander och chefer, innebär övergången till hemarbete följande:

  • Alla chefer uppdras att säkerställa att samtliga medarbetare som helt eller delvis kan arbeta hemifrån ska göra det.
  • Alla medarbetare som arbetar hemifrån ska vara tillgängliga för verksamheten.
  • Allt hemarbete ska godkännas av närmaste chef.
  • Arbete inom verksamhetskritiska funktioner ska säkerställas i det längsta. Chef avgör vilka delar av verksamheten som är kritiska.
Sidansvarig: Frågor om det nya coronaviruset|Sidan uppdaterades: 2020-03-23
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/coronaviruset/overgang-till-distansstudier-och-distansarbete/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2020-03-29

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?