Till startsida

Covid-19: Information till studenter

Universitetet bevakar fortsatt läget och följer myndigheternas rekommendationer, besök den här sidan för aktuell info. Senast uppdaterad 23 augusti 2022.

Stanna hemma vid symtom

Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk och har symtom som kan vara covid-19. Det gäller också om du har tagit ett självtest som är negativt. Information om när du ska jag stanna hemma finns hos Vårdguiden 1177.

Vaccinera dig

Att vaccinera sig mot covid-19 är det bästa sättet att skydda sig själv och andra. Universitetet uppmuntrar medarbetare och studenter att vaccinera sig. Information om vaccination och tidsbokning finns på 1177.se.

Om du inte är vaccinerad bör du fortsätta vara försiktig för att undvika att du blir allvarligt sjuk. Håll avstånd och undvik platser där det kan bli trängsel.

Inga särskilda anpassningar planerade under hösten

Folkhälsomyndigheten har förtydligat att anordnare av utbildning för vuxna, som Göteborgs universitet, inte längre har någon skyldighet att anpassa verksamheten för dem som är ovaccinerade.

Läs mer: Covid-19: Inga särskilda anpassningar planerade på universitetet i höst

Dina studier vid universitetet

Från och med den 1 april 2022 återgick Göteborgs universitet till ordinarie kurs- och utbildningsplaner. Om tillfälliga avsteg från ordinarie kursplan krävs på grund av tidigare lagd kursplanering ska särskilt motiverade beslut fattas och dokumenteras. Om det skulle vara fallet för din utbildning får du som är student information från din utbildning. 

Studenthälsa vid Göteborgs universitet

Pandemin har påverkat alla olika. Kanske har distansläget varit tufft för dig och du känner av det fortfarande, eller så har du inte upplevt studier före pandemin och känner att studier på campus är en stor omställning. Oavsett din upplevelse kan du kontakta studenthälsan, som kan ge dig stöd utifrån din individuella situation.

Du som är student har möjlighet att söka stöd för studierelaterad ohälsa. Vad som räknas som studierelaterad ohälsa är inte alltid lätt att veta – därför rekommenderar Göteborgs universitet att det alltid är bättre att kontakta Feelgood, universitetets leverantör av studenthälsa, en gång för mycket än för lite.

Mer information:

Frågor och svar för studenter

Frågor och svar är uppdaterade efter återgången till ordinarie kurs- och utbildningsplaner den 1 april 2022.

 • Vid sjukdom, misstänkt eller bekräftad covid-19

  Vad gäller om jag eller någon som jag bor tillsammans med blir sjuk?

  Folkhälsomyndigheten och Vårdguiden 1177.se har aktuell information om vad du ska göra om du känner dig sjuk och har symptom som kan bero på covid-19.

  Covid-19: Stanna hemma om du är sjuk (Vårdguiden 1177.se)

  Stanna hemma om du är sjuk med symtom på covid-19 (Folkhälsomyndigheten)

  Jag misstänker att jag kan ha utsatt någon för smitta när jag befunnit mig på universitetet. Behöver jag meddela någon detta?

  Du ansvarar, precis som medarbetare vid universitetet, för att stanna hemma och undvika kontakta med andra om du är sjuk och har symptom som kan bero på covid-19.

  Om du misstänker att du kan ha utsatt någon på universitetet för smitta, oavsett anledning till din misstanke, kan det vara lämpligt att informera lärare eller kursledare. Ni kan i dialog avgöra om ytterligare någon på universitetet bör bli informerad, och i så fall vem som ska informera vem.

  Jag vill lämna prov för covid-19, men saknar svenskt personnummer. Hur ska jag göra för att kunna testa mig?

  Även du som inte har svenskt personnummer har rätt att bli testad för covid-19 utan kostnad. Västra Götalandsregionen har sammanställt vilka vårdcentraler som erbjuder provtagning. Saknar du e-legitimation kan du ringa till vårdcentralen för att boka en tid.

  Lämna prov för covid-19 (Vårdguiden 1177)

 • Vaccination mot covid-19

  Hur gör jag för att vaccinera mig mot covid-19 i Västra Götalandsregionen?

  På Vårdguiden 1177 finns information om hur du gör för att vaccinera dig. Du behöver inte vara folkbokförd i regionen för att boka tid för vaccination mot covid-19. Även om du tagit dos 1 i din hemkommun kan du boka dos 2 i Västra Götalandsregionen. Många vaccinationsmottagningar både drop-in och tidsbokning.

  Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 (1177.se)

  Jag vill vaccinera mig mot covid-19, men saknar svenskt personnummer. Hur gör jag?

  Alla som bor i Sverige och är över 12 år erbjuds kostnadsfri vaccination mot covid-19. Du behöver inte vara svensk medborgare för att få vaccinet. På 1177.se kan du läsa mer om när och hur du kan vaccinera dig, samt söka fram vaccinationsmottagning för att boka tid.

  Läs mottagningens information noga innan du bokar. Om du inte har möjlighet att boka en tid digitalt kan du ringa till mottagningen.

  Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19 (1177 Vårdguiden)

  Vaccinationstider covid-19 i Västra Götaland

 • Utomlands (utbytesstudier/utbytespraktik)

  Vad gäller när jag har varit utomlands?

  Följ Folkhälsomyndighetens rekmmenationer till dig som reser in i Sverige. Tänk på att om och när nya rekommendationer införs kan det gå fort, vilket innebär att det som gäller idag kanske inte gäller för dig när det är dags att resa in i Sverige.

  Rekommenationer för dig som reser in i Sverige (Folkhälsomyndigheten)

  Jag ska på utbytesstudier/praktikplats. Hur vet jag om jag kommer kunna åka?

  Göteborgs universitet har beslutat att medge studier och praktik utomlands under förutsättning att:

  • det ligger i linje med UD:s reserekommendationer och Kammarkollegiets försäkringsvillkor
  • mottagande lärosäte/motsvarande är beredda att ta emot studenten
  • det överensstämmer med mottagande lands inresebestämmelser och övriga riktlinjer.
  • I förekommande fall kan även hänsyn behöva tas till begränsande bestämmelser hos den part som finansierar utbytet.

  Eftersom förutsättningarna snabbt kan komma att förändras är det dock av yttersta vikt att du som student i samråd med studievägledare/motsvarande har en alternativ plan att falla tillbaka på om utlandsvistelsen behöver ställas in.

  Med avseende på UD:s reserekommendationer så tydliggörs här att det är universitetets uppfattning att studier och praktik utomlands kan genomföras vid UD:s lägre avrådansnivå. Avsteg från denna linje ska beslutas av prefekt efter samråd med dekan.

  Jag har blivit tilldelad en utbytesplats/praktikplats utomlands, men vill flytta fram det. Är det möjligt?

  Om du vill flytta mobiliteten från ett läsår till ett annat, är svaret nej. Göteborgs universitet har som huvudregel att inte flytta utbyten till ett annat läsår. Om du vill åka på utbyte HT22/VT23, vänligen sök i nästa ansökningsomgång (10 december-1 februari).

  Om du vill flytta mobiliteten inom ett och samma läsår (till exempel från HT21 till VT22), kan det fungera om det är OK med det utländska universitetet, om det funkar inom ramen för ditt program/dina studier här på Göteborgs unvierstiet, och om läget tillåter det. Stäm först av med internationell koordinator/studievägledare på din institution och/eller International Centre.

  Internationella koordinatorer vid institutionerna

  E-post till International Centre: exchangestudies@gu.se 

  Kan jag genomföra mitt utbyte på distans istället?

  Ja, om det utländska universitetet eller planerade praktikplatsen har erbjudit dig distansundervisning kan det vara ett alternativ. Kontakta internationell koordinator på din institution och/eller International Centre exchangestudies@gu.se för närmare information.

 • Mer information om covid-19
Sidansvarig: Studentportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2022-08-23
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/coronaviruset/?selectedSegment=vfu--praktik-och-externa-examensarbeten&skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2023-02-02

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?