Till startsida

Kombinera elitidrott och studier

Kvinnlig elitidrottare som tävlar i simningFör dig som är student och elitidrottare innebär Riksidrottsuniversitetet möjligheter att anpassa universitetsstudierna efter de förutsättningar du har som elitidrottare. Du kan förbereda för ett framtida arbetsliv samtidigt som du kan fokusera på din idrottskarriär.

Riksidrottsuniversitetet (RIU) är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Chalmers och Riksidrottsförbundet. Du måste vara antagen till en utbildning vid någon av de två lärosätena för att ingå inom ramen för Riksidrottsuniversitetet.

Checklista för att bli RIU-student

 1. Du blir antagen till kurs eller program vid Göteborgs universitet. Ansökan till utbildning sker på vanligt vis.
  Anmälan och antagning
   
 2. Du blir godkänd för RIU enligt specialidrottsförbundens kriterier. Förbundet intygar att du kvalificerar dig på en särskild blankett som ska lämnas in till universitetet.
   
 3. Antagningsbesked och intyg från specialidrottsförbund lämnas till universitetets samordnare och en överenskommelse som reglerar studentens och universitetets åtaganden skrivs under av båda parter.
   
 4. Du ansvarar för att meddela studievägledare och/eller utbildningsledare vid aktuell institution/program att du studerar inom ramen för RIU.
   
 5. Studievägledare eller motsvarande på aktuell institution/program diskuterar lämpliga anpassningar tillsammans med dig utifrån dina särskilda förutsättningar och utbildningens möjligheter till flexibelt studieupplägg. Planeringen kan tydliggöras genom att en individuell studieplan upprättas.
   

(Alla dokumenten är i pdf-format och öppnas i ett nytt fönster.)

Blankett för intyg från specialidrottsförbund

Blankett: Foreign Specialised Sports Federation Certificate

Ditt specialidrottsförbund intygar

För att kunna räknas som riksidrottsstudent måste specialidrottsförbundens krav vara uppfyllda. De innebär att du behöver vara idrottsaktiv inom en RF-ansluten idrott och vara potentiell eller aktuell landslagsutövare eller spelare i högsta ligan i en lagbollidrott.

Är du aktuell som student inom Riksidrottsuniversitetet kontaktar du det specialidrottsförbund där du är aktiv. Förbundet intygar att du kvalificerar dig på blanketten ovan som ska lämnas in till universitetet.

Antagningsbevis och intyg från aktuellt specialidrottsförbund ska lämnas till universitetets samordnare för registrering som student inom RIU. Studenter som uppfyller kriterierna och omfattas kommer att underteckna enskilda överenskommelser med lärosätet i syfte att tydliggöra respektive parts ansvar.

Du ansvarar själv för att universitetets samordnare och studievägledare och/eller utbildningsledare/utbildningssekreterare på den institution/program där du studerar är informerade om att du är elitidrottsstudent inom RIU.

Studier och elitidrott på institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Individuell studieplan

För att tydliggöra de överenskommelser som görs på programmet/institutionen där du studerar kan det vara lämpligt att en individuellt anpassad studieplan upprättas tillsammans med din studievägledare eller motsvarande.

Du ansvarar därför för att i god tid meddela om tränings- och tävlingsschema och notera eventuella krockar med schemat för den kurs eller det program du läser. En individuell studieplan kan innehålla information om de anpassningar som möjliggör för dig att kunna kombinera studier med träning, tävling och resor.

Hur stora anpassningsmöjligheter är varierar mellan olika utbildningar och deras respektive undervisnings- och examinationsformer.

Stipendier

Elitidrottsstudenter inom ramen för Riksidrottsuniversitetet kan vara berättigade till stipendier från Riksidrottsförbundet. I övrigt gäller Centrala studiestödsnämndens regler för studiemedel.

 

Vill du bli student vid Riksidrottsuniversitetet Göteborg?

En kort film som vänder sig till elitidrottare som vill kombinera elitidrott och akademiska studier. Filmen marknadsför samtidigt Riksidrottsuniversitetet Göteborg - ett samverkansprojekt mellan Göteborgs universitet, Chalmers Tekniska Högskola och Västra Götalands Idrottsförbund.

Riksidrottsuniversitet

Läs mer om Riksidrottsuniversitetet på rf.se

Informationsblad

RIU flyer

Riksidrottsuniversitetets kick-off med olympiskt skimmer

Tips för bra studiemiljö på distans

Tips och idéer för att skapa en bra studiemiljö hemma.

Kontaktinformation

Astrid Schubring
Projektledare, Riksidrottsuniversitetet
Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
031-786 4221
E-post: astrid.schubring@gu.se

Thomas Jonsson
Samordnare
Utbildningsenheten
031-786 1275
thomas.jonsson@gu.se

Sidansvarig: Kristina Holmlid|Sidan uppdaterades: 2021-04-23
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/handledning-och-stod/riksidrottsuniversitetet/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2021-12-05

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?