Till startsida

Kandidatexamen, magisterexamen eller masterexamen?

För att få ett jobb – behöver jag ha en masterexamen, magisterexamen eller räcker det med en kandidatexamen?

Det är alltid arbetsgivaren som avgör vilka kvalifikationer de vill att medarbetarna ska ha.

I platsannonser står det ibland explicit att man söker någon med ”minst magisterexamen”, men ganska ofta uttrycks kravet i mer generella termer såsom ”akademisk examen” eller ”relevant akademisk utbildning”.

Läs därför texten på det utannonserade jobbet noggrant och fundera – stämmer detta in på mig? Stämmer det inte till 100% kan du ändå skriva och skicka in en ansökan. Fokusera i ditt personliga brev på de meriter och kvalifikationer som du uppfyller men glöm inte att du också kan ha andra kompetenser och meriter som inte efterfrågas i annonsen, men som du själv bedömer kan vara relevanta för det sökta jobbet och som därför är värda att lyfta fram.

Kandidatexamen

Studier på grundnivå kan leda till en kandidatexamen. För att kunna ansöka om en kandidatexamen i Sverige så behöver du ha minst 180 högskolepoäng (hp) samt uppfylla kravet för hur många högskolepoäng du behöver i ditt huvudområde, alltså det ämne som du ansöker om examen i. Du behöver också ha ett självständigt kandidatexamensarbete om 15hp i ditt huvudområde.

Antalet hp i ditt huvudområde som du behöver för en kandidatexamen kan variera, så kontrollera i förväg i den lokala examensbeskrivningen (finns vanligtvis på institutionens hemsida eller på studentportalen) vad som gäller för kandidatexamen i just ditt huvudområde. Du kan också få hjälp av ämnesstudievägledaren.

När alla kurser är godkända kan du ansöka om kandidatexamen.

Magisterexamen eller Masterexamen – vad är skillnaden?

Efter avklarad kandidatexamen (eller i vissa fall poäng motsvarande kraven för en kandidatexamen) är du formellt behörig att söka och fortsätta dina studier på avancerad nivå. Studier på avancerad nivå erbjuds både genom program och fristående kurser.

Utöver krav på kandidatexamen, eller poäng motsvarande kraven för kandidatexamen, kan olika utbildningar emellertid också ha särskilda behörighetskrav. Om du siktar på en viss utbildning på avancerad nivå, undersök redan under studietiden på grundnivå vilka förkunskapskrav utbildningen på avancerad nivå har så att du läser det som krävs.

Det krävs till exempel ofta ett självständigt arbete – ibland kallat för kandidatuppsats – för att kunna bli antagen till studier på avancerad nivå.

På avancerad nivå kan du fördjupa dig ytterligare inom det ämne du studerat på grundnivå, men det finns också flera möjligheter att bredda och komplettera din utbildning genom att studera något annat för att få ytterligare kunskaper och kompetenser inför ett framtida arbetsliv eller forskarstudier.

Vid svenska universitet och högskolor finns två examina på avancerad nivå, magisterexamen (60hp) och masterexamen (120hp).

I en magisterexamen om 60hp utgörs 45hp av kurser och 15hp av ett självständigt magisterexamensarbete.

I en masterexamen om 120hp utgörs 90hp av kurser och 30hp av ett självständigt masterexamensarbete. Om du har skrivit ett magisterexamensarbete om 15hp kan du ibland välja att skriva ett masterexamensarbete om 15hp istället för 30hp. Inget hindrar dock att du skriver ett magisterexamensarbete om 15hp och ett masterexamensarbete om 30hp. I detta fall minskar kraven om kurser, från 90hp till 75hp.

Notera att det kan finnas vissa specifika kurser som är obligatoriska för din examen på avancerad nivå. Innan du påbörjar dina avancerade studier är det därför klokt att kika i den lokala examensbeskrivningen för ditt huvudområde eller fråga din ämnesstudievägledare så att du läser de kurser som krävs för examen.

När alla kurser är godkända kan du ansöka om en examen. Uppfyller du kraven för både magisterexamen och masterexamen i huvudområdet kan du ansöka om båda.

Masterexamen – blir jag behörig lärare då?

Nej, du blir inte automatiskt behörig lärare om du har en masterexamen, men dina ämneskurser kan i vissa fall ligga till grund för fortsatt utbildning till lärare. För att bli behörig lärare behöver du ha en lärarexamen och lärarlegitimation.

Du kan läsa om olika vägar att bli lärare på sidan om lärarutbildning vid Göteborgs universitet.

Lärarutbildning

Yrkesexamen

Det finns vissa yrken där du behöver ha en yrkesexamen. En sådan examen kan du inte uppnå genom att studera fristående kurser, utan du behöver gå ett specifikt utbildningsprogram.

Vissa av dessa yrkesexamina har också krav på legitimation. Legitimationen utfärdas inte av universitetet utan av någon utomstående myndighet efter att din examen är utfärdad, till exempel Skolverket för lärarlegitimation eller Socialstyrelsen för vårdyrken.

Vilka yrken med yrkesexamen som du kan utbilda dig till vid Göteborgs universitet hittar du på Studentportalen.

Om yrkesexamina på Studentportalen

Forskarutbildning

När du har en examen på avancerad nivå, magister- eller masterexamen, är du behörig att söka till utbildning på forskarnivå i ditt huvudområde. Utbildning på forskarnivå är inte utbildningsplatser som erbjuds på samma sätt som utbildning på grund- och avancerad nivå. Utbildning på forskarnivå innebär att du anställs som forskarstuderande (doktorand) under 4 år på heltid. Detta gör att det inte finns så många platser på forskarutbildningen och att det därför kan vara stor konkurrens om platserna. Vid Göteborgs universitet hittar du alla utlysta tjänster till forskarutbildning under Lediga tjänster. Dessa tjänster kan utlysas vid olika tidpunkter på året och kanske inte heller varje år, så gå gärna in på sidan med jämna mellanrum.

Lediga tjänster på Göteborgs universitet

Läs gärna också den information som finns på respektive institutions webbsida där forskarutbildningen beskrivs.

Har du frågor och funderingar runt något av ovanstående – vänd dig till studievägledaren i det ämne du studerar eller är intresserad av.

Studievägledare vid Humanistiska fakulteten

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2019-12-09
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://studentportal.gu.se/minastudier/hum/Examen+och+arbetsliv/kandidat--eller-master-/?skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Utskriftsdatum: 2022-09-27

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?