Till startsida

Vill du studera eller praktisera utomlands?

Utbytesstudier gör det möjligt för dig att förlägga en till två terminer av dina studier på Humanistiska fakulteten vid ett utländskt lärosäte. Du kan också göra praktik eller ett projekt till ditt examensarbete utomlands. Du får prova på hur det är att studera i en ny akademisk miljö, får nya perspektiv och ökar din förståelse för andra samhällen och kulturer.

Kontakta oss

Jorun Holmberg
Internationell koordinator,
Humanistiska fakulteten.
E-post: humexchange@hum.gu.se

Utbytesstudier

Som utbytesstudent betalar du inga terminsavgifter och eftersom utlandsstudierna tillgodoräknas i din examen vid Göteborgs universitet så adderas ingen studietid till din utbildning. Om du har frågor om när det passar att åka och tillgodoräkning kan du kontakta din studievägledare. Du kan åka till ett av våra partneruniversitet som vi har avtal med.

När kan jag åka?

När du kan åka beror på hur du har valt att lägga upp dina studier. Du måste ha läst minst 60 hp innan du kan åka på utbytesstudier. Studenter som läser fristående kurser och bygger en egen examen kan åka när de känner att det passar bäst i utbildningen. En del program har ibland avsatt en termin för studenterna där de kan läsa valfria kurser och det är en bra tid att välja att åka på utbytesstudier eftersom du då är friare i val av kurser utomlands. Du kan även åka på utbyte och läsa kurser utomlands som motsvarar vad du egentligen skulle ha läst på programmet. För att ta reda på när det bäst lämpar sig att resa på utbyte utifrån din examensplan kontakta din studievägledare.

God planering ger ett lyckat utbyte och utbytesstudier kan handla om långa tidsperioder, vissa söker ett år innan de åker.

Ansökan och urval

Du ansöker till utbytesstudier genom Göteborgs universitets gemensamma ansökningssystem. Du ska alltså inte söka direkt till det utländska universitetet utan du måste först ansöka och bli nominerad via Göteborg universitet. Ansökan om utbytesstudier för nästa läsår är öppen 10 december till 1 februari. Du ska då ansöka om utbyten både till nästkommande hösttermin och nästkommande vårtermin.

Om det finns platser kvar på avtal till vårterminen kan dessa komma att lysas ut i en restplatsomgång i september. I ansökan har du möjlighet att rangordna 6 alternativ och ju fler alternativ du uppger desto större chans är det att få en plats.

 

Vart kan jag åka?

Göteborgs universitet har på gemensam nivå avtal med universitet i utomeuropeiska länder. Om du reser på ett så kallat GU-gemensamt avtal kan du oftast välja kurser vid flera fakulteter vid värduniversitetet så länge du är behörig till kurserna. Tänk på att du konkurrerar om platserna på dessa avtal med alla studenter vid Göteborgs universitet. Institutionerna har egna utbytesavtal, vanligtvis med andra universitet i Europa genom Erasmussamarbetet men en del har även andra avtal utanför Europa.

Institutionsavtal styr ofta vilka ämnen du kan läsa vid det mottagande universitetet och studenter vid institutionen har du förtur till platserna, men studenter vid andra institutioner har möjlighet att få en plats om den inte fylls av institutionens egna studenter. Institutionerna har många avtal och det finns goda möjligheter att få en plats!

Andra sätt att åka utomlands under din studietid

Som student på en av våra utlandsförlagda språkkurser registreras du som student vid Göteborgs universitet, men läser kursen utomlands. Vill du ha praktisk erfarenhet av ett annat land kan du göra praktik utomlands eller söka ett MFS-stipendium för datainsamling till din uppsats. Praktik kan antingen vara en del av din utbildning eller göras vid sidan av studierna. Vill du studera vid ett universitet som Göteborgs universitet inte har avtal med så kan du åka dit på egen hand.

Studenter berättar

Att göra ett utbyte ger erfarenheter och minnen för livet. Du hamnar i situationer som skiljer sig helt från din vardag hemma, och du får möjlighet att utvecklas som person. Läs studenternas berättelser och kanske får du tips till vart du själv kan åka.

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2021-09-13
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://studentportal.gu.se/minastudier/hum/praktik-och-studier-utomlands/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2022-10-05

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?