Till startsida

Milstolpe för studenter på Riksidrottsuniversitetet

Nyhet: 2022-11-21

Göteborgs universitet (GU) är Riksidrottsuniversitet (RIU) sedan 2015. En RIU-student utövar elitidrott i sådan omfattning att anpassade studier är önskvärda. Nyligen beslutade rektor om lokala regler gällande RIU-studenter vid GU. – Jättekul! säger RIU:s studentrepresentant Lotta Weyhenmeyer. Det betyder mycket för oss RIU-studenter och tack vare detta får vi möjlighet att fortsatt kombinera elitidrott med universitetsstudier i stället för att tvingas välja. Ett otroligt glädjande besked!

Riksidrottsuniversitetet Göteborg har idag drygt 100 studenter som är på hög nationella nivå i sin idrott. Genom rektorsbeslutet kan Riksidrottsuniversitetet bidra till att dessa under sin aktiva tid i sin idrott samtidigt ges möjligheten att skaffa sig en akademisk utbildning.

– Att vi nu har fått lokala regler för RIU-studenter vid Göteborgs universitet ökar, och i viss mån säkerställer, RIU-studenternas likvärdighet vad gäller olika anpassningar i studierna, säger Thomas Jonsson, samordnare på Utbildningsenheten.

De nya reglerna förtydligar GU:s åtaganden gentemot RIU-studenten, men även vad RIU-studenten förväntas bidra med gentemot GU.

– Dessa regler kommer vara till hjälp för studievägledare och lärare, och även för mig som samordnare, i den fortsatta utvecklingen av RIU-verksamheten, tillägger Thomas Jonsson.

Malin Eskesjö Hansson, studievägledare på Sahlgrenska akademin, ser även hon de nya lokala reglerna som värdefulla.

– Att GU, som ett av åtta lärosäten i Sverige, möjliggör för idrottare att kombinera sin idrottskarriär med utbildning är mycket positivt. Genom att universitetet nu också har fått detta nya regeldokument på plats, bidrar det till att ytterligare tydliggöra på vilket sätt detta kan möjliggöras, utifrån så väl ett student- som utbildningsperspektiv.
 

 

Vad är Riksidrottsuniversitetet Göteborg? (gu.se)

Studenter som kombinerar elitidrott och studier (medarbetarportalen.gu.se)

Lokala regler gällande RIU-studenter vid Göteborgs universitet (medarbetarportalen.gu.se)
pdf 


 

AV:

Sidansvarig: Kristina Holmlid|Sidan uppdaterades: 2022-11-22
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/minastudier/iki/nyheter/nyheter-detalj//milstolpe-for-studenter-pa-riksidrottsuniversitetet-.cid1758533?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2023-03-24

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?