Till startsida

Att få både en amerikansk och svensk examen lockade Simon

Studenter som läser masterprogrammet i Europakunskap vid Göteborgs universitet har möjlighet att studera ett år i USA och ett år i Sverige. Simon Fredholm är en av dem. Just nu pluggar han på University of North Carolina i Chapel Hill. När han är klar med sin utbildning får han två examina – en svensk och en amerikansk.

Vi har ett samarbete om double degree med University of North Carolina, Chapel Hill i USA. Varför lockades du att söka det?

– Jag har tidigare läst Europaprogrammet på Göteborgs universitet och kände att jag ville fortsätta att studera Europakunskap på masternivå. När den här chansen dök upp så tog jag den, för jag har alltid drömt om att studera i USA. Det är dessutom bra för ens personliga utveckling att vara på utbyten utomlands – jag har varit i både Kina och Storbritannien, så jag vet.

Double degree innebär att du får två examina när du är klar, vad ser du för fördelar med det?

– Det är en stor fördel att ha två examina från två olika universitet. Masterprogrammet i Europakunskap ger mig både en amerikansk masterexamen i Political Science och en svensk masterexamen i Europakunskap. Jag lockades framförallt av kombinationen att både få en amerikansk och en svensk examen, något som jag tror är ovanligt och som gör mig extra intressant på arbetsmarknaden.

Hur länge har du varit i Chapel Hill nu, och hur var det att komma dit första gången?

– Jag har varit i Chapel Hill i tre månader nu. Det är alltid en omställning när man kommer till en ny stad, men det har varit väldigt enkelt att komma tillrätta. Dels för att Chapel Hill är en härlig stad, men också för att vi är tre svenskar som kommit hit så vi kan hjälpa varandra om det behövs. Dessutom har vi lärt känna våra kurskamrater väldigt fort vilket gör det hela lite lättare.

Hur bor du?

– Jag delar lägenhet med två andra masterstudenter, en indisk student som studerar Global public health och en amerikansk student som läser på Business School. Vi har varsitt eget rum med toalett, men delar vardagsrum och kök. Jag bor cirka 10 minuter med cykel eller buss från skolan.

Vilka kurser läser du och hur ser upplägget ut?

– Just nu läser jag en kurs i välfärdsmodeller, en i europeisk integration, en kurs i statistik och en valbar historiekurs om det transatlantiska partnerskapet. Hittills har vi enbart haft hemtentor. Den största skillnaden mellan kandidatnivå och masternivå är att vi förväntas läsa och skriva mycket mer.

Hur ser en vanlig studiedag ut?

– Vi har en till tre föreläsningar per dag. Totalt handlar det om mellan en till fem timmar, efter det förbereder vi oss för diskussioner, läser eller skriver på inlämningsuppgifter. En studiedag kan vara allt från tre till tio timmar lång per dag beroende på hur mycket vi har göra.

Vad tycker du om universitetet och om själva staden Chapel Hill?

– University of North Carolina är ett av de äldsta i USA så här finns många vackra gamla byggnader. Själva campus-området är väldigt grönt och fullt med bra caféer och restauranger. Chapel Hill är en ganska liten stad men här finns väldigt mycket att göra. Huvudgatan heter Franklin Street, där ligger de flesta restaurangerna och barerna. Dessutom finns USA:s bästa hamburgerrestaurang här!

Vad gör du på fritiden?

– Vi umgås mycket inom klassen och utforskar resten av North Carolina genom att åka på korta och långa resor. Vi har till exempel varit på baseball, sett på amerikansk fotboll och gjort en resa västerut till the Smokey Mountains.

Mer information om programmet

Ansökningsperiod

OBSERVERA! Du måste söka direkt till Chapel Hill senast den 11 december 2018 OCH till Göteborgs universitet senast den 15 januari 2019.

Här finns information om masterprogrammet i Europakunskap, double degree University of North Carolina.

Kontakta oss om du har några frågor

Studierektor, Urban Strandberg

Internationell koordinator, Angelica Thell

Studieadministratör, Mimmie Håkansson 

GU på plats i USA

Masterstudenten Simon Fredholm trivs bra i den gamla universitetsstaden Chapel Hill i North Carolina.

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2018-11-12
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/minastudier/pol/studentportratt/masterstudent--double-degree-chapel-hill---november-2018/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2019-04-21

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?