Till startsida

Säkerhetspolitik och kultur i fokus när masterstudenten Henry besökte Japan

Henry Rawlings läser tredje terminen på masterprogrammet International Administration and Global Governance (IAGG). I november 2018 tillbringade han en vecka i Japan för att lära sig mer om japansk säkerhetspolitik och internationella relationer i Asien. Resan möjliggjordes genom MIRAI-programmet som arrangeras varje år. I den här artikeln skriver Henry om sina upplevelser.

Deltagande i MIRAI 2018

 

Gruppbild med de studenter som deltog i MIRAI-programmet 2018.

I november förra året fick jag chansen att åka till Japan för att lära mig mer om deras säkerhetspolitik och kultur. Mellan den 7 och 13 november hölls nämligen andra upplagan av MIRAI-programmet, som är organiserat av Japan International Cooperation Center (JICE) och japanska utrikesdepartementet. Programmet ämnar främja akademiskt och interkulturellt utbyte genom att bjuda in studenter från olika delar av världen till Japan för att ta del av olika föreläsningar och kulturella aktiviteter. Med på resan var en grupp av cirka 40 europeiska studenter inom statsvetenskap, internationella relationer och Japan-studier. 

Redan första dagen togs vi med till det japanska utrikesdepartement och fick höra en av deras tjänstemän diskutera vilka säkerhetsfrågor som präglar Japans närområde. Under föreläsningen redogjordes för hur området ser ut idag, och man lyfte fram Nordkorea, Kina, och Ryssland som de mest aktiva regionala makterna. Gällande det förstnämnda så berörde man bland annat Nordkoreas nukleära kapacitet, vilka typer av kärnvapen som testats och räckvidden av dessa. Beträffande Kina så betonade man hellre de maritima frågorna, ett område som man anser har blivit alltmer osäkert. Upprustning av den kinesiska flottan och ökningen av inskränkningar av japans territoriella vatten betraktas som synnerligen allvarligt. På den maritima fronten framhåller man därför vikten av rättssäkerhet och respekten för landets suveränitet.

Dag två inleddes med föreläsningar och workshops på Keio Universitet. Föreläsningen inleddes med en förklaring av vikten för Europa att förstå sig på Asien, då man saknar kapaciteten för att dominera internationell politik. Japan lyftes fram som en viktig inkörsport eller förbindelse som det mest västerniserade landet i Asien. Man berörde även populismens framfart i väst, samt hur man ser på den nuvarande administrationen i Washington. Trumps utrikespolitik, i alla fall vad gäller stödet till Japan och Sydkorea, hoppas man vara en tillfällighet, och att man redan 2020 kan återgå till det normala. Efter föreläsningarna åt vi lunch tillsammans med studenter på universitetet, följt av workshops där vi tillsammans med de japanska studenterna diskuterade frågorna ”Är den europeiska internationella säkerhetsordningen i hot?” samt ”Hur kan Europa och Japan samarbeta i framtiden?”

Henry står i en traditionell japansk trädgård

På eftermiddagen flög vi till Hiroshima, där vi tillbringade tre dagar. Första dagen i Hiroshima ägnades åt kulturella aktiviteter, då vi fick besöka en traditionell japansk trädgård, ett destilleri, samt en skola där vi lärde oss om teceremonier, kalligrafi, och origami. På dag två bjöds vi på något annorlunda aktiviteter, då vi besökte fredsmonumentet och fick höra atombombsöverlevaren Chieko Kiriake återge sina upplevelser av bombnedslaget. Att få lyssna på berättelsen från en som var på plats gjorde att allt man hade läst om händelsen kändes mer levande och verkligt.

MIRAI-programmet arrangeras årligen, och ger dig som är intresserad av internationell politik, säkerhet, internationella relationer i Asien en utmärkt möjlighet att få uppleva hur japanerna ser på dessa områden.

Henry Rawlings
 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-01-11
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/minastudier/pol/studentportratt/masterstudent--iagg---januari-2019/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2019-03-20

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?