Till startsida

Kliniskt träningscentrum (KTC)

Kliniskt träningscentrum (KTC) vid Sahlgrenska akademin (SA) är en akademigemensam vårdavdelning som varje år står för drygt 5000 undervisningstimmar för studenterna inom våra utbildningsprogram. Här sker lärarledd metodundervisning, simulering med fokus på omhändertagande av akut sjuk patient och teamarbete, egenträning för studenterna samt interprofessionella utbildningsmoment.

 

KTC består av ett flertal patientsalar, en akutsal, operationssal, röntgensal, tal- och hörsellabb, HLR-rum, samtalsrum, skapandesal, läkemedelsrum, skölj, förråd och flertalet smårum där Du som student inom Sahlgrenska Akademin ges möjlighet att träna på praktiska handgrepp, omhändertagande av patient, samtal och teamsamverkan.

Undervisningen som bedrivs inom respektive program utgår ifrån vårdhandboken, med viss hänsyn till lokala riktlinjer. Efter genomgången undervisning i ett moment ges Du möjlighet att på egen hand träna detta moment i någon av våra salar för egenträning på plan 3.

Interprofessionellt lärande - IPL

KTC är en naturlig arena för interprofessionellt lärande (IPL).

Interprofessionellt lärande innebär den interaktion som uppstår då studenter från två eller flera professioner möts och lär om, med och av varandra.IPL på KTC syftar till att du som student ska få en tidig kontakt med, och kännedom samt ökad förståelse för, de professioner som Du i ditt framtida yrke kommer att samarbeta med. Då vi alla inom vården arbetar för patientens bästa, kommer du på ett eller annat sätt ingå i någon form av teamarbete. Genom att ha kunskap om andras professioner skapas förutsättningar att se möjligheter med att arbeta i team och fundera över din egen roll i teamarbetet. En förmåga och färdighet som ökar patientsäkerheten och ger en bättre vård.

Några exempel på IPL-aktiviteter som äger rum på KTC är:

  • biomedicinska analytikerstudenter undervisar sjuksköterske- och läkarstudenter i stickteknik
  • sjuksköterskestudenter undervisar fysioterapeutstudenter i basala hygienrutiner
  • audionomstudenter har laborationer för logopedstudenter
  • fysioterapeutstudenter undervisar sjuksköterskestudenter i ergonomi
  • tandhygieniststudenter undervisar sjuksköterskestudenter i oral hälsa
  • kursmomentet IPL team, som ges inom ett flertal utbildningsprogram, inkluderar en workshop på KTC där studenterna lär känna varandras professioner och övar praktiskt tillsammans

 

Aktuellt

Sök till amanuens på KTC!

Nu är ansökningen öppen för att vara amanuens på KTC VT22. Läs mer i annonsen och ansök senast 1/12:

Amanuens KTC

Ansökningstiden är förlängd till 1/12.

 

Nu är KTC öppet igen

KTC följer GU:s rekommendationer för successiv återgång av undervisning på plats, läs mer här: https://studentportal.gu.se/coronaviruset

From måndag 11 oktober är egenträningen öppen helgfri mån-fre kl 8-16. För mer information och bokning av egenträning, se under rubriken "Boka träning på KTC".  

Hitta till KTC

KTC ligger i Hus 3 på Hälsovetarbacken.

För tillträde till KTC krävs giltigt passerkort mellan 7:45-16:00. Observera att detta gäller både på plan 2 och plan 3 där egenträningssalarna finns.

Ingen student släpps in utan giltigt passerkort. På sidan om GU-kortet kan du hitta mer info om ditt passerkort.

Välkommen!

Följ oss på Instagram!

Nu finns KTC på Sahlgrenska Akademin på Instagram. Följ oss gärna på @ktc_sa och tagga dina bilder med #ktc_sa. 

 

Sidansvarig: Birgit Reizer|Sidan uppdaterades: 2021-05-18
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/minastudier/sahlgrenska/ktc/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2022-01-23

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?