Till startsida

Intervju med Hanna Berg

  • Vad var det som gjorde att du valde en utbytestermin?

Att lära sig det arabiska språket går alldeles utmärkt på Göteborgs universitet, när det gäller läsa och skriva. Anledningen till varför jag ville studera utomlands var för att få möjlighet att lära mig tala och kommunicera. Att läsa ett språk i det land det talas är absolut optimalt och valet var självklart för mig.

  • Hur funkade studierna?

Det var tufft, jag studerade i en nivå där många andra hade studerat i 2 år medan jag själv endast studerat 1 år. Man har såklart en valmöjlighet men jag var där i första hand för språkets skull och eftersom nivån var hög blev det många gånger ganska högt tryck, men jag utvecklades så enormt mycket! Lärarna var väldigt tillmötesgående och man kunde prata med dem om något var svårt eller stressigt. Studierna hölls helt på arabiska, det kan vara bra att vara förberedd på.

  • Vad var svårast/lättast med studierna?

Studierna var uppdelade i olika moment och bland de momenten tyckte jag att lyssningen var svårast, men det var också relativt nytt för oss från GU. Grammatiken var lättast, då vi var väl förberedda genom studierna i Sverige.
Generellt så var det lättare för mig att förstå och svårare att själv tala. Men det är ju en gräns man måste ta sig förbi.

  • Hur ordnade du med boende?

När jag först åkte ner couchsurfade jag i några dagar. Väl på plats letade jag lägenheter via lappar på gatorna. expatriates.com blev ändå tillslut vår lösning, där vi hittade en jordansk tjej som sökte inneboende.

  • Är det lätt att lära känna andra studenter?

Det var väldigt lätt, inte minst för att skolan aktivt hjälper dig som elev att få kontakt med en languagepartner men också för att många studenter vill öva engelska och kommer alltid fram och vill byta nummer för att få lära känna utbytesstudenter och prata engelska/arabiska.

  • Vad har varit största utmaningen med att studera i Amman?

För mig var det själva resandet. Det var min första långa resa och det var väldigt stort för mig att komma till en plats så annorlunda från Sverige, i allt från trafik till mat till kultur. Det var svårt i början men nu i efterhand längtar jag tillbaka så pass mycket att jag planerar att eventuellt åka tillbaka på egen hand under hösten 2014.

  • Vad gjorde du på fritiden?

På fritiden umgicks jag med vänner jag lärde känna, provade nya matställen, och studerade såklart. Skolan arrangerade också resor varje söndag till olika ställen i Jordanien, de var intressanta och jag åkte på några stycken.

  • Vad är viktigast att tänka på om jag funderar på att göra en utbytestermin?

Det viktigaste tror jag är att man funderar på hur mycket man vill lära sig språket och hur mycket tid man är villig att lägga ner på det. Jag själv har aldrig utvecklats så mycket och så fort på så lite tid, men jag studerade också väldigt mycket, samtidigt som jag hade så otroligt roligt och förutom språket lär man sig så mycket annat under en utlandstermin.

Som kvinna är det också bra att förbereda sig på en del sexuella trakasserier och en uppmärksamhet av män som man nog aldrig haft i Sverige. Jag kände mig aldrig rädd i Jordanien, människorna är väldigt hjälpsamma och trevliga i allmänhet, men många gånger la jag mycket energi på att vara arg på män som inte kan vara tysta eller ibland till och med hålla händerna i styr.

Sidansvarig: Annika Andersson|Sidan uppdaterades: 2014-04-23
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/minastudier/sprak/utomlands/kurser/arabiska-i-jordanien/studentperspektiv/hanna-berg/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2023-09-21

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?