Till startsida

Ny student? Välkommen!

Oavsett om du är en helt ny student som står inför dina första universitetsstudier eller om du är ny som student vid just Göteborgs universitet så önskar vi dig varmt välkommen.

Här hittar du information du behöver för att komma igång med dina studier.

 • Stegvis återgång till campus höstterminen 20201

  Från och med höstterminens start påbörjas en anpassad och stegvis återgång till campusbaserad verksamhet. Alla kommer inte kunna komma tillbaka samtidigt, men målsättningen är att erbjuda vissa campusbaserad undervisning inom samtliga program utbildningar under höstterminen 2021.

  Göteborgs universitet är ett stort lärosäte med 200 program och nästan 2000 kurser. Vissa utbildningar har moment som är svåra att genomföra på distans, medan andra utbildningar fungerar digitalt. Vissa studenter kommer framförallt studera digitalt, vissa studenter kommer ha moment på plats på campus och flera kommer ha en blandning av digital och campusbaserad undervisning.

  Du får information från din utbildning om vad som gäller för just dig och dina studieformer!

  Information till studenter från fakulteter och institutioner om covid-19

  Hitta information från din utbildning - Mina studier

 • Undvik smitta och att sprida smitta

  Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, att avstå sociala kontakter som riskerar att smittspridning. Var alltså vaksam även på lindriga symtom. Stanna hemma vid sjukdomssymtom.

  Folkhälsomyndigheten har nya allmänna råd för att motverka spridningen av covid-19, se Håll avstånd och ta personligt ansvar. Råden till arbetsgivare är att de, om det är möjligt, bör se till att personal håller avstånd till varandra, att personalen regelbundet kan tvätta händerna, arbetar hemifrån, undviker onödiga resor samt kan anpassa sina arbetstider för att undvika resor i rusningstrafik.

  För att undvika att bli smittad och att smitta andra:

  • Tvätta händerna grundligt med tvål och varmt vatten före måltid, mathantering och efter toalettbesök. Finns inte möjlighet till handtvätt kan handsprit vara ett alternativ.
  • Undvik att röra vid ansiktet med otvättade händer.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.
  • Håll ett visst avstånd till personer som nyser eller hostar.
  • Stanna hemma vid sjukdomssymtom.

Svara på ditt antagningsbesked

Ditt antagningsbesked ser du på antagning.se. Till höst- och vårterminerna måste du logga in på antagning.se och tacka ja till det första antagningsbeskedet, annars förlorar du din plats.

 

Kursplan, litteraturlista och schema

Senast åtta veckor före varje kurs eller delkurs startar ska det finnas information om kurslitteratur. Inför nya kurser skickar många kursansvariga ut e-post med information om var du hittar kursens litteraturlista, men du kan också söka information på webben. De flesta institutioner publicerar litteraturlistor tillsammans med kursplaner i en sökbar databas (se länk nedan).

Senast två veckor före start av kurs eller delkurs ska du ha tillgång till kursplan och schema inklusive tider för examination och obligatoriska moment.

Institutioner och fakulteter har egna sidor här i Studentportalen under ingången Mina studier. Där kan du hitta information som är specifik för dina studier.

 

Aktivera ditt studentkonto

Studentkontot är din nyckel till våra elektroniska tjänster. Genom studentkontot får du bland annat tillgång till din e-post, systemet Ladok där du kan se dina studieresultat och registreringar på kurser, nedladdningstjänsten för programvaror, universitetsbibliotekets e-resurser och lärplattformen Canvas.

Om du har ett svenskt personnummer och inloggning till antagning.se,  eduID eller Freja eID Plus så kan du aktivera ditt studentkonto här i Studentportalen.

OBS! Om du inte har ansökt via antagning.se, inte har inloggningsuppgifter till eduID, antagning.se eller Freja eID Plus eller om du inte har ett svenskt personnummer måste du få hjälp av Servicecenter att få tillgång till dina inloggningsuppgifter.

Uppdatera dina kontaktuppgifter och kolla skräpposten

För att du inte ska missa information från universitetet är det viktigt att vi har rätt kontaktuppgifter till dig.

Ladok är ett system som du bland annat kommer använda för att registrera dig på kurser och hitta dina studieresultat. Det är viktigt att du kontrollerar att dina kontaktuppgifter i Ladok är korrekta. Logga in i Ladok och gå till ”Mina uppgifter”.

OBS! Håll koll på skräppostmappen i din e-post så att ingen viktig information från din utbildning fastnat där.

Registrera dig

Registreringen är obligatorisk för att du ska kunna börja på din kurs eller ditt program. När du registrerat dig blir du en aktiv student och får bland annat tillgång till dina kursrum i lärplattformarna Canvas och GUL och undervisningslokaler.

Registreringen sker antingen via webbregistrering som du själv utför, eller vid institutionen som anordnar kursen eller programmet i samband med kursstart. Datum, tid och plats för registrering kan skilja sig mellan olika kurser och program.

 

Logga in på din e-post

Som student vid Göteborgs universitet har du ett personligt e-postkonto och en kalender knuten till ditt studentkonto.

Om du inte vill använda din studentmejl rekommenderar vi att du vidarebefordrar den till en e-post som du använder för att inte missa viktig information från universitetet.

Logga in i lärplattformen Canvas och ladda ner appen

Göteborgs universitet använder den digital lärplattformen Canvas.

Du måste vara registrerad på en kurs för att få full tillgång till Canvas, men du kan logga in så fort du aktiverat ditt studentkonto.

Canvas finns även att ladda ner som app.

 

Installera Zoom och testa din tekniska utrustning

Göteborgs universitet använder videomötesverktyget Zoom för att mötas på distans genom undervisning och andra studieformer. Zoom kan användas både för aktiviteter organiserade av lärare och samarbeten studenter emellan.

Du kan ladda ner Zoom till din dator, surfplatta eller telefon och du loggar in med ditt studentkonto.

Se till att du har de tekniska utrustning som behövs för att använda Zoom. När du installerar programmet kan du testa ljud och bild.

Beställ ditt GU-kort

GU-kortet fungerar som passerkort, bibliotekskort samt utskrifts- och kopieringskort. Som distansstudent behöver du i regel inte skaffa ett GU-kort.

Du kan beställa och hämta ut ditt GU-kort när som helst under din studietid så länge du har ett aktivt studentkonto. Det tar 2-4 arbetsdagar från beställning tills du kan hämta ditt kort.

På grund av Covid-19 ber vi att du väntar med att hämta ditt GU-kort tills du:

 • behöver tillgång till låsta lokaler
 • behöver låna fysiska böcker på universitetsbiblioteket
 • behöver komma in i vissa bibliotek som kräver GU-kort
   

Passerfunktionen på kortet fungerar när du har en aktiv kursregistrering. Läs mer om öppettiderna på din fakultet via länken nedan.

För utskriftstjänsten och universitetsbibliotekets digitala resurser kan du använda ditt studentkonto.

Observera att GU-kortet ger inte studentrabatter, för det behövs ett Mecenatkort.

 

Studentlivet

Studentlivet är mycket mer än bara studierna. Vid Göteborgs universitet finns det fyra studentkårer som i sin tur har massor av olika studentföreningar, pubar och arrangemang knutna till sig. Studentkårerna arrangerar varje år olika välkomstaktiviteter för nya studenter.

 

Välkomstaktiviteter

På grund av covid-19 kommer inte terminsstarten se ut som den brukar. Det är upp till varje enskild utbildning att planera hur studierna ska börja för just deras studenter - vilket påverkar studentkårernas arrangemang för nya studenter.

Du får information från din utbildning om vad som gäller för dina studier. Håll utkik på din studentkårs webb och i sociala medier för att ta del av deras planer inför terminsstarten.

Sidansvarig: Studentportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2020-06-22
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/ny-student/?tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Fstudentportal.gu.se%2Fny-student%2F%3FskipSSOCheck%3Dtrue%26referer%3Dhttps%253A%2F%2Fsahlgrenska.gu.se%2Futbildning&skipSSOCheck=true&referer=https%3A//sahlgrenska.gu.se/utbildning
Utskriftsdatum: 2021-06-13

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?