Till startsida

Kurslitteratur

För att klara studierna behöver du – förutom att delta i föreläsningar, seminarier och grupparbeten – läsa en hel del kurslitteratur. Många böcker kan betyda att det blir mycket pengar, men det finns sätt att klara av litteraturlistorna utan att behöva köpa all litteratur.

Inför varje kurs du läser får du en litteraturlista. Där presenteras den kurslitteratur du behöver läsa för att kunna tillgodogöra dig kursen. Det kan löna sig att prata med den som är kursansvarig för att få reda på vilka böcker som är viktigast och vilka böcker som kanske mer är för referenser och bredvidläsning.

Hitta kursplan och litteraturlista (gu.se)

Om du vill låna

Kurslitteraturen finns inte bara till försäljning, många av böckerna finns att låna på Universitetsbiblioteket (UB), som har en enorm katalog. Där finns också en omfattande samling tidskrifter och artiklar och en stor katalog med e-böcker. UB finns på flera olika ställen inom universitetet, så missa inte möjligheten att plugga på biblioteket eller att låna hem kurslitteraturen.

Universitetsbibliotekets hemsida

Du kan också undersöka om det finns någon möjlighet att låna litteratur av studenter som läst kursen tidigare, eller om du och dina kursare eventuellt kan låna av varandra.

Om du vill köpa

Vanligt är också att studenter som tidigare läst kursen säljer sin litteratur till ett lägre pris. Institutionen har ibland en anslagstavla där man kan hitta begagnade böcker och det finns ofta Facebookgrupper, studentföreningar med mera där det annonseras begagnad kurslitteratur.

Det finns några butiker i Göteborg som har specialiserat sig på att sälja studentlitteratur. Där kan du få hjälp att hitta böcker från rätt upplaga och också beställa hem litteratur som saknas. Ett annat tips är att beställa från nätet.

Campusbokhandeln har en butik i Studenternas hus, Götabergsgatan 17.

Studentapan är en digital annonsportal där du kan köpa begagnad kurslitteratur direkt av andra studenter.

Du kan också hitta en del kurslitteratur hos de större bokaffärerna som Bokus och Akademibokhandeln.

Sidansvarig: Studentportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2022-08-19
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/ny-student/kurslitteratur/?skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.se%2F
Utskriftsdatum: 2023-05-31

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?