Flyttade till Sverige för elitidrott och studier

Nyhet: 2021-05-12

Nicolina Fredriksson BK-46, foto av Patric Westerlund

Nicolina Fredriksson tog steget att under Corona-pandemin flytta från Finland för att kombinera elitidrott och studier vid Göteborgs universitet.
– Det har alltid varit en dröm, att få spela handboll på högre nivå utomlands. Det underlättar väldigt mycket att vara student inom Riksidrottsuniversitetet!

Sommaren 2020 fattade Nicolina ett stort beslut. Hon hade antagits till en utbildning i Finland och en i Sverige.
– Efter många om och men tog jag beslutet att flytta till Sverige för att studera hälsopromotion och förhoppningsvis spela handboll.

Nicolinas finska landslagstränare hittade en klubb.
– Vid ett telefonsamtal med min kommande tränare kom vi överens om att jag skulle komma över för att provträna. Jag hittade en lägenhet och därefter var det dags för flytt. På grund av Corona-pandemin kunde ingen av mina föräldrar följa med till Sverige, men som tur var fick jag flytthjälp av mina gudföräldrar.

Det var både spännande och nervöst att flytta.
– Jag kände absolut ingen, varken i laget eller i skolan. På grund av Corona så har vi nästan endast haft distansstudier, det var jobbigt i början, eftersom man inte kunde lära känna sina klasskompisar på det sättet man i vanliga fall skulle göra.

En utmaning

Efter några provträningar skrev Nicolina på ett treårskontrakt för HK Aranäs.
– När jag tänker tillbaka på att jag har flyttat till ett nytt land under coronatider, utan att ha den blekaste aning om någonting, så känner jag mig stolt. Speciellt över att jag vågade!

Det var också oklart om, när och hur ofta man kunde åka hem.
– Restriktionerna har varit ganska hårda i Finland. Det var minst sagt en utmaning. Handbollsmässigt så känner jag att jag utvecklas mer här, och jag har träffat nya människor som betyder mycket för mig!

Underlättar att vara RIU-student

För dig som är student och elitidrottare innebär Riksidrottsuniversitetet (RIU) möjligheter att anpassa universitetsstudierna efter de förutsättningar du har som elitidrottare.
– Det underlättar väldigt mycket att vara RIU-student. Speciellt under perioder med mycket träning. Genom att kombinera studierna med elitidrott så har man mer ork och motivation till att plugga och träna, vilket jag är tacksam för!

Faktaruta

Namn: Nicolina Fredriksson
Idrott: Handboll i HK Aranäs
Studerar: Hälsopromotion, Göteborgs universitet. Läs mer om studier vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Födelseår och ort: Född år 2001 i Hangö, bor i Kungsbacka.

Bakgrund:

• År 2018-2019, blev vald till allstarlaget med damerna som bästa vänsterkant och fick under den säsongen även göra sin första landskamp med finska damlandslaget.
  • Handboll i BK-46 Damlag.
  • Spelade handboll i Finland för HC HIK, laget vann guld fyra år i rad.
  • Har varit med i det finska juniorlandslaget

Läs om hur du går tillväga för att kombinera din elitsatsning med studier:

Om Riksidrottsuniversitetet

Foto: Nicolina Fredriksson BK-46, fotograferat av Patric Westerlund