Till startsida

Inventering av studieplatser och gemensamma utrymmen klar

Nyhet: 2022-10-14

Rektor Eva Wiberg tillsammans med Leonardo Rhedin, Hampus Lundh och Stina Arketeg från Göta studentkår. Foto: Thomas MelinRektor Eva Wiberg tillsammans med Leonardo Rhedin, Hampus Lundh och Stina Arketeg från Göta studentkår. Foto: Thomas Melin

Rektor beslutade i mars 2022 att tillsätta en arbetsgrupp med uppdrag att utveckla ett universitetsgemensamt ställningstagande kring studieplatser och gemensamma utrymmen. Nu är arbetsgruppen klara med det första uppdraget, att göra en komplett inventering av studieplatser och gemensamma utrymmen.

Att utveckla studieplatser och erbjuda en attraktiv studiemiljö är prioriterat och uttalat i universitetets vision. En arbetsgrupp, ledd av Pauli Kortteinen, vicerektor för utbildning och fastighetschef Karolina Ganhammar, har i uppdrag att bland annat ta fram förslag på ett universitetsgemensamt ställningstagande och definitioner av olika typer av studieplatser.

Studenter demonstrerade

Göteborgs universitets studentkårer har länge påpekat att Göteborgs universitet bör hantera frågan om studieplatser mer aktivt. 2019 skrevs rapporten Knô dig in, där kåren gjorde en kartläggning av universitetets studieplatser, och konstaterade att flertalet studenter är missnöjda med antalet och kvaliteten på studieplatserna. På torsdagen demonstrerade representanter för Göta studentkår i Vasaparken för att på nytt lyfta frågan.

– Vi demonstrerar mot att GU inte tar studenternas oro för studieplatser på allvar. Till exempel vill vi peka på att den nya trappan på Humanisten inte är ett seriöst förslag för tillfälliga eller permanenta studieplatser, säger Hampus Lundh, sektionsordförande för Naturvetarsektionen och arrangör av dagens demonstration.

− Jag tror att vår demonstration kommer att ge konkret effekt. Jag hoppas att vi framöver kommer att bli mer hörda, vi har visat att vi tar ställning, och nu är det upp till universitetet att visa handlingskraft, säger kårordförande Leonardo Rhedin.

Demonstrerande studenter i trappan i Vasaparken. Foto: Thomas Melin
Demonstrerande studenter i trappan i Vasaparken. Foto: Thomas Melin

Inventering är gjord

För arbetsgruppen som arbetar med studieplatser, har första steget varit att titta på och skapa sig en bild av vilka platser och vilka typer av platser som studenter använder för sina studier i universitetets olika lokaler.

– Innan vi i arbetsgruppen kan presentera ett universitetsgemensamt ställningstagande med förslag och målsättningar, har vi behövt göra en inventering av hur det ser ut idag. Vi har nu genomfört en komplett översyn och inventering av studieplatser och gemensamma utrymmen. Det är en del av vårt uppdrag. I inventeringen har vi med studieplatser som uppfyller olika kvalitetskrav som exempelvis platser för enskilt arbete i tyst zon, men också andra platser i gemensamma utrymmen som studenterna ibland använder för studier eller diskussion i grupp. Sådana tillfälliga platser kan till exempel vara i caféer, entréer eller andra uppehållsytor, säger fastighetschef Karolina Ganhammar.

– Att skapa morgondagens utbildningsmiljöer kräver att studenterna deltar i utformningen av dessa på alla nivåer. Studentrepresentanter är också inbjudna och deltar i arbetsgruppen. Det är otänkbart att bedriva ett sådant här arbete utan deras medverkan.

Studieplatser ska definieras

Nästa steg för arbetsgruppen är att utifrån inventeringen göra en analys av hur behoven ser ut av exempelvis grupprum och platser i tysta zoner. Fakulteterna ska också göra egna bedömningar över vilka förutsättningar de har för att till exempel utveckla platser inom de lokaler de har. Ett sådant arbete pågår också redan på flera håll. I det universitetsgemensamma ställningstagandet ska olika typer av studieplatser definieras och mål sättas.

− Detta är en jätteviktig fråga och ett prioriterat område. Jag är tacksam för att studenterna med den här manifestationen idag berättat hur de har upplevt det hela. Nu jobbar vi vidare tillsammans för att ta fram ett gemensamt ställningstagande, säger rektor Eva Wiberg.

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Studentportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2022-10-14
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/nyheter/nyheter-detalj//inventering-av-studieplatser-och-gemensamma-utrymmen-klar.cid1756934?skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Utskriftsdatum: 2023-09-22

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?