Till startsida

Var extra vaksam mot cyberattacker

Nyhet: 2022-03-03

Med anledning av det säkerhetspolitiska läget är det angeläget att vi alla nu är extra vaksamma mot cyberattacker.

De skärpta internationella sanktioner som införs mot Ryssland innebär en ökad risk för cyberattacker. Det är välkänt att flera grupperingar som ägnar sig åt internationella cyberattacker har stöd av ryska staten. Vi stoppar majoriteten av alla försök i våra tekniska skydd. Men de som slinker igenom, kommer oftast i e-post och då är det viktigt att du vet hur du ska agera.

Viktigt att komma ihåg!


Klicka inte på länkar innan du kontrollerat

Var extra uppmärksam på nätfiske (eller ”phishing”) och andra former av bedrägerier. Fråga dig om avsändaren och budskapet är rimligt, verifiera gärna på annat sätt, och kontrollera eventuella länkar i e-post innan du klickar på dem.

Mer information på MSB:s webbplats 


Rapportera omgående
Om du drabbats ska du utan dröjsmål rapportera det till incident.response@gu.se

Mer information om IT- och informationssäkerhet i Medarbetarportalen


Byt lösenord
Har du minsta misstanke om att något suspekt förekommit eller att någon obehörig kan ha kommit över dina uppgifter, byt omedelbart lösenord och rapportera omgående! Snabb rapportering bidrar till att lindra konsekvenserna. Använd heller aldrig samma lösenord för olika konton. Många tjänster erbjuder flerfaktorautentisering (kallas också 2-stegsverifiering, multifaktorautentisering, MFA och tvåfaktorsautentisering). Genom att aktivera det, höjs säkerheten och ditt skydd väsentligt.


Installera säkerhetsuppdateringar på din telefon, dator och andra enheter så fort det är möjligt
Majoriteten av alla cyber-angrepp möjliggörs av redan kända brister i utrustning, appar och program.


Använd VPN då du inte är ansluten till universitetets nätverk
Ta för vana att alltid ansluta med VPN då du kopplar upp dig mot internet utanför universitetets nätverk med tjänsten Cisco AnyConnect. Du får då del av de skydd som finns i universitetets nätverk, även om du ansluter via ett osäkert nätverk, såsom exempelvis hemma-nätverk eller oskyddade gästnätverk.

Mer information om tjänsten i Medarbetarportalen:
Arbeta på distans - VPN

Vad är en cyberattack?

Vanliga former av cyberattacker är såväl överbelastningsattacker som utpressningsattacker. De iscensätts då utifrån, men bygger på att andra kan ta sig in i våra system. De är ofta förklädda, men välgjorda bluffmejl med länkar som leder till förfalskade webbsidor som kräver inloggning (phishing), där lösenordsuppgifterna röjs till bedragaren, ofta utan att man själv märker det.

När bedragarna väl kommit över lösenordsuppgifter, använder de dessa för att snabbt ta sig vidare inom verksamheten. Det kan räcka att en enda användare råkat röja sina uppgifter för att stora delar, eller i värsta fall hela, universitetet och samarbetspartners ska drabbas.

AV:

Artikeln publicerades först på: medarbetarportalen.gu.se

Sidansvarig: Studentportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2022-03-09
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/nyheter/nyheter-detalj//var-extra-vaksam-mot-cyberattacker.cid1746607?skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Utskriftsdatum: 2023-09-21

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?