Länkstig

E-post och Microsoft 365

När du blir student får du ett e-postkonto och en e-postadress i Microsoft Outlook. Kontot ger dig tillgång till olika onlineverktyg inom Microsoft 365 för bland annat fillagring, ordbehandling och presentationer.

Logga in i studentmejlen

När du aktiverar ditt studentkonto skapas ett e-postkonto och en e-postadress som ser ut så här: gus•••••@student.gu.se. Studentmejlen finns i Microsoft Outlook och via kontot får du också tillgång till andra verktyg inom molntjänsten Microsoft 365. Lösenordet till studentmejlen är detsamma som du har till ditt studentkonto. 

Aktivera MFA för ditt konto

För att komma åt studentmejlen och de andra verktygen inom Microsoft 365 behöver ditt Microsoftkonto skyddas av multifaktorautentisering, MFA. Om du inte har aktiverat MFA för ditt konto så får du ett meddelande om detta när du försöker logga in. 

Så aktiverar du MFA för ditt konto

Verktyg i Microsoft 365

Microsoft 365 innehåller flera verktyg i versioner som fungerar direkt i webbläsaren. Du kan även installera verktyget på din dator, läs mer under Andra digitala verktyg och programvaror. För att du ska kunna använda apparna med full funktionalitet krävs att du har en dator med Windows eller MacOSX (det fungerar inte på en Chromebook). 

För att logga in anger du studentmejladressen och ditt lösenord.

OBS:

Du kan inte komma åt universitets Microsofttjänster om du använder VPN. 

Lagringgräns för OneDrive

Som student får du ett molnlagringsutrymme på 50 GB för filer som sparas i OneDrive. Det är bra att ha som riktlinje att bara lagra filer som har med studierna att göra på din student-OneDrive.

Om du överskrider 50 GB kommer du inte kunna ladda upp, redigera eller synkronisera nya filer till OneDrive. Dina befintliga filer finns kvar men skrivskyddas.  För att komma under lagringsgränsen måste du ta bort filer: Info från Microsoft 365 om att hantera lagring i OneDrive. 

Använd Outlook-appen och säkerställer att du nås

För att enkelt komma åt din studentmejl kan du ladda ner appen Microsoft Outlook till din telefon. Välj Lägg till konto och ange den e-postadress du har till studentmejlen samt lösenordet till ditt studentkonto. Genom att aktivera notiser i appen ser du om du fått ett nytt meddelande i din studentmejl. 

Om du redan använder Outlook-appen för ett annat e-postkonto kan du lägga till studentmejlen som ett nytt konto. Läs mer under ”Vanliga frågor” om hur du gör.

Ett alternativ är att vidarebefordra studentmejlen till en annan e-postadress som du har. 

Ange aktuella kontaktuppgifter

Universitetet kontaktar dig vanligtvis via din studentmejl. Är du ny student kan kontakt också ske via de e-postadresser du angett i lärplattformen Canvas, Ladok och på antagning.se. Därför är det viktigt att du angett en aktuell e-postadress i alla system.

Så länge du är student vid Göteborgs universitet kan du använda studentmejladressen i alla system. Då hamnar all din e-post i den inkorgen. 

Ändra kontaktuppgifter i våra system

Vanliga frågor

Kontakta Servicecenter

Kontaktformulär
Telefon: 031-786 65 00
E-post: servicecenter@gu.se