Studiemiljö och hälsa
Din studiemiljö, hur du mår och hur du blir bemött är alla viktiga faktorer som påverkar hur du upplever din studietid hos oss. Universitetet arbetar aktivt med studiemiljö, studenthälsa och lika villkor och det finns alltid någonstans du kan vända dig om du vill veta mer eller behöver stöd.
En god studiemiljö skapas tillsammans
Studiemiljö inkluderar det som kan påverka dina studier och som ligger inom universitetets ansvar. Din studiemiljö inkluderar alltså mycket – allt från hur du trivs till att du har bra lokaler att vistas i och att du har tillgång till de verktyg som du behöver.
Du kan stöta på olika uttryck som studiemiljö, studenters arbetsmiljö och studie- och arbetsmiljö. De olika uttrycken betyder samma sak. På den här sidan använder vi oftast studiemiljö.
Studiemiljön vid Göteborgs universitet ska vara tillgänglig för alla och vara fri från alla former av diskriminering och trakasserier. Du ska känna dig trygg när du studerar och du har rätt till att bli behandlad med respekt av medstudenter och av personal. Alla som verkar vid universitetet, studenter såväl som personal, påverkar tillsammans hur miljön upplevs och har ett gemensamt ansvar att värna om vår egen och andras hälsa och säkerhet.
Bidra till en god studiemiljö!
- Kontakta kursansvarig om du har synpunkter på något.
- Var en god medstudent och känn till dina rättigheter och skyldigheter vid universitetet. Rättigheter och skyldigheter
- Svara på kursvärderingen i slutet av varje kurs. Kvalitetsarbete och kursvärdering
- Kontakta studerandearbetsmiljöombudet (SAMO) för din institution om du vill lyfta något som har med din studiemiljö att göra.
- Engagera dig i studentkåren eller som studentrepresentant.
Må bra, plugga bra
Många saker kan påverka hur du mår under din studietid hos oss. Studiemiljön och hur du blir bemött är en faktor. Det är också viktigt att känner att du hänger med i studierna och har en bra balans mellan plugg och fritid. Även saker i ditt personliga liv kan påverka dina studier.
Studenthälsan
Du kan alltid vända dig till Studenthälsan om du behöver stöd på grund av något som beror på eller påverkar dina studier. Du kan boka ett fysiskt besök eller ha samtal digitalt eller på telefon. Det ligger även inom Studenthälsans ansvar att arbeta förebyggande och tillhandahålla stöd som du kan använda på egen hand, när du känner att du behöver det. Det kan vara material som filmer och självhjälpsguider om till exempel stresshantering och uppskjutandebeteende. Läs mer på sidan Studenthälsa.
Service och stöd vid universitetet
Under avsnittet Service och stöd finns samlad information om service och stöd som universitetet erbjuder. Till exempel kan du få hjälp med akademiskt språk och skrivande, prata med en studievägledare eller läsa om hur du kan planera ditt pluggande. Att hitta bra verktyg för din studievardag gör mycket för att motverka stress och skapa balans.
Studiemiljö och studentliv
Miljön vi befinner oss i, hur vi bemöter varandra och det sociala livet spelar stor roll för hur vi mår.
- Under avsnittet Rättigheter och skyldigheter kan du läsa bland annat om bemötande och vart du kan vända dig om du har synpunkter på något.
- Under avsnittet Studentliv finns information om sådant som hör studentlivet till, till exempel saker du kan engagera dig i för att påverka vid universitetet och träffa nya människor.
Universitetets ansvar för studiemiljö, studenthälsa och lika villkor
Studiemiljö
Som student är du i stora drag likställd med den anställda personalen i frågor som rör studiemiljö. Universitetet ska förebygga risker för ohälsa och olycksfall i studiemiljön och jobba för en tillfredsställande studiemiljö.
Oftast är det prefekten vid institutionen där du studerar som ansvarar för din studiemiljö, men ansvarsfördelningen kan se lite olika ut vid olika verksamheter inom universitetet. Om du har funderingar kring studiemiljön kan du vända dig till din prefekt i första hand, som vid behov kan hänvisa dig vidare.
Studenthälsa
Enligt högskoleförordningen ska universitetet ansvara för att studenterna har tillgång till hälsovård, särskilt förebyggande hälsovård som ska främja studenternas psykiska och fysiska hälsa.
Lika villkor
Precis som för studiemiljön är det prefekten som ansvarar för arbetet med lika villkor på institutionen. Dekan och i slutändan rektor ansvarar för universitetets övergripande arbete med lika villkor.
Universitetet följer arbetsmiljö- och diskrimineringslagarna och de lagarna utgör grunden i arbetet med lika villkor.