Länkstig

Aktivera MFA för ditt konto

Ditt Microsoftkonto ska skyddas med hjälp av multifaktorautentisering, MFA. MFA innebär att inloggning sker i två steg för att verifiera att det är rätt person som loggar in.

Med MFA blir det svårare för obehöriga att logga in och komma åt din e-post, dina dokument och annan information som är knuten till ditt Microsoftkonto. Du godkänner inloggningen via en mobilapp, Microsoft Authenticator, som du installerar på din mobiltelefon (smartphone). 

Innan du har aktiverat MFA får du följande meddelande vid inloggning till Microsofts tjänster: "Mer information krävs. Din organisation behöver mer information för att skydda ditt konto."

För att aktivera MFA behöver du en dator och din mobiltelefon. Installationen tar fem till tio minuter och genomförs i två steg:

  • Steg 1: Installera Microsoft Authenticator-appen på din telefon
  • Steg 2: Koppla ihop appen med ditt Microsoft-konto

I filmen nedan beskrivs stegen, och du hittar också instruktionerna i textform längre ner på denna sida. 

Navigate to video: Så aktiverar du MFA för ditt konto
Video (2:23)
Så aktiverar du MFA för ditt konto

Steg 1: Installera Microsoft Authenticator-appen på din telefon

1. Ladda ned och installera mobilappen Microsoft Authenticator på din mobiltelefon.  Installera via App Store om du har en Apple-enhet och via Play Butik om du har en Android-enhet. 

Observera att det finns andra appar med liknande namn och ikon, så försäkra dig om att det är Microsoft Authenticator av Microsoft Corporation som du installerar (se bild nedan från Play Butik).

Bild av appen Microsoft Authenticator i Play Butik

2. Vid förfrågan, ge appen tillgång till kameran (för att fota QR-koder), till aviseringar (för att avisera om inloggningar) samt till plats (för att visa plats för utförda godkännanden). 

Steg 2: Koppla ihop appen med ditt Microsoft-konto

Du ska nu på datorn ställa in hur du vill hantera MFA.

1. På datorn, gå till sidan nedan. Logga in med inloggningsuppgifterna till ditt Microsoftkonto på GU (gus•••••@student.gu.se + lösenord) då det efterfrågas. 

https://mysignins.microsoft.com/security-info 

2. Klicka på Lägg till inloggningsmetod. 

Bild av hur man lägger till inloggningsmetod för MFA

3. Klicka på Lägg till en metod och välj Autentiseringsapp i listan som kommer upp. 

Bild av hur man väljer app som autentiseringsmetod för MFA

4. Nästa steg är en kontrollruta för att verifiera att du hämtat hem appen Microsoft Authenticator. Då du redan laddat ned appen kan du klicka på Nästa, följt av Nästa igen vid infon om att konfigurera ditt konto. Efter detta kommer en QR-kod att visas. 

Bild av uppmaningen att hämta app för MFA
Bild av hur konto figureras för MFA
Bild av att skanna kod för MFA

5. På din mobiltelefon: Starta Microsoft Authenticator-appen och välj Godkänn följt av Fortsätt i dialogrutan Lägg till ditt första konto.

Välj Skanna QR-kod om detta alternativ finns. Om alternativet för QR-kod saknas, klicka på + tecknet för att lägga till konto och välj Arbets- eller skolkonto följt av Skanna QR-kod.

6. Rikta mobiltelefonens kamera (via appen) mot QR-koden på datorns skärm för att skanna den. Ditt konto i Microsoft kommer att läggas till. Välj därefter Nästa

7. Nu kommer det att ske ett test och du får godkänna inloggningen på din telefon. Följ anvisningarna i telefonen för att godkänna inloggningen. Tryck på Nästa då testet godkänts.

Bild av test av app för MFA
Bild på när app godkänts MFA

Efter detta tar det ett par dagar innan din aktivering är helt klar. Kom ihåg att enbart godkänna inloggningar som du vet att du själv har tagit initiativ till. 

Hjälp och användbara länkar

Om du behöver lägga till eller ta bort telefoner du har registrerat för MFA loggar du in via länken nedan med hjälp av BankID eller Freja eID+: 

Hantera multifaktorsautentisering på ditt Microsoft-konto

Om du behöver hjälp, kontakta Servicecenter. Just nu är våra Servicecenter förstärkta med IT-supporttekniker som är tillgängliga på plats enligt schemat nedan: 

  • Måndagar kl. 13-16, Servicecenter Medicinaregatan 20 B
  • Tisdagar kl. 13-16, Servicecenter Pedagogen
  • Torsdagar kl. 13-16, Servicecenter Näckrosen
  • Fredagar kl. 9-12, Servicecenter Haga

Till mer information om adresser och öppettider till Servicecenter

Frågor och svar

Kontakta Servicecenter

Kontaktformulär
Telefon: 031-786 65 00
E-post: servicecenter@gu.se