Länkstig

Utomlands på egen hand

Många vill studera i ett särskilt land, en favoritstad, eller på ett speciellt universitet. Om du väljer att åka ut på egen hand, krävs mer planering än om du åker inom ramen för ett utbyte.

Att ordna med utlandsstudier på egen hand kräver mer planering än om du åker inom ramen för ett utbyte. Du håller själv i alla kontakter med det utländska universitetet och olika myndigheter. Du sköter kursval, ansökan och hittar bostad själv.

Fundera på vilket land du vill studera i och vad syftet är med dina utlandsstudier, om du tänker läsa en hel utbildning eller under en kortare tid.

Hur söker du?

Ansökningstiden varierar mellan olika länder. Var ute i god tid och ta reda på vilka tider som gäller vid det universitet du vill läsa.

Ansökningshandlingar beställer du från respektive universitet. En del länder har en central antagningsenhet.

Var noga med att din ansökan är korrekt ifylld annars finns det risk för att den inte blir behandlad. Information om utbildningssystemet i olika länder hittar du på studera.nu.

www.studera.nu

En del universitet vill att du skickar med ett "financial statement", ett intyg om dina ekonomiska tillgångar. Mer information om detta hittar du under under fliken Uppehållstillstånd och visum nedan.

Dokumentera tidigare studier

När du söker till ett utländskt universitet ska du skicka med översatta och vidimerade kopior av betyg och andra handlingar.

Om du åker på egen hand måste du i regel bifoga dina gymnasiebetyg och eventuella högskoleresultat. Hör efter med din gymnasieskola, de kan kanske hjälpa dig att översätta dina gymnasiebetyg till engelska.

Ett studieintyg på engelska över dina eventuella studier vid Göteborgs universitet kan du få från din institution.

Ibland behöver du ett intyg för utlandsstudier (Certificate of eligibility). Ett sådant intyg utfärdas av av Universitets- och Högskolerådet (UHR).

Mer om hur du beställer intyg för utlandsstudier

För översättning till andra språk än engelska är det bästa att vända sig till en auktoriserad översättare.