Länkstig

Blivande dietister lyfte undernäring på sjukhus

Publicerad

Från teori till verklighet. När dietiststudenterna deltog i Malnutrition Awareness Week fick de möta patienter, samla in riktiga data och på nära håll upptäcka hur viktigt nutritionsarbetet är i vården.

Sjukdomsrelaterad undernäring är fortfarande ett omfattande problem i vården. Tillståndet är vanligt och kan leda till längre vårdtider, sämre återhämtning och ökad risk för komplikationer. Eftersom det finns effektiva metoder för att upptäcka och förebygga undernäring är både kartläggning och ökad medvetenhet helt avgörande.

Studenter förbättrar vården

Dietiststudenter på Östra Sjukhuset
Foto: Göteborgs universitet

Dietiststudenter i termin 5 tog nyligen plats på vårdavdelningar vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Kungälvs sjukhus och Alingsås lasarett för att se hur undernäring identifieras och hanteras i praktiken. Under dagen följde de måltider på avdelningarna och intervjuade inneliggande patienter om aptit, matintag och måltidsupplevelser.

Bild
Dietiststudenter på Alingsås Lasarett
Foto: Göteborgs universitet

– Det var verkligen intressant att se hur maten serverades och att få prata med patienterna. Momentet var både roligt och lärorikt, och det känns meningsfullt att samla in data som kan bidra till att förbättra vården, säger studenten Charlotta Kjellson.

Efter intervjuerna sammanställde studenterna resultaten – ett viktigt underlag för både undervisning och verksamhetsutveckling.

– Jag tar med mig hur många patienter som har dålig aptit och hur avgörande måltidsmiljön är. Jag blev också förvånad över att mellanmål inte serverades rutinmässigt, trots att det kan vara svårt att be om extra mat när man är sjuk och trött, säger Charlotta.

Betydelsefullt i utbildningen

Momentet är en central del av dietistprogrammets femte termin, då studenterna fördjupar sig i klinisk nutrition.

Bild
Programansvarig Jenny van Odijk
Foto: Gunnar Jönsson

– Det här är ett tillfälle där studenterna får omsätta sina teoretiska kunskaper i verkliga möten med patienter. Det leder ofta till insikter som följer dem in i yrkeslivet, säger Heléne Ambjörnsson, universitetsadjunkt vid Institutionen för medicin.

Programansvarig Jenny van Odijk betonar utbildningsvärdet:

– Dagen ger studenterna en tydlig bild av hur nutritionsarbetet fungerar i vardagen, samtidigt som deras insatser bidrar till att belysa undernäring på avdelningarna.

Vården välkomnar

För vårdens dietister är studenternas deltagande både välkommet och viktigt.

– Studenterna möjliggör en så stor punktprevalensmätning som vi annars inte hade hunnit genomföra. Resultaten skapar naturliga samtal på avdelningarna om nutritionsbehandling och rutiner, säger Frida Hansson, legitimerad dietist och sektionsledare vid Dietistmottagning Klinisk nutrition, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Bild
Dietiststudenterna Nils och Pontus på Östra Sjukhuset
Foto: Göteborgs universitet

Nina Uhlebäck är legitimerad dietist och sektionsledare vid Medicin Östra samt samordnare för riskområdet undernäring vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

– Samarbetet med universitetet gör att vi får extra fokus på undernäring. Det blir en påminnelse om hur viktig hela måltidskedjan är – från beställning till servering. Och det är fantastiskt att se hur studenterna kastar sig in i arbetet och möter patienterna med engagemang.

Malnutrition Awareness Week genomförs årligen, och dietistprogrammet planerar att fortsätta det uppskattade samarbetet – för studenternas lärande och för att stärka nutritionsarbetet i vården.

Dietiststudenterna Minna, Charlotta och Vilma på Kungälvs Sjukhus
Foto: Göteborgs universitet

För studenter vid:
Sahlgrenska akademin