Länkstig

Stipendier för dig vid Göteborgs universitet

På den här sidan hittar du stipendier som administreras av Göteborgs universitet och kan sökas av dig som läser på universitetet.

Vissa stipendier kan sökas av alla studenter och vissa stipendier kan enbart sökas av studenter som läser en utbildning inom ett visst studieområde. Det kan finnas ytterligare krav för behörighet, exempelvis var du bor eller din hemort.

Om du ska studera utomlands finns även stipendier för utlandsvistelse.

Så söker du stipendierna

Reglerna för behörighet, ansökan, urval och beslut skiljer mellan olika stipendier. Hur ansökan går till och annan viktigt information kan du läsa vid respektive stipendium. Ansökan görs vanligen via Göteborgs universitets stipendienansökningssystem.

Generella stipendier (alla ämnesområden)

De generella stipendierna vänder sig till alla studenter vid universitetet, oavsett ämnesområde.

Stipendier för student vid "Filosofisk fakultet"

Göteborgs universitet har sina rötter i Göteborgs högskola, som bestod av de filosofiska fakulteterna. Än idag delas stipendier ut till studenter vid "filosofisk fakultet" vid Göteborgs universitet av stiftelser som fanns vid högskolan. Hit hör de institutioner som innan den 1 juli 1977 ingick i någon av de dåvarande filosofiska fakulteterna:

  • Institution vid Humanistiska fakulteten
  • Institution vid Naturvetenskapliga fakulteten
  • Institution vid Handelshögskolan
  • Följande institutioner vid Samhällsvetenskapliga fakulteten: Psykologiska institutionen, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Statsvetenskapliga institutionen och Institutionen för globala studier
  • För Utbildningsvetenskapliga fakulteten räknas studerande inom till exempel ämnet pedagogik (Lärarprogram ingår ej)

Ansvarig för utdelning av filosofiska fakulteternas stipendier och bidrag är Filosofiska fakulteternas gemensamma donationsnämnd.

Tips! Hitta fler stipendier

Det är vanligen stiftelser som ger ut stipendier, men även fackförbund, föreningar, organisationer och banker kan ha stipendier. Här är några bra sidor för att hitta stipendier:

Stipendier knutna till fakultet/ämnesområde

Stipendier som är knutna till ett visst ämnesområde kan bara sökas av studenter inom det ämnesområdet, eller vid en viss fakultet.