- Hem
- Internationella möjligheter
- Internationell praktik
- Erasmuspraktik
Erasmuspraktik
Som student vid Göteborgs universitet kan du praktisera inom Erasmusprogrammet och söka stipendium. Du kan praktisera på företag, organisationer samt forsknings- och utbildningscentrum. Du ansvarar själv för att hitta din praktikplats.
Det finns möjlighet att göra Erasmuspraktik i allt mellan fem och 360 dagar:
- Den traditionella Erasmuspraktiken är 60-360 dagar, hos en och samma praktikanordnare.
- Kort, blandad mobilitet är praktik i fem till trettio dagar, där det ska ingå en virtuell komponent.
Du behöver inte söka praktik inom ditt ämne men praktiken ska vara relevant för din utbildning. Det är din institution som intygar praktikens relevans. Ditt studiemedel påverkas inte av stipendiet.
Viktiga datum
Ansökningar för Erasmus praktikstipendium hanteras löpande, du kan ansöka om stipendiet under årets alla månader. Under perioden 1 juli - 31 augusti sker ingen administrering av stipendier, tänk därför på att det krävs lite framförhållning om du planerar att göra praktik under sommaren.
Generellt gäller att ansökan ska inkomma senast 30 dagar innan praktikperiodens startdatum. Vid semestertider krävs alltså ännu bättre planering. Det går inte att ansöka retroaktivt, dvs när praktiken redan har påbörjats, så var ute i god tid.
För att vara behörig att ansöka om Erasmus praktikstipendium
ska du:
- Vara registrerad heltidsstudent vid Göteborgs universitet vid ansökningstillfället.
- Ej samtidigt uppbära annat EU-stipendium eller finansiering från Universitets- och högskolerådet (UHR).
- Ha för avsikt att ta ut en examen vid GU så att tillgodoräknande (eller erkännande via Diploma Supplement) är möjligt. Studenter som enbart läser någon eller några enstaka kurser utan syfte att ta ut examen kan inte beviljas Erasmus praktikstipendium.
- Ha en överenskommelse om praktik med företag eller organisation.
- Göra en praktik som pågår på heltid i 2-6 månader (med minimum 60 dagar) eller 5-30 dagar som kombineras med en virtuell komponent.
- Genomföra praktiken på en och samma praktikplats under en sammanhängande period.
- Har din praktikplats förlagd till ett land som deltar i Erasmusprogrammet. (utom Sverige) Hela praktikperioden ska genomföras utomlands.
- Befinna dig fysiskt på plats vid organisationen under praktikperioden. Praktik som sker på distans från boendet etc men inifrån värdlandet är grund för stipendiet.
Praktik som görs på distans där du befinner dig i Sverige är inte stipendiegrundande. Om din praktikperiod startar på distans från Sverige och sedan övergår till en praktik fysiskt på plats, kan du få stipendium för den del som äger rum utomlands förutsatt att den resterande perioden är minst 60 dagar.
Måste jag ha svenskt medborgarskap för att kunna söka Erasmus praktikstipendium?
Det finns inte längre några speciella krav på medborgarskap eller uppehållstillstånd. Alla högskolestudenter i Sverige får delta i Erasmus under förutsättning att man uppfyller kraven för stipendiet.
Stipendiet är inte heltäckande, utan ska ses som ett bidrag till de omkostnader som uppkommer i samband med praktikperioden (exempelvis resa och boende). Storleken på ditt stipendium beror dels av vart du reser och dels av hur länge du är ute.
Beloppet beräknas på antalet dagar du är ute men för enkelhetens skull visas det i månadssummor nedan.
Grupp 1: €710/månad (30 dagar)
Programländer med högre levnadskostnader
Danmark, Finland, Irland, Island, Lichtenstein, Luxemburg, Norge.
Grupp 2: €660/månad (30 dagar)
Programländer med lägre levnadskostnader
Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Makedonien, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Slovenien, Slovakien, Spanien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern, Österrike.
Schweiz och Storbritannien är för närvarande inte med i Erasmusprogrammet och är därför inte godkända land för Erasmus praktikstipendium.
Dubbelfinansiering
Det är inte tillåtet att uppbära fler än ett stipendium från EU eller Universitets- och högskolerådet (UHR) för en och samma mobilitetsperiod.
När kommer pengarna?
Förutsatt att du har lämnat in en fullständig ansökan i tid, (30 dagar innan den planerade praktikperiodens början) med korrekta uppgifter och blivit beviljad, kommer första utbetalningen i samband med att praktiken börjar. Det går inte att säga exakt när pengarna kommer eftersom det tar olika lång tid för olika banker att hantera överföringen.
Semesterperioder
Du kan få stipendium även under semesterperioder, till exempel under jul och nyår, men semestern räknas inte in i minimiperioden på två arbetade månader.
Godkända länder
Nedanstående länder kategoriseras som programländer och kan medverka fullt ut i Erasmus:
- De 26 EU-länderna
- EES-länderna Island, Liechtenstein, Norge
- Makedonien, Serbien och Turkiet
- ”Outermost regions”: Kanarieöarna, Madeira, Azorerna, Mayotte, Martinique, Guadeloupe, Franska Guyana, Réunion, Saint-Martin och Saint-Barthélemy
- Länderna och territorierna / List of Overseas countries and territories
Schweiz och Storbritannien är för närvarande inte med i Erasmusprogrammet och är därför inte godkända land för Erasmus praktik.
Schweiz och en del andra länder har initierat ett eget sk Government scholarship som studenter kan söka. För praktik i Schweiz gäller dock att studentens ansökan går via ett schweiziskt partnerlärosäte som är villigt att administrera ansökan. Kontakta din institution för att undersöka om det finns avtal med ett sådant partnerlärosäte.
Viktigt att veta är att Government scholarships inte går att kombinera med CSN, utan studenten får välja en av finansieringsformerna.
Kan jag göra Erasmuspraktiken i mitt hemland?
En student vars hemvist är ett annat deltagarland men som för närvarande studerar i Sverige kan bli beviljad stipendiet för Erasmuspraktik i sitt hemland med reservation att dessa ansökningar ges lägsta prioritet i bedömningen av ansökningar.
Med hemvist menas i detta sammanhang landet därifrån studenten flyttade till Sverige strax innan han/hon började sin utbildning och inte det land där studenten har sina etniska rötter om studenten bodde i Sverige redan före studierna.
Godkända organisationer
- Företag, organisationer samt forsknings- och utbildningscentrum
- Offentliga svenska arbetsgivare liksom utländska universitets internationella sekretariat
- Svenska diplomatiska representationer (ambassader och konsulat t.ex)
- De politiska partiernas kanslier vid EU-parlamentet räknas inte som en del av EU-parlamentet och är därför berättigade värdar.
Ej godkända organisationer
- EU-institutioner och andra EU-organ
- Organisationer som hanterar EU program, t.ex. nationella kontor för Erasmus som Universitets- och högskolerådet (för att undvika möjliga intressekonflikter och/eller dubbel finansiering).
- Lärosäten som huvudsakligen finansieras av EU-medel (t.ex. European University Institute i Italien och College of Europe i Belgien och Polen)
EU:s institutioner kan dock vara berättigade att stå som värd för stipendiater som erhåller Praktik inom EU-institutioner från Universitets- och högskolerådet.
Praktik vid utländska lärosäten
Det är möjligt att skicka studenter på Erasmuspraktik, med praktikstipendium, till andra lärosäten men det måste vara tydligt att det gäller praktik och inte studier. Det får inte vara möjligt att misstolka.
Följande villkor gäller:
- Studenten ska utföra ett arbete under perioden inte studier
- Studenten ska vara ”anställd” som praktikant vid värduniversitetet, inte inskriven som student.
- (Är studenten inskriven på kurser vid värduniversitetet är det att betrakta som en studieperiod.)
- Om praktikperioden tillgodoräknas ska den tillgodoräknas som praktik inte som ”vanlig” studiekurs
Du kan fråga din institution efter tips på redan upparbetade kontakter med företag och organisationer. Många företag och organisationer tar gärna emot praktikanter och flertalet annonserar också praktikmöjligheter på sin egen webbsida.
Finns det något företag eller organisation som du gärna skulle vilja praktisera på? Ta kontakt med företaget och fråga.
I länksamlingen nedan hittar du sökbara portaler mm där du kan hitta praktikplats.
- ErasmusIntern: skapat av ESN Europe
- Go Overseas
- JOE: databas för praktik i Europa
- Annonsportalen: Här publiceras jobb- och praktikannonser som kommer in till universitetet
- Föreningen för utvecklingsfrågor, FUF: listar praktikplatser inom utvecklingsområdet på sin hemsida.
- Globalplacement.com: är en gratis sökportal för internationella praktikplatser som grundades 2003 med stöd från Europeiska kommissionen.
- Graduateland: Europas största karriärportal för studenter.
- Praktikplats.org: Här kan du söka fram praktikplatser i Europa. Tänk på att du inte kan kombinera Erasmus praktikstipendium med praktik vid en EU-institution/organ. Du kan heller inte göra Erasmuspraktik i Sverige.
- Tyska i praktiken: ett program som kombinerar språkstudier i Düsseldorf med 4 månaders språkpraktik på en tysk arbetsplats. Platser utlyses en gång/termin.
- Karriärvägledning för studenter på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Som student på Handelshögskolan kan du gratis använda skolans karriärcenter – Career Service. - Praktik inom utrikesförvaltningen
Praktik inom Utrikesdepartementet och svenska diplomatiska representationer.
Praktik inom EU
Samlingssida för information om praktikmöjligheter vid EU:s olika institutioner. Observera att EU-institutioner inte är godkända som praktikplats för Erasmus praktikstipendium. För praktik vid EU-institutioner kan du istället söka UHR:s "Praktik vid EU-institutioner".
International Association for the Exchange of Students for Technical Experience, förmedlar internationella praktikplatser för studenter inom i huvudsak tekniska ämnen. I dagsläget kan endast studenter inom Naturvetenskapliga fakulteten resa ut inom IAESTE.
Mer information
Vid specifika frågor om tips på redan upparbetade kontakter med företag och organisationer, om praktiken kan tillgodoräknas eller erkännas vänder du dig till internationaliseringsansvarig eller praktiksamordnare vid din institution.
Din institution kanske har egna formulär eller dokument som måste fyllas i från deras sida, men för ansökan om Erasmuspraktik måste dokumenten som finns i checklistan nedan användas.
Ansökningar tas emot per epost, så efter det att alla dokument är ifyllda, signerade och ansökan är komplett - skicka ansökan till: erasmustrainee@gu.se
Stipendier beviljas löpande till alla godkända ansökningar så länge det finns medel.
Checklista - Följande ska ingå i en ansökan om stipendium för Erasmuspraktik:
- Learning Agreement for Traineeships (LAT)
Detta dokument är ett kontrakt/avtal mellan studenten, GU och den mottagande organisationen (praktikplatsen). LAT ska upprättas i samråd med din praktikplats och av dokumentet ska det bland annat framgå vilka arbetsuppgifter du ska utföra samt förväntade resultat och erfarenheter av din praktikperiod.
LAT ska signeras av kontaktpersonen vid praktikplatsen och studenten.
Notera att din ansökan måste tillstyrkas av någon på din fakultet / institution som intygar praktikplatsens relevans och att den ligger i linje med dina studier vid GU. De studenter som sedan får sin ansökan beviljad kommer att få LAT med alla signaturer i samband med beslutet. OBS! Du hittar dokumentet Learning Agreement for Traineeships om du stänger denna flik.(Det ligger i fältet Dokument för ansökan)
- Kort motivationsbrev på engelska
I ett personligt brev motiverar du varför du vill ansöka om stipendium för Erasmuspraktik, du förklarar kopplingen mellan din utbildning och praktikplatsen samt uppger vilka erfarenheter och färdigheter du förväntar dig utveckla under praktikperioden.
- CV
Detta ska bland annat innehålla kontaktuppgifter samt information om utbildning, arbetslivserfarenhet och språkkunskaper.
Ansökningar tas emot per epost, så efter det att alla dokument är ifyllda, signerade och ansökan är komplett - skicka ansökan till: erasmustrainee@gu.se
Stipendier beviljas löpande till alla godkända ansökningar så länge det finns medel.
Notera att endast kompletta ansökningar inkomna i rätt tid behandlas!
Om din ansökan beviljas blir nästa steg att fylla i ett Grant Agreement. Detta innehåller bland annat kontouppgifter.
Dokument för ansökan
Det är viktigt att du har ett heltäckande försäkringsskydd under hela din vistelse utomlands. Göteborgs universitet har med kammarkollegiet tecknat försäkringen ”Student UT” för dig som studerar eller praktiserar utomlands inom ramen för ett utbytesprogram eller utbytesavtal.
Observera att StudentUT inte gäller hemma i Sverige, så i de fall då utbytesstudier/praktik görs på distans hemifrån Sverige, är det viktigt att du har en hemförsäkring eller motsvarande under denna del av utbytesperioden.
Försäkringen gäller dygnet runt och omfattar följande:
- Personskadeskydd
- Sjuk-, tandvårds- och hemtransportskydd
- Anhörigbesöksresa (vid livshotade skada/sjukdom)
- Avbrottsskydd (vid anhörigs livshotande skada, dödsfall eller vid omfattande egendomsskada)
- Egendomsskydd
- Resgodsförsening och kontant skadehjälp
- Kris- och katastrofskydd
- Ansvars- och rättsskydd
Läs noga igenom försäkringsvillkoren. Tänk på att ”Student UT” kan behöva kompletteras med en egen försäkring. Som alltid är det viktigt att du själv ser över ditt försäkringsskydd och bedömer vad som behövs för just dig.
Tänk även på att försäkringen endast gäller i det land du praktiserar i och under direkt resa till/från det land där praktiken ska äga rum.
Försäkringen gäller 14 dagar före och efter din praktiktid. Den totala försäkringsperioden ska framgå av ditt Insurance certificate.
Skadeanmälan
Vid eventuell skada ska du fylla i en skadeanmälan.
Fyll i, skriv ut och skriv under skadeanmälan.
Skicka blanketten och samtliga kvitton (polisrapporter, kvitton på läkemedel eller läkarvård) via e-post till: erasmustrainee@gu.se
Skadeanmälan skrivs under av representant på Göteborgs universitet samt kompletteras med ett avtal om utbyte. Därefter skickas allt till Kammarkollegiet.
Kammarkollegiet kontaktar dig när din anmälan prövats.
Till Kammarkollegiets sida om försäkringsvillkor och skadeanmälan
Försäkringskort
När du reser ska du ha med dig ett ”Insurance certificate”, där din sammanlagda försäkringsperiod framgår. Detta får du i samband med
beslut från International Centre om praktiken beviljas.
På ditt Insurance certificate finns också telefonnumret till det internationella assistansföretag, Falck Global Asststance. Vid allvarlig sjukdom, intagning på sjukhus, behov av hemtransport eller av annan aktiv skadehjälp ska kontakt tas med:
Tel: +46 85 87 71 749
E-post: fga@se.falck.com
Falck Global Assistance kan kontaktas dygnet runt.
Om du åker inom Europa är du inte täckt av de medicinska delarna av Student UT. Du täcks då istället av europeiska sjukförsäkringsregler. Du ska därför ha med dig ett försäkringskort från Försäkringskassan vid resor inom Europa.
Studentinformation hos Försäkringskassan (extern webbplats)
Reseappen "Försäkrad på resan"
Kammarkollegiets reseapp ”Försäkrad på resan” ger dig som ska studera/praktisera utomlands viktiga nummer, goda råd och instruktion för skadeanmälan direkt i din mobila enhet.
Appen finns att ladda ner i Appstore för Iphone och Google Play för Android 5 LR eller senare. Sök på ”Försäkrad på resan” eller ”Kammarkollegiet” för att ladda ner appen.
Läs mer på Kammarkollegiets hemsida.
Praktiken ska vara en del av studierna vid Göteborgs universitet och måste antingen tillgodoräknas genom poäng eller erkänns via Diploma Supplement. Om praktiken tillgodoräknas ingår den normalt i en praktiktermin eller liknande och är poänggivande. Om praktiken enbart erkänns, ska det finnas en akademisk koppling till studierna vid Göteborgs universitet. Praktiken ska vara relevant för din framtida examina vid GU. Vid erkännande ansvarar studenten själv för att bifoga rätt handlingar vid examensansökan. Dessa handlingar erhålls om stipendieansökan beviljas.
Oavsett om praktiken tillgodoräknas eller erkänns får studenten inte ha tagit ut sin examen vid ansökningstillfället.
Alla utresande studenter inom Erasmus+erbjuds att göra ett språktest och får tillgång till en gratis språkkurs online. Tanken är att studenterna skall få en uppfattning om sin språkliga nivå. Testen finns idag på de flesta av språken inom EU-länderna. Samma verktyg erbjuder en språkkurs. Språktest och kurser är gratis för studenterna.
Det finns möjlighet göra praktiken efter du har avslutat dina studier och få stipendiet. I detta fall måste du ansöka om Erasmus praktikstipendiet medan du fortfarande är inskriven som heltidsstudent vid GU.
Du behöver däremot inte vara inskriven som heltidsstudent vid GU när du sedan genomför praktiken, men praktiken ska var slutförd inom 12 mån efter det att du tagit ut examen). Denna variant kräver varken tillgodoräknande eller erkännande.
Notera att studenter som läst minst ett år vid Göteborgs universitet prioriteras i urvalet samt att man som sökande måste ha för avsikt att ta ut en examen vid Göteborgs universitet.
Studenter som reser med tåg, buss, cykel eller reser tillsammans med minst en annan student i bil, kan söka grönt resebidrag (50 EUR). Om den gröna resan förlänger din resa kan du få ersättning i upp till max två dagar i varje riktning. Den gröna resan är endast giltig från Sverige och till praktiklandet och från praktiklandet och tillbaka till Sverige.
Du reser grönt om du åker till praktiklandet med: Cykel, buss, tåg eller samåker i bil med minst en annan student. Färdmedel som båt, bil (en person), motorcykel eller flyg anses inte vara gröna.
Ja, du kan göra flera mobilitetsperioder. Du får max vara borta 360 dagar per utbildningsnivå (grundnivå, avancerad nivå, doktorandstudier), både studier och praktik inräknade.
Studenter som har särskilda behov och/eller har barn (barnet behöver inte följa med på utbytet) kan få extra stöd. Om det stödet inte täcker uppkomna kostnader kan man även ansöka om Erasmus inkluderingsstöd.
I de fall du som student behöver pedagogiskt stöd eller särskilda anpassningar under din tid utomlands finns möjligheten att söka bidrag för de merkostnader som kan uppstå.
Med merkostnader menas de ökade omkostnader som lärosätet eller den enskilde studenten får och som inte finansieras på annat sätt, exempelvis:
- transporter
- undervisningsmaterial
- boende
- assistent/medföljare
- medicinsk uppföljning, fysioterapi
- läkarundersökning i värdlandet
Observera att bidraget gäller för studenter med varaktig funktionsnedsättning eller sjukdom. För att ansöka om detta stöd kontaktar du Jasmin Tabib-Zadeh på International Centre på: erasmustrainee@gu.se
Håll koll på läget i omvärlden
Saker och ting kan snabbt ändras, både när det gäller pandemin och det säkerhetspolitiska läget.
Ladda ner UD:s app Resklar för att följa läget i ditt mottagande land.