Blivande läkare och sjuksköterskor övar samarbete med digital patient
Blivande läkare och sjuksköterskor övar samarbete med digital patient
Publicerad
Nu kan läkar- och sjuksköterskestudenter träna på samarbete och kommunikation genom en ny digital simulering. Simuleringen sker vid en stor interaktiv skärm och har utvecklats av lärare på Sahlgrenska akademin, i samarbete med ett isländskt företag.
Eftersom det nya läkarprogrammet går parallellt med det gamla programmet har trycket på simulerade övningar ökat kraftigt. Simulatorcentrum på Östra sjukhuset, där interprofessionell simulering mellan läkar- och sjuksköterskeprogrammet vanligen genomförs, räcker inte till. Lösningen med de digitala simulerade patienterna har tagits fram av lärarlaget som ansvarar för simuleringsmomentet, i samarbete med det isländska företaget Mirno. Det digitala bordet är nu på plats på Kliniskt träningscentrum (KTC), och har nyligen använts för första gången inom utbildningen.
Kommunikation och teamarbete
Bild
Tine Rode Schmidt Högberg
Foto: Privat
Under övningen får studenter på läkar- och sjuksköterskeprogrammet fatta beslut tillsammans och kommunicera i stressiga situationer – precis som de kommer att göra i sitt framtida jobb. Studenterna interagerar med animerade patienter, vilket gör övningen både realistisk och engagerande.
Tine Rode Schmidt Högberg ansvarar för läkarstudenternas del av övningen tillsammans med Steinn Steingrimsson. Tine konstaterar:
– Fokus för övningen är kommunikation och teamarbete mellan yrkeskategorierna. Med den digitala tekniken kan vi skapa patientfall, där studenterna verkligen måste samarbeta och kommunicera för att omhänderta patienten.
Bild
Jenny Milton
Foto: Elin Lindström
Jenny Milton, som leder sjuksköterskestudenternas del, håller med:
– Det här är en jättebra möjlighet att få en bättre förståelse för vad de blivande sjuksköterskorna kan förvänta sig av läkarna, och tvärtom. Det gör att de känner sig mer förberedda för att jobba tillsammans.
Två virtuella patienter
Under övningen får studenterna möta två patienter som befinner sig på sjukhus: Samir, där studenterna ska förstå varför han mår så dåligt, och Regina, som skadats i en cykelolycka. Båda patienterna kräver snabbt omhändertagande, och studenterna måste samarbeta för att ge rätt vård. Tekniken gör att de kan se patienternas reaktioner och symtom förändras beroende på deras handlingar, vilket skapar en realistisk och dynamisk lärandemiljö.
Lärarlaget bakom simuleringen ser stor potential för framtida utveckling. Övningen skulle kunna byggas ut genom att involvera fler ämnen och områden, så att studenter får träna på olika delar av vårdprocessen under ett och samma tillfälle. Flera olika professioner skulle också kunna involveras i övningar vid det digitala bordet.
– Vi är först ut med att testa interprofessionell simulering kring en interaktiv skäm och det ska bli spännande att utvärdera hur det har upplevts av studenter och handledare. Jag tror det finns många utvecklingsmöjligheter för denna typ av träning och lärande.