Dellie Carlson, som nu genomför sin sista termin på läkarprogrammet i Göteborg, blev Karriärföretagens studentstipendiet 2024. Stipendiet finansierade hennes examensarbete på Zanzibar, och bidrog till implementeringen av ett nytt triagesystem på akuten för öns största sjukhus.
Det var under termin 10 på läkarprogrammet som Dellie Carlson spenderade tre lärorika månader i Tanzania i östra Afrika, finansierat av ett stipendium på 15 000 kronor från Karriärföretagen.
Utmaningar inom vården
– Det var helt klart en av de roligaste terminerna hittills! Tack vare karriärstipendiet kunde jag finansiera mitt projekt och lägga grunden för framtida samarbeten och resor. Stipendiet har även gett mig bra kontakter för framtiden, vilket är väldigt värdefullt inom området global hälsa, berättar Dellie.
Examensarbetet genomfördes på akutmottagningen på Mnazi Mmoja Hospital, som är det största sjukhuset på Zanzibar. Ön är en välkänd pärla för turister, men semesterparadiset står också inför stora sjukvårdsutmaningar.
– Jag lärde mig oerhört mycket om hur akutmedicin bedrivs i en miljö med begränsade resurser och hur man med små medel kan åstadkomma stora förändringar. Jag hade förmånen att dela den här resan med min bästa vän Amanda Bardh vilket gjorde varje dag lite roligare, och vi kunde även stötta varandra genom hela projektet!
Effektivare akutvård
Deras uppdrag var att implementera ett nytt triagesystem som de trodde skulle vara bättre anpassat till sjukhusets förutsättningar och de utmaningar som finns i låg- och medelinkomstländer. Systemet jämfördes med akutmottagningens befintliga system, där tidigare forskning hade identifierat vissa brister.
– Vårt mål var att vidareutveckla och undersöka om det nya systemet kunde förbättra tidseffektiviteten på akutmottagningen, säger Dellie och fortsätter:
– Vi hade turen att arbeta med superengagerad personal, och mot slutet kändes vi nästan som en liten familj. Jag hoppas att vi snart får möjlighet att resa tillbaka och hälsa på dem och alla våra vänner igen!
I framtiden hoppas hon kunna förena sitt intresse för medicin och global hälsa på en internationell nivå.
– Just nu arbetar vi tillsammans med vår handledare Delér Shakely med att författa en forskningsartikel, och jag ser framför mig att detta projekt blir startskottet för framtida internationella samarbeten, berättar Dellie.