Bild
Studenterna som nominerade Maryam Ardalan till årets handledare.
Foto: SiF
Länkstig

Handledaren och forskaren Maryam Ardalan prisades av studenterna

Publicerad

Forskaren Maryam Ardalan har utsetts till Årets forskningshandledare 2024 av kår organisationen Studenter i Forskning (SiF). Hon nominerades av två studenter, som bland annat lyfte fram den inspirerande och stödjande miljö som hon skapar, och hur hon ge utrymme för självständigt tänkande.

– Jag är verkligen glad att jag får detta pris, särskilt eftersom det är studenterna som nominerar och delar ut det, säger hon.

Maryam Ardalan prioriterar att skapa en stöttande atmosfär, där studenterna blir inspirerade och motiverade att undersöka sin egen potential som forskare. Hon engagerar sig aktivt i att vägleda studenter baserat på deras unika behov och forskningsmål.

Michael Smitt 2023 års pristagare överlämnar priset till Maryam Ardalan 2024 års pristagare.
2023 års pristagare Michael Smith överlämnade vandringspokalen till Maryam Ardalan på Studenter i Forsknings (SiF) sommaroforskningskväll som nyligen hölls i hörsal Arvid Carlsson på Medicinareberget.
Foto: SiF

Uppmuntra nyfikenhet

Hon tycker att en bra handledare både ska vara en mentor och en samarbetspartner:

– En bra handledare lyssnar aktivt, anpassar sig efter studenternas behov och skapar en balans mellan struktur och självständighet. Det är viktigt att uppmuntra nyfikenhet samtidigt som man sätter tydliga förväntningar och milstolpar. Att bygga förtroende och vara tillgänglig är avgörande för att studenterna ska känna sig bekväma med att diskutera sina idéer och utmaningar, säger Maryam Ardalan.

Preklinisk forskning om autism

Bild
Porträttbild av Maryam Ardalan
Maryam Ardalan.

Maryam Ardalan arbetar på sektionen för fysiologi, där hon forskar om kopplingen mellan för tidig födsel och autismspektrumstörning. Mer specifikt studerar hon inflammation i hjärnan förändrar strukturer och bidrar till utveckling av autism i prekliniska modeller, med målet att identifiera biomarkörer, förbättra den tidiga diagnostiken och bidra till målinriktade behandlingar.

– Det mest spännande med min forskning är att avslöja hur små förändringar i den tidiga hjärnans utveckling kan leda till djupgående och varierade konsekvenser senare i livet. Det är fascinerande att lägga ihop det komplexa pusslet av interaktioner mellan genetik, miljöfaktorer och inflammation och utforska deras långsiktiga effekter, säger Maryam Ardalan.

Det finns nu en stark utveckling inom området där grundläggande upptäckter är på gång att översättas till praktiska interventioner eller biomarkörer.

– Jag uppskattar att arbeta i ett tvärvetenskapligt team, där varje upptäckt öppnar nya dörrar för innovation och samarbete. Att lösa problem tillsammans och skapa ny kunskap gör forskningen ännu mer inspirerande, säger Maryam Ardalan.


Publicerad av:
Sahlgrenska akademin