Välkommen till Göteborgs universitet! Vad kul att du har valt att studera hos oss. Här har vi samlat information och länkar som hjälper dig som just blivit antagen att komma igång med studierna.
Detta är generell information som gäller för alla nya studenter. Det kan finnas ytterligare information som är specifik för din institution, fakultet eller utbildning.
Du hittar din institution eller fakultets webbsida på Mina studier.
Antagningsbeskedet kommer i juli om studierna börjar på höstterminen, och i december om studierna börjar på vårterminen.
När det första urvalet är klart får du ett mejl om att du ska logga in och läsa ditt antagningsbesked på antagning.se. Om du har blivit antagen eller står som reserv, måste du tacka ja för att behålla din plats.
Deltar du i en antagningsomgång som bara har ett urval (exempelvis antagning till sommarkurser) behöver du inte tacka ja till din plats. Detta framgår i ditt antagningsbesked.
Som ny student vid Göteborgs universitet behöver du aktivera ditt studentkonto.
Studentkontot kommer du att använda under din studietid för att logga in på olika system, bland annat Studentportalen, lärplattformen Canvas och Ladok för studenter. Du behöver även ett studentkonto för att få tillgång till din studentmail, för att beställa GU-kort och för att använda universitetets wifi Eduroam.
Observera att du bara kan hämta ut ditt studentkonto från ett visst datum innan skolstarten. Inför höstterminen 2022 kan studentkonto aktiveras från den 10 augusti.
För att behålla din plats måste du registrera dig på din utbildning i tid. Registreringen är obligatorisk för att du ska kunna börja på din kurs eller ditt program.
Det är först när du är registrerad som du officiellt räknas som student den terminen och får delta i undervisningen på kursen. Registrering behövs även för att få studiemedel från CSN, kunna förnya ditt GU-kort, komma åt kurserna i Canvas samt skriva tentamen.
Registreringen sker antingen via Ladok för studenter eller vid institutionen som anordnar kursen/programmet i samband med kursstart. Datum, tid och plats för registrering kan skilja sig mellan olika kurser och program.
Senast två veckor före kursstart ska du som student ha tillgång till schema för kursen. Schemat kan du själv söka fram i universitetets bokningssystem TimeEdit.
Scheman i TimeEdit kan vara preliminära och kan förändras upp till två veckor innan kursstart.
Senast två veckor före start av kurs eller delkurs ska du ha tillgång till kursplan. Till varje kurs finns även en litteraturlista, denna ska finnas tillgänglig senast åtta veckor före varje kurs eller delkurs startar.
Inför nya kurser skickar många kursansvariga ut e-post med information om var du hittar kursens litteraturlista, men du kan också söka information på webben. De flesta institutioner publicerar litteraturlistor tillsammans med kursplaner i en sökbar databas på gu.se.
Göteborgs universitet använder den digitala lärplattformen Canvas. I Canvas hittar du kursytor för pågående kurser, här kan du till exempel hitta föreläsningsmaterial, inlämningsuppgifter och omdömen/resultat på kursen.
Du måste vara registrerad på en kurs för att få full tillgång till Canvas, men du kan logga in så fort du aktiverat ditt studentkonto. Canvas finns även att ladda ner som app.
GU-kortet är universitetets multifunktionskort. Det fungerar som passerkort, bibliotekskort på Universitetsbiblioteket och för att använda universitetets skrivare.
För att du ska kunna beställa ett GU-kort måste du ha ett aktivt studentkonto vid Göteborgs universitet. Du som studerar på distans behöver i regel inte skaffa ett GU-kort.
Du som är student vid Göteborgs universitet får ett eget e-postkonto genom Google. Din studentmail skapas i samband med att du aktiverar ditt studentkonto. Den är densamma som ditt studentkonto, följt av @student.gu.se (gus•••••@student.gu.se).
Du väljer själv om du vill använda en privat e-post eller din studentmail i studierna.
Om du inte använder studentmailen är det viktigt att du:
På sidan Om e-post, kalender, dokument och lagring kan du läsa om hur du vidarebefordrar din studentmail, hur du anger rätt e-post i alla universitetets system och hur du loggar in på din studentmail.
För att du inte ska missa viktig information från universitetet är det viktigt att vi har rätt kontaktuppgifter till dig. Du ändrar själv dina kontaktuppgifter i Ladok, men du behöver även tänka på att vidarebefordra din studentmail om du inte använder den.
Det kan finnas information som är specifik för din utbildning, institution eller fakultet - exempelvis kontaktuppgifter, öppettider eller vad som gäller för din utbildning vid terminsstart. Den informationen finns placerad under menyn Mina studier.
Osäker på vilken information som vänder sig till dig under Mina studier? Det finns flera sätt att hitta rätt:
Din start av studentlivet handlar om mer än att bara komma igång med studier och föreläsningar!
Vid terminsstart arrangeras flera olika välkomstaktiviteter för nya studenter, där du får möjlighet att lära känna andra nya studenter och studentlivet i Göteborg. Vid Göteborgs universitet finns det fyra studentkårer som ordnar välkomstaktiviteter. Vilken kår du tillhör beror på vad du pluggar.
Din studentkår står även på din sida under hela din studietid. Studentföreningarna har till uppgift att värna dina intressen, både i och utanför föreläsningssalarna.
Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/ny-student/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum:
2022-07-02