Länkstig

Arbete som volontär ger mer erfarenhet till lärarstudenter

Publicerad

Att arbeta som volontär kan ge dig som lärarstudent värdefull erfarenhet inför ditt framtida yrke. Josefin Jeppson och Hannah Norén studerar på Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i årskurs 4–6. De har under en period även arbetat som volontärer på Studiestunden, läxhjälp i Räddningsmissionens regi.

– Jag tänker att det är en otrolig erfarenhet, att få vara i skolmiljön uppskattar jag mycket. Det kan dröja så lång tid mellan VFU-tillfällena, säger Josefin Jeppson.

Bild
Volontär vid bänk på Studiestunden.
Foto: Erika Persson

Studiestunden är en verksamhet inom Räddningsmissionen som riktar sig till mellanstadieelever i Tynnered där elever kan få stöd med läxor och skolarbete. Det är frivilligt för eleverna och de arbetar med läxor och prov som är aktuella just då. 

En möjlighet för dig som studerar till lärare

Som lärarstudent har du möjlighet att jobba som volontär på Studiestunden. Det innebär att du får använda dina pedagogiska kunskaper för att hjälpa elever att lyckas i skolan. Du ingår i ett team med samordnare och andra studiestödjare och behöver inte förbereda egen undervisning. Josefin nämner att det blir en annan typ av undervisning som volontär, att det blir mer nära elevmöten. 

– Det är ju ingen undervisning där du står vid tavlan inför en hel grupp men du får verkligen öva på det didaktiska, förklara och använda dig av begrepp och ämnesspråk med eleverna, säger Josefin Jeppson.

De talar även om hur arbetet på Studiestunden gör att de får träna på att bygga relationer och se elever utvecklas. Det blir också lättare att applicera det som tas upp på kurser inom utbildningen när de arbetar mer i skolan än enbart vid VFU. 

– Både Josefin och jag gör ju vår VFU på skolor i socioekonomiskt ganska välställda områden och att då få se en skola i ett annat område var något som min handledare uppmuntrade, säger Hannah Norén.

En eftermiddag som volontär på Studiestunden

Volontärerna samlas en stund innan eleverna kommer för att gå igenom eftermiddagen. Några elever kanske har matteprov snart och kommer säkert vilja arbeta med det. Alla elever får berätta vad de har för plan med eftermiddagen och vad de vill öva på. Det kan var upp till 30 elever och ofta kring sex vuxna, studiestödjare och personal från Räddningsmissionen.

– Det blir verkligen tydligt vad det gör att vara många vuxna i ett klassrum, säger Hannah Norén.

Ibland handlar det om att stötta elever medan vissa arbetar självständigt. När det är lugnt och studiero i klassrummet serveras mellanmål. Det fungerar lite olika på olika skolor men oftast får eleverna gå när de är färdiga. 

Rekommenderar att jobba som volontär på Studiestunden

Både Josefin och Hannah rekommenderar lärarstudenter att arbeta som volontärer på Studiestunden. Inte bara för att göra något bra utan även för sin egen skull.

Bild
Hannah och Josefin är studenter på Grundlärarprogrammet
Hannah och Josefin
Foto: Johanna Gunnarsson

– Verkligen, det gör supermycket och är en erfarenhet man kan ta med sig när man söker jobb efter studierna. Jag har alltid gått därifrån och känt, vad bra det kändes idag, säger Josefin Jeppson.

De ser det som en möjlighet att få se en annan skola än den de gör sin VFU på.  Det är positivt att få se ett annat sätt att jobba i skolan och få andra infallsvinklar och även att jobba så elevcentrerat. Hannah berättar vidare om känslan när en elev plötsligt förstår hur något som exempelvis division fungerar. 

– Då blir det också tydligt hur mycket det gör, många vill bara att man sitter bredvid när de jobbar och ser att de har förstått, säger Hannah Norén.

Text. Johanna Gunnarsson

Om Studiestunden

Tidigare kunde studenter på Grundlärarprogrammet göra delar av sin VFU i Räddningsmissionens verksamhet Studiestunden. Det är inte längre möjligt men det ses som positiv möjlighet för studenterna att arbeta som volontär. Möjligheten att göra delar av VFU på Studiestunden finns dock kvar inom KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning. 


Publicerad av:
Institutionen för didaktik och pedagogisk profession