Bild
Matematikstudenten Elias Rydz Wullens sitter och pluggar inför tenta i Paris
Länkstig

Elias studerar ren matematik vid Sorbonne i Paris

Publicerad

Elias Rydz Wullens valde att inleda sitt sista år på Matematikprogrammet med en termins utbytesstudier på Sorbonne i Paris. Där får han plugga på en skola som ligger i framkant inom matematik samtidigt som han får lära sig franska ordentligt och bekanta sig med den franska kulturen.

Varför åkte du till Sorbonne som utbytesstudent?

–  Att jag bestämde mig för att åka på utbyte finns det flera anledningar till. Visst fanns det en tanke om att det kanske kunde vara meriterande att ha gjort ett utbyte, men framför allt lät det helt enkelt väldigt spännande! Dessutom har jag en fransk pappa, så genom utbytet hoppades jag kunna bekanta mig mer med min kultur samtidigt som jag skulle få chansen att lära mig språket ordentligt. 

Jag var nyfiken på hur jag skulle klara mig i ett annat land, vad jag skulle träffa för människor och hur det är att plugga på en skola som ligger i framkant inom matematik.

Vilka kurser läser du?

–  Jag följer tredje året på Sorbonnes motsvarighet till kandidatprogrammet i matematik. Det innebär att jag läser fyra kurser, närmare bestämt algebra, topologi, numerisk analys och mätteori. Eftersom jag studerar ren matematik så ligger huvudfokus på teorin, även om det inom kursen numerisk analys också finns inslag av tillämpad matematik och programmering. Att fransmännen är stolta över sitt språk framgår tydligt, alla kurser på kandidatnivå är på franska.

Hur har den första tiden i Paris varit?

–  Mitt första intryck av Paris var att det är en stad proppfull med storslagen arkitektur! Överallt står det fantastiska byggnader, vare sig det är kyrkor, palats, museum eller helt vanliga bostadshus. Det andra som har slagit mig är hur stor staden är. Med över 10 miljoner invånare i storstadsområdet så myllrar Paris av liv, något som blir särskilt påtagligt under morgonens tunnelbanefärd och sent på kvällen längs bargatorna. Myllrar av liv gör det även på universitet. När jag klev in på campusområdet för första gången möttes jag av tusentals studenter som for kors och tvärs, alla väggar täcktes med affischer som påminde om nästa fest, och överallt möttes man av människor med flygblad som ville värva en till sin förening. 

Var det någon introduktion när du kom till Paris?

–  Under första veckan hölls en introduktion riktad till oss utbytesstudenter. Förutom att vi fick all information gällande den administrativa biten gavs massvis med tips på föreningar man kunde gå med i, vilka sport- och kulturaktiviteter som erbjuds samt en genomgång av allt man kan hitta på campus.

Läser du med andra utbytesstudenter?

–  På Sorbonne finns det många utbytesstudenter, något som gör det väldigt enkelt att skaffa nya vänner eftersom alla sitter i samma båt och ser fram emot att träffa nytt folk. Samtidigt är vi inte så många att klasserna fylls av dem, och ibland är man ensam utbytesstudent i sin klass. Även om det kan vara lite jobbigt i början, gör det att man interagerar med fransmän, och vore det inte för det skulle jag kanske inte ha de franska vänner jag har nu!

Intresserad av att åka på utbyte?

Institutionen för matematiska vetenskaper har drygt 20  ämnesspecifika avtal med olika partneruniversitet runt om i Europa. Där i bland prestigfyllda Swiss Federal Institute of Technology (ETH) i Schweiz, University of Leuven i Belgien och Technical University of Münich i Tyskland som är rankade som några av de bästa universiteten i Europa inom matematik. Utöver det finns det flera universitetsövergripande avtal med utbytesplatser som det går att ansöka till. 

Kontakta Elin Bergström, internationell koordinator vid matematiska vetenskaper om du vill veta mer. 


Publicerad av:
Institutionen för matematiska vetenskaper