Intresset för juridiken har nästan alltid funnits med
Lorin Khalils fascination för juridik började redan i ung ålder, driven av hennes nyfikenhet och intresse för samhällsfrågor. Under gymnasiet väcktes tanken på att studera juridik på allvar när hennes lärare i samhällsvetenskap ordnade ett rättegångsspel. "Jag minns att jag tyckte det var en av de roligaste lektionerna under gymnasietiden" säger Lorin. Denna upplevelse inspirerade henne att fortsätta på den juridiska banan.
Jag gillade att vi fick möjlighet att vara kreativa för att lösa de olika juridiska problemen
Under juristprogrammet på Handelshögskolan fann Lorin särskilt intresse i straffrättskursen och kredit- och exekutionsrätten. "En konstig blandning kanske, men jag gillade verkligen båda kurserna av olika anledningar" förklarar hon. Straffrätten var spännande för henne, särskilt eftersom hon alltid har gillat kriminalserier. "Jag gillade att det fanns ett tydligt och metodiskt tillvägagångssätt att angripa en fråga", säger Lorin. Kredit- och exekutionsrätten, å andra sidan, beskriver hon som mer komplex och till stor del oreglerad, vilket innebar att många normer följde rättsfall och allmänna principer. "Dessutom behövde nästan alltid problemen angripas från olika perspektiv eftersom de ofta involverade fler parter med egna intressen. Det var kämpigt men extra tillfredsställande att ha klarat den kursen", tillägger hon.
Hon minns också tillbaka på examinationsmomentet under Straff- och processrättskursen. "Jag tyckte rättegångsspelen under straff- och processrätten samt internationella rätten var extra roliga. Jag gillade att vi fick möjlighet att vara kreativa för att lösa de olika juridiska problemen", säger Lorin.
Om juristprogrammet och Handelshögskolan
Lorin betonar att juristprogrammet ger en otrolig bredd. "Utöver att lära sig lösa komplexa juridiska problem och träna upp sin analys- och argumentationsförmåga, ger juristutbildningen en solid grund för att förstå samhällets uppbyggnad", säger hon.
Hon valde att läsa på Handelshögskolan av flera anledningar. Att skolan har ett nära samarbete med näringslivet, med årliga arbetsmarknadsmässor och arbetsplatsbesök som ger studenterna möjlighet att träffa och lära känna olika företag och arbetsplatser redan under första terminen var nåt som Lorin själv inte kände till innan hon sökte juristprogrammet men som var väldigt uppskattat under studietiden.. "Skolan bjuder också in gästföreläsare, såsom åklagare, domare och advokater, för att ge studenterna en inblick i det praktiska arbetet", säger hon.
Lorin lyfter fram kritiskt tänkande och förmågan att metodiskt lösa komplexa juridiska problem som några av de viktigaste färdigheterna hon utvecklade under programmet. "I och med att juridiken ständigt utvecklas och förändras känns det tryggt att veta att de färdigheter man utvecklat under programmet kommer komma till användning hela yrkeslivet", säger hon.
I och med att juridiken ständigt utvecklas och förändras känns det tryggt att veta att de färdigheter man utvecklat under programmet kommer komma till användning hela yrkeslivet
Vägen från Handelshögskolan och juristprogrammet
Under sin studietid testade Lorin på flera olika jobb för att avgöra vad hon gillade att arbeta med och vad som passade henne bäst. "Några av dessa jobb var bland annat på Deloitte, kvinnojouren Terrafem, häktet, som juridisk rådgivare samt som föreläsare på yrkeshögskola. Det kan låta lite galet med så många olika jobb men jag är glad att jag testade mig fram och fick många erfarenheter på vägen!", säger hon.
Efter juristexamen började Lorin som biträdande jurist på en humanjuridisk advokatbyrå i Stockholm. Något år senare sökte hon sig till tjänsten som tingsnotarie vid allmän domstol för att utveckla sin juridiska skicklighet. "Jag ville utveckla min juridiska skicklighet och hade hört mycket positivt om tingstjänstgöringen. Ansökningsprocessen är lite annorlunda då man enbart söker in med sina betyg från juristprogrammet och eventuella arbetslivserfarenheter", förklarar Lorin.
Som tingsnotarie får man bland annat skriva rättsutredningar, upprätta förslag på domar och beslut samt protokollföra vid förhandlingar
Tiden på Tingsrätten och framtiden
"Man får en helhetsbild av rättsväsendet och utvecklas väldigt mycket på en begränsad tid (notarietjänstgöringen är en tidsbegränsad anställning på 1,5-2 år). Som tingsnotarie får man bland annat skriva rättsutredningar, upprätta förslag på domar och beslut samt protokollföra vid förhandlingar. Efter en tids tjänstgöring får man vissa behörigheter och därmed också större ansvar att självständigt handlägga vissa ärenden och mål från start till slut. Mot slutet av tjänstgöringen får man även själv leda förhandlingar som rättens ordförande", säger Lorin. Notarietiden gav henne större säkerhet i sin roll som jurist samt många nya vänner och framtida branschkollegor.
Jag tyckte det roligaste helt klart var att sitta i förhandling, antingen som protokollförare eller som rättens ordförande
Lorin beskriver hur en arbetsdag på tingsrätten kunde variera från dag till dag. "Vissa dagar kunde man sitta och protokollföra under en heldagsförhandling och andra dagar satt man på kontoret för att t.ex. förbereda inför förhandling eller sköta efterarbete, skriva rättsutredningar, handlägga ärenden m.m. Oftast bestod dagarna av en blandning av dessa två, t.ex. att man satt i någon typ av förhandling halva dagen och skötte andra uppgifter andra halvan av dagen", förklarar hon. Hon tillägger att arbetsdagen ibland kunde ändras helt om det kom in häktningar, som har korta tidsfrister att förhålla sig till. "Stressigt ibland men spännande! Jag tyckte det roligaste helt klart var att sitta i förhandling, antingen som protokollförare eller som rättens ordförande", säger Lorin.
Det bästa med notarietiden var utan tvekan notariekollektivet, enligt Lorin. "Vi hade en väldigt god stämning och eftersom många var så nära i ålder var det som att jobba med sina kompisar. Det är något speciellt med att sitta ting och notariekollegorna underlättade helt klart notarietiden".
Nu har Lorin avslutat sin tjänstgöring som tingsnotarie och ser fram emot nästa steg i sin karriär. Jag kommer börja en ny tjänst som biträdande jurist på WEGA advokater, en advokatbyrå i Stockholm! Byrån är inriktad på humanjuridik och arbetar framförallt med brottmål, familjerätt och socialrätt. Det ska bli väldigt kul och jag ser fram emot det. Jag tror mina kunskaper och erfarenheter från tinget kommer komma till stor användning" avslutar Lorin.