Bild
Forskarna Annelie de Cabo och Kristina Alstam står på en balkong.
Podd- och forskarduon Annelie de Cabo och Kristina Alstam firar ett år som poddare.
Foto: Louise Älgne
Länkstig

Upptäck "Med kriminella hälsningar" – podden för dig som studerar socialt arbete

Publicerad

Under året som gått har lektorerna Kristina Alstam och Annelie de Cabo inte bara gjort sig hörda i klassrum och i media. Utan även bjudit på insiktsfulla samtal i podden "Med kriminella hälsningar". Podden, som nu firar ett år, är inte bara ett forum för att diskutera aktuella frågor inom kriminalitet och socialt arbete, utan också en guldgruva för dig som student.

Läser du kursen om kriminalitet så har du träffat Annelie de Cabo, lektor och en av poddarna i podcasten ”Med kriminella hälsningar”. Tillsammans med lektorn Kristina Alstam tar de avstamp i forskningen för att beröra och besvara svåra frågor inom brott och straff med socialt arbetes perspektiv.

Podden fyller året! Hur känns det?

– Väldigt bra! Det känns som vi gör något väldigt viktigt. Podden är ett tillfälle där vi får prata till punkt. Vi kan fästa in svåra frågor i samtida fenomen och då blir det mer pedagogiskt att förstå forskning och kontexten, säger Kristina.

Vad får studenter ut av att lyssna på podden som de inte redan lär sig i kurserna?

– Läser du inriktningen mot kriminalitet så vet du redan mycket, men här får du mer av djup och nyans. Specialiserar du dig mot psykosocialt arbete, och kanske så småningom kommer jobba som skolkurator, kan podden vara ett särskilt tillskott, säger Annelie de Cabo.

– Ska du jobba med segregation, läsa av kontexten och först vad det är som händer ger podden mer kunskap för att hantera det, tillägger Kristina Alstam.

I podden har ni både nära till skratt och djupdyker i svåra ämnen. Hur går det ihop?

– Jag hoppas att vi förmedlar det med hela hjärtat, alltså att socialt arbete är väldigt roligt och givande. Man behöver förstå otroligt mycket om man ska kunna skratta åt någonting, säger Annelie.

Podden är inte bara en kunskapskälla utan också en källa till glädje och humor. Humor är ett viktigt verktyg för analys och förståelse, menar lektorerna.

Vilka utmaningar ser ni att studenter inom socialt arbete kan möta framöver?

– Om man ska vara lite krass så är socionomer föremål för regeringens utredning. Det är en yrkesgrupp som har fått luppen på sig. Då behöver man förstå vad man håller på med. Framför allt om man själv sen arbetar med frågor om brott och straff, rehabilitering och prevention. Man behöver rusta sig lite för det, säger Kristina Alstam.

 Som student är man ett tillskott inom socialt arbete och man kommer att vara den generationen som formar det framtida arbetssätten, det är viktigt att komma ihåg, säger Annelie.

Kristina du beskrev podden som ett giftermål mellan forskning och pedagogik i en specifik form. Vad menar du med det?

– När vi uttalar oss i media så är det oftast under väldigt kort tid. I podden däremot, bjuder vi in gäster från fältet som ger röster och erfarenheter åt de som jobbar med frågorna, hur de upplever det och knyter samman allt med vad forskningen säger. På ett mer pedagogiskt, och roligt, sätt, säger Kristina.

– Här har vi också möjligheten att lyfta ämnen och teman som vi tycker skaver på olika sätt. Det kan skava mot politiken, det kan skava mot praktiken. Men vi försöker grunda det vi pratar om från olika perspektiv och det tycker jag vi har lyckats med väldigt väl med, komplettera Annelie.

Text och foto: Louise Älgne (gu.se)

Lyssna på podden Med kriminella hälsningar

Varje avsnitt av "Med kriminella hälsningar" (MKH) tar upp aktuella och relevanta ämnen inom socialt arbete, ofta med fokus på kriminalitet och socialpolitik. Som studenter får du möjlighet att få fördjupad förståelse för hur teori och praktik kan kombineras. Här får du insikt i de aktuella frågorna som formar ditt framtida yrkesområde.

MKH i Spotify
MKH i Apple podcast
MKH i GU Play
MKH i Poddtoppen 


Publicerad av:
Institutionen för socialt arbete