Länkstig

Ansökan till utbytesstudier vårterminen 2025

Publicerad

Ta chansen att tillbringa en del av din studietid utomlands! Som student på Handelshögskolan har du flera olika möjligheter till utbytesstudier. Ansökan till utbytesstudier under vårterminen 2025 öppnar den 7 september.

Ansökningar till kommande vårtermin 2025

7 september: Onlineansökan öppnar. 

15 September (23:59): Deadline för ansökan.

Vecka 39: Studenter som tilldelats en plats meddelas per mail. Deadline för att tacka ja/nej är då inom ett par dagar.
 

Vem kan ansöka? 
 

Behörighetskrav
Du måste vara registrerad vid Handelshögskolan både vid ansökningstillfället och vid tidpunkten för planerat utbyte. Första ansökningsomgången, som stänger i början av vårterminen, gäller hela nästkommande läsår. Så för studenter som planerar att resa på ut på en vårtermin kan det gå nästan ett år mellan ansökningstillfälle och utresa.

För alla studentgrupper gäller att de planerade utbytesstudierna ska bedrivas på heltid och kunna tillgodoräknas i en framtida examen från Göteborgs universitet.

Studenter på grundnivå
Generellt gäller att du måste ha 60 hp i våra ämnen vid ansökningstillfället för att vara behörig att söka utbyte vid något av Handelshögskolans partneruniversitet.

Om du vill söka till ett lärosäte som ingår i Göteborgs universitets ämnesövergripande samarbeten är behörighetskravet lägre: 60 hp vid tidpunkten för planerat utbyte.

Studenter på de kandidatprogram inom Handelshögskolans ämnesområden som öppnat för möjligheten att läsa utomlands tidigare än termin 5 kan få dispens från behörighetskravet. 

Studenter som läser utbildningsprogram vid andra fakulteter där något av Handelshögskolans ämnen ingår måste ha 60 hp från studier vid sitt program vid ansökningstillfället.


Vad gäller för mitt program? 

Läser du ett av Handelshögskolans program så bör du först läsa på om vilka riktlinjer som finns inom programmet:

 Ekonomie kandidatprogrammet - programspecifik info (pdf 0,3 mb)

 Logistikprogrammet - programspecifik info (pdf 0,2 mb)

 Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram - programspecifik info (pdf 0,3 mb)

 Juristprogrammet - programspecifik info (pdf 0,2 mb)



För Handelshögskolans masterprogram; klicka här (scrolla ner till fakultetsspecifik information längst ner på sidan)
 

Vad ska bifogas med min ansökan?

Följande obligatoriska dokument ska bifogas med din ansökan:

1. Academic Purpose Statement (APS) på engelska
2. CV på engelska eller svenska
3. Officiellt betygsutdrag (detaljerat) från Ladok

Om relevant kan du behöva komplettera med ytterligare dokumentation beroende på specifika krav från det mottagande lärosätet eller för att du vid meritvärderingen vill åberopa ett studieuppehåll:

- Intyg över språkkunskaper
- Intyg över studieuppehåll (utdrag från Ladok)

Academic Purpose Statement (APS)
APS är ett brev på engelska som ska vara riktat till Handelshögskolan. Med utgångspunkt från ditt förstahandsval av partneruniversitet ska du motivera valet av lärosäte och varför dess kursutbud är relevant för din utbildning. Förklara också på vilket sätt du är en bra representant och ambassadör för Handelshögskolan och varför just du vill delta i utbyte samt hur du hoppas att det ska hjälpa dig utvecklas både akademiskt och ett på ett personligt plan.

Observera att du endast ska skriva ett (1) brev, oavsett hur många universitet du söker till. Brevet bör ej vara längre än en A4-sida.

Genom brevet utläser vi om du är väl förberedd för att delta i utbytesstudier. Ditt APS används endast i urvalsprocessen och kommer inte att vidarebefordras till partneruniversitetet.

CV på engelska eller svenska
Genom ditt CV ger du en bredare och mer personlig presentation av dig själv i tillägg till dina akademiska prestationer. Språkkunskaper bör framgå av ditt CV.

Ditt CV kan vara skrivet på svenska eller engelska. Ditt CV används endast i urvalsprocessen och kommer inte att vidarebefordras till partneruniversitetet.

Officiellt resultatintyg från Ladok
För att styrka dina studier vid Handelshögskolan ska du ladda upp ett detaljerat och uppdaterat resultatintyg från Ladok. Utdraget ska visa resultat i samtliga moduler och kan vara på engelska eller svenska. Observera att du själv kan ladda ner ditt intyg via Studentportalen. Det krävs ingen ytterligare verifiering av utdraget.

Vid sista ansökningsdag den 1 februari har de flesta av de sökande ännu inte fått resultat från höstterminens sista kurs inrapporterat i Ladok. Du behöver inte ladda upp ett nytt resultatintyg när kursen har rapporterats. International Office bevakar dessa kurser och lägger till resultatet i din ansökan.

Om du har tillgodoräknat kurser på Handelshögskolan från någon annan högskola/universitet ska du vid nedladdningen av ditt resultatintyg välja alternativet ”Nationellt resultatintyg” och även inkludera ”Tillgodoräknande” vid nedladdning. Om du tillgodoräknat kurser på Handelshögskolan från ett lärosäte utomlands, inkludera dokumentation över originalbetyg.

Intyg på språkkunskaper
Om du planerar att studera på ett annat språk än engelska måste du uppvisa bevis på kunskaper i detta. Det lärosäte som du söker till kan också ha specifika krav på språkkunskaper. Om så är fallet framgår det av den detaljerade informationen på vår sida över partneruniversitet.

Vanligast är krav på engelskt språktest så som IELTS eller TOEFL. Om något av de lärosäten du ansöker till kräver ett språkintyg, måste även detta laddas upp med din ansökan.

Inför ansökan till höstterminen 2024 kan du komplettera med avklarat språktest fram till och med den 11 februari 2024

Gäller din ansökan utbytesstudier vårterminen 2025, kan du komplettera med avklarat språktest fram till och med 1 juni 2024.

Mer information om IELTS
Mer information om TOEFL


Studieuppehåll
International Office tar hänsyn till studieuppehåll i urvalsprocessen under förutsättning att detta angetts i din ansökan och att studieuppehållet är officiellt registrerat. För att studieuppehållet ska beaktas krävs också att du inte har några registrerade studieprestationer inom ramen för de studier som utgör underlag för meritvärdesberäkningen.

Extra meritpoäng för faddrar
Studenter som varit aktiva som faddrar för inresande studenter vid Handelshögskolan erhåller extra meritpoäng. Det är Internationella utskottets ordförande som förser International Office med en lista över samtliga studenter som varit aktiva som faddrar – du ska inte ladda upp något intyg för detta i din ansökan.

Urvalsprocess


Urval och platsfördelning
Målet för Handelshögskolan är att så många studenter som möjligt ska få möjligheten och privilegiet att spendera en termin vid ett av våra partneruniversitet. Det finns många föränderliga faktorer mellan varje ansökningsomgång. Till exempel ska vi sträva efter en balans mellan inresande och utresande studenter vilket påverkar antalet platser som finns tillgängliga. Partneruniversiteten kan också ha önskemål gällande fördelning av platser mellan nivåer och/eller ämnesområden vilket påverkar utbudet av platser. Efterfrågan ändras också mellan ansökningsomgångarna och det kan uppstå hård konkurrens om platser vid lärosäten som vid ansökningsomgången uppfattas som särskilt attraktiva. Det är därför viktigt att du anger flera alternativ till ditt förstahandsval.

Urvalskriterier
Inkomna ansökningar rangordnas baserat på studieresultat och vid konkurrens om platser fördelas dessa i huvudsak utifrån akademiska prestationer. I händelse av att två studenter har samma meritvärde från sina akademiska prestationer vägs APS, CV och uppfyllandet av specifika krav från partneruniversitetet (om tillämpbart) in. Prioritet ges till den student som inte varit på utbyte tidigare. Om två studenter även efter detta inte går att skilja åt så används lottning.

Ansökningar som inkluderar universitetsgemensamma avtal rankas enligt våra urvalskriterier och tilldelas sedan platser av International Centre.

Studieresultat – så här räknas meritvärdet ut
Ditt meritvärde baseras på studieresultat för kurser inom ditt program alternativt, om du söker som fristående kursstudent, för kurser inom Handelshögskolans ämnen. Antal högskolepoäng multipliceras enligt följande modell:

VG multipliceras med 1.5, G med 1
AB multipliceras med 1.5, BA med 1.25 och B med 1
A & B multipliceras med 1.5, med 1.25 och D & E med 1

Den totala summan divideras med det antal terminer du har varit registrerad på Handelshögskolan.

Om du har varit fadder för inkommande studenter till Handelshögskolan adderas meritpoäng. En termin som aktiv fadder ger en extra poäng. Maximala antal extra meritpoäng är två.

Studenter rankas därefter utifrån sitt meritvärde och den student som har högst poäng blir först tilldelad sitt förstahandsval.
 

Graduate School - masterstudenter 
Studenter som läser sin första termin på ett av våra masterprogram kan ansöka om utbytesstudier i septemberomgången redan under termin ett. Dessa ansökningar rankas inom följande urvalsgrupper:

• GMAT-poäng
• Antagningspoäng till Graduate School (antal högskolepoäng)

För studenter som ansöker om utbytesstudier inför termin 3, beräknas meritvärdet endast på de kurser du läst inom ditt masterprogram under termin 1. 
 

Studenter vid andra fakulteter
Ansökningar från programstudenter vid andra fakulteter där något av Handelshögskolans ämnen utgör ett valbart huvudområde alternativt inriktning inom utbildningen rangordnas enligt samma modell som ovan men baserat på studierna inom det aktuella programmet.

Se en lista över lägsta antagna meritvärde

 Lägsta antagna meritvärde inför läsåret 2023/24 (pdf 0,2 mb)

Kursval - tillgodoräkna i din examen


Börja planera dina studier

När du ska välja universitet ska du börja med att undersöka skolans kursutbud. Du behöver säkerställa att du väljer ett partneruniversitet som erbjuder kurser i linje med ditt program, och om du läser fristående kurser måste värduniversitetet erbjuda kurser som ersätter de kurser du skulle ha läst om du istället hade varit kvar på Handelshögskolan under din utbytestermin. 

Kan du läsa valfria kurser eller behöver du ta specifika kurser under din utbytestermin? Vilken nivå behöver du läsa på; bachelor eller master?

Varje avtal är skrivit inom ett specifikt ämnesområde och på en specifik nivå (Bachelor/Master); undersök våra partnerskolors kursutbud - du hittar en länk till kursutbudet i partnerskolornas faktarutor.

Det är din studievägledare som godkänner ditt kursval på partnerskolan. Vänligen notera att ett officiellt godkännande av kurserna endast kan ges efter att du tackat ja till din plats vid partnerskolan.

Oftast kommer du att göra ett preliminärt kursval innan du åker hemifrån. Värduniversitetet kommer att informera dig om hur kursvalsprocessen går till, när du väl har blivit tilldelad en plats.
Observera! Kursvalet måste godkännas av din studievägledare innan du så småningom registrerar dig. 
Observera att International Office inte har möjlighet att hjälpa dig med ditt kursval.

Godkända ämnesområden
Följande ämnesområden kan inkluderas i din examen beroende på program:

  • Företagsekonomi
  • Ekonomisk Geografi
  • Ekonomisk Historia
  • Nationalekonomi
  • Finans
  • Kulturgeografi
  • Juridik
  • Logistik
  • Statistik

    Kurser som motsvarar eller liknar kurser som du tidigare har varit registrerad på, eller kommer att läsa efter din utbytestermin, kommer inte att godkännas.


 

 

Hit kan du åka på utbytesstudier vårterminen 2025

Austria 

Innsbruck, Innsbruck University         
Business, Economics B / M 

Vienna, Vienna University of Economics and Business 
Business, Economics B 

Belgium 

Brussels, Solvay Brussels School of Econ&Mngmt 
Business, Economics B / M  

Leuven, KU Leuven Business,
Economics B / M 

China 

Beijing, Beijing Jiao Tong University 
Business, Economics B / M 

Chengdu, Southwestern University of Finance and Economics 
Business, Economics B / M 

Hong Kong, City University of Hong Kong 
Business, Logistics, Economics B 

Hong Kong, Hong Kong Baptist University Business,
Economics, Law B 

Hong Kong, Hong Hong Polytechnic University  
Business B 

Shanghai, Tongji University, School of Economics and Management 
Business, Economics B / M 

Shenzhen, Chinese University of Hong Kong,
Business, Economics, Finance B / M

Denmark 

Aarhus, Aarhus School of Business and Social Sciences Business, Economics, Law, Logistics B / M 

Odense, University of Southern Denmark 
Business, Economics, Law B / M 

Finland 

Helsinki, Aalto University 
Business, Economics, Logistics B / M 

Helsinki, Hanken School of Economics 
Business, Economics B / M 

Helsinki, University of Helsinki 
Law B / M 

Rovaniemi, University of Lapland  
Law B / M 

France 

Bordeaux/Marseille, KEDGE Business School 
Business B / M 

Grenoble, EM Grenoble 
Business B / M 

Le Havre, EM Normandie (campus also in Caen, Paris, Oxford, Dublin, Dubai) 
Logistics, Business, Economics B / M 

Nantes, Audencia 
Business, Logistics B / M 

Rouen, NEOMA Business,
Economics B / M 

Germany 

Frankfurt, Goethe University Frankfurt 
Business, Economics, Finance B / M 

Heidelberg, University of Heidelberg 
Law B / M  

Mannheim, University of Mannheim 
Business, Economics, FinanceB / M 

Munich, University of Munich 
Law B / M 

Italy 

Ferrara, University of Ferrara 
Law B / M 

Milan, Bocconi University Business,
Economics, Finance, Law B / M 

Japan 

Kyoto, Doshisha University Business,
Economics B 

Sapporo, Hokkaido University Business (B),
Economics (B/M)B / M 

Tokyo, Meiji University 
Business B 

Tokyo, Waseda University 
Business,Economics, Law B / M 

Latvia 

Riga, Riga Graduate School of Law 
Law M 

Malaysia 

Bangi, National University of Malaysia, UKM Business,
Economics, Finance B / M 

Mexico 

Mexico City, CIDE 
Economics, Law B / M 

Mexico City, EBC 
Business, Economics, Finance, Law, Logistics B / M 

Morocco 

Rabat, Rabat Business School 
Business, Economics B / M 

Netherlands 

Maastricht, Maastricht University
Business, Economics, Finance B / M 

Norway 

Bergen, Norwegian School of Economics, NHH 
Business, Economics B / M 

Tromsø, University of Tromsø 
Law B / M 

Peru 

Lima, Pacífico University 
Business, Economics, Finance, Law B / M  

Poland 

Warsaw, Kozminski University 
Business, Economics, Law B / M 

Singapore 

Singapore, Singapore Management University 
Business, Economics, Finance, Law, Logistics B 

Slovenia 

Ljubljana, University of Ljubljana 
Business, Economics B / M  

Spain 

Madrid, Comillas Pontifical University 
Business, Economics, Finance B / M 

Salamanca, University of Salamanca 
Business, Economics B / M 

Taiwan

Taipei, National Taiwan University, College of Management 
Business, Economics B / M

Thailand 

Bangkok, Thammasat School of Economics 
Economics B / M 

Turkey 

Ankara, METU 
Business, Economics B 

United Kingdom 

Dundee, University of Abertay 
Law B / M 

Glasgow, University of Glasgow 
Law B / M 

Norwich, University of East Anglia 
Business, Economics B 

United States 

Columbia, Darla Moore Business School, University of South Carolina
Business, Economcs, Finance B 

Marina CA, University of California at Monterey Bay
Business, Economics B

Pullman, Washington State University 
Business, Economics B

Vietnam 

Hanoi, Foreign Trade University 
Business, Economics B 


Publicerad av:
Handelshögskolan