Länkstig

Praktik vid Kultur, kandidatprogram

Publicerad

Informationen på denna nyhetssida gäller programstudenter som under sin femte termin skall göra sin praktikkurs (KP1510, 15 hp). Informationen kan i vissa fall även gälla studenter som getts möjlighet att tillgodoräkna sig år 2, samt studenter från tidigare läsår som planerar att återinträda i programmet efter ett studieuppehåll.

När?

Termin 5 hösten 2024 inleds med Kultur och samhälle (KP1500, 7,5 hp) och därefter börjar kursen Praktik (KP1510, 15 hp) som startar v. 40 och slutar v. 49. Under kursen gör du din praktik under åtta veckor på en arbetsplats där du får möjlighet att tillämpa de kunskaper och färdigheter du tillägnat din under dina programstudier.

Praktikperioden pågår under åtta sammanhängande veckor v. 40 – v. 47. Under v. 48 skriver du en praktikrapport som du lämnar in på kursens Canvassida i slutet av veckan. Under v. 49 presenterar alla sina rapporter muntligt i seminariegrupper under ett examinerande seminarium.

Hur?

Praktikplatsen skall du själva ordna. Du behöver därför så tidigt som möjligt börja fundera på vad som skulle kunna vara en lämplig praktikplats för dig och i god tid börja ta kontakter.

Att själv skaffa sig en praktikplats ger övning i att söka och finna vägar in i olika arbetsfält och yrkesområden. I sökandet efter en praktikplats kan du komma att behöva beskriva din utbildning och presentera dina kompetenser och för detta kan du gå tillbaka till tidigare kursplaner för dina genomgångna kurser och se vilka kompetenser som anges i lärandemålen. Du behöver också fundera över och möjliga praktikuppgifter att diskutera och komma överens om med den som på din praktikplats kommer vara din praktikvärd. Som information till praktikvärdar hittar du nedan ett dokument med en presentation av programmet och vad det innebär att vara praktikvärd. Dokumentet med information till praktikvärdar är tänkt som en hjälp för dig i dina kontakter med möjliga praktikplatser. Skicka gärna med den om du tar kontakt via e-post.

På din praktikplats ska du ha en praktikvärd som är din kontaktperson och den som lotsar in dig i dina arbetsuppgifter och utgör ett stöd i ditt arbete med den självständiga praktikuppgiften. Med praktikvärden fyller du under vårterminen 2024 i en praktikplan där dina tänkta arbetsområden anges och kort beskriver din självständiga praktikuppgift. Praktikplanen ska även undertecknas av dig och din praktikvärd. Du mailar den sedan för godkännande till kursansvarig lärare Eva Zetterman (eva.zetterman@gu.se) senast fredagen den 31 maj 2024.

En mall för en praktikplan finner du nedan.

Var?

Du kanske redan nu har tankar om var eller inom vilket område du skulle vilja göra din praktik. Men det är inte alltid möjligt att få en praktikplats där du helst skulle vilja vara under hösten och du kan därför behöva vidga ditt sökande till andra arbetsområden och verksamheter än de du tänkt dig från början. Kulturvetares kunskaper och kompetenser är viktiga även för verksamheter utanför vad som vanligtvis betraktas som en kulturvetares arbetsmarknad och att söka en praktikplats inom mer oväntade områden kan därför vara ett sätt att pröva och synliggöra giltigheten av kulturvetenskapliga perspektiv inom flera olika yrkesfält.

Ett sätt att bredda ditt sökområde är praktik på andra orter än i Göteborg eller utomlands. Det finns då möjlighet till extra studiemedel om du har kostnader för t.ex. resor till din praktikplats, men andra extra kostnader får du själv stå för. Har du hittat en praktikplats i ett annat europeiskt land kan du söka Erasmusstipendium för praktiken. Ansökningarna kan göras kontinuerligt och information hittar du på Göteborgs universitets hemsida

Vad?

På din praktikplats skall du få en inblick i den ordinarie verksamheten och delta i det dagliga arbetet. Hur det kommer att se ut varierar givetvis på olika praktikplatser. Under praktiken ska ni också genomföra en självständig praktikuppgift, som kan utgöras av t.ex. en kartläggning, utredning, utvärdering eller handlingsplan, en informationsuppgift, ett mindre projekt eller ett arrangemang av något slag, en utställning eller pedagogisk verksamhet, en textproduktion eller något annat.

Uppgiften skall vara relevant för praktikens syfte och möjlig att utföra under tiden för praktiken. Dina arbetsuppgifter och självständiga praktikuppgift ska kortfattat beskrivas praktikplanen.

Hjälp?

Det är ditt eget ansvar att hitta en praktikplats. För tips om arbetsplatser och för kontakter kan du se var studenter från tidigare terminen på kandidatprogrammet Kultur gjort sin praktik.

I en gemensam Annonsportal lägger praktikvärdar själva ut erbjudanden om praktik:

Lyckas du inte hitta en lämplig praktikplats kan du höra av dig till Eva Zetterman (eva.zetterman@gu.se) eller Lise-Lotte Gustafsson (lise-lotte.gustafsson@gu.se) för hjälp i arbetet med att finna en plats.

Under vårterminen schemaläggs två praktikseminarier/workshops då vi stämmer av hur ditt arbete med att skaffa en praktikplats fortlöper.

Kursexamination

I slutet av din praktik behöver du se till att din praktikvärd skriver under ett praktikintyg som bekräftar att du fullgjort din praktik enligt praktikplanen. Praktikintyget lämnar du i samband med det avslutande examinerande seminariet till kursansvarig. En mall för praktikintyget kommer finnas på kursens Canvassida när den öppnar under HT2024.

Under de veckor praktiken pågår (v. 40 – v. 47) är det en fördel om du kontinuerligt skriver dagbok så att du har något att utgå från för din praktikrapport. Efter praktikens åtta veckor har du ca en vecka på dig att skriva färdigt din praktikrapport som du laddar upp i slutet av v. 48 under flikarna Uppgifter och Diskussioner på kursens Canvassida.

I praktikrapporten beskriver du din arbetsplats och arbetsuppgifter och reflekterar över dina praktikerfarenheter i relation till din kulturvetenskapliga utbildning och kommande yrkesliv. Hur förhåller sig dina praktikerfarenheter i relation till dina förvärvade teoretiska kunskaper? Vad inom programmet har varit relevant för dina arbetsuppgifter under praktiken och vilka ytterligare kunskaper och färdigheter hade du behövt? Mer detaljerad information om innehållet i praktikrapporten kommer finnas på kursens Canvassida när den öppnar under HT2024.

Under det avslutande examinerande seminariet v. 49 kommer ni delas in i seminariegrupper där ni redovisar era praktikrapporter genom en kortare muntlig presentation för varandra.

Dokument

Nedan hittar du information om dokument och mallar du kan använda dig av när du kontaktar praktikplatser och planerar din praktik. Filerna ligger i sidbotten.

Kursplan

Kursplan KP1510 Praktik, 15 hp

Information till praktikvärdar

Som information till möjliga praktikplatser finns här nedan en presentation på svenska och engelska som du kan skicka med vid en förfrågan om praktikplats eller ta med vid ett besök:

2. Information till praktikvärdar H24
3. Information to Internship Hosts H24

Praktikplan

Tillsammans med praktikvärden skriver du en praktikplan. Här nedan finns en mall som du kan använda. I mallen kan tillägg och ändringar göras. I praktikplanen ska dina tänkta arbetsområden och den självständiga praktikuppgiften kort beskrivas. När praktikplanen är klar och båda parter undertecknat den mailar du den senast fredagen den 30 maj 2024 till kursansvarig (eva.zetterman@gu.se) för godkännande.

4. Mall för praktikplan
5. Template Internship Placement Plan

Exempel på praktikplaner

6. Exempel på praktikplan 1
7. Exempel på praktikplan 2