Bild
Foto: Johan Wingborg

Audionomprogrammet

Program
V1AUM
3 år
180 högskolepoäng (hp)

Läs mer om Audionomprogrammet på gu.se.

Här finns information till dig som är antagen till eller studerar vid audionomprogrammet vid Sahlgrenska akademin.

Terminstider

  • Höstterminen 2024 startar vecka 35, måndagen den 26 augusti och sträcker sig fram t o m vecka 2, fredagen den 10 januari 2025.
  • Vårterminen 2025 startar vecka 3, måndagen den 13 januari och avslutas vecka 22, fredagen den 30 maj. 

Kursöversikt

Termin 1

AU1010 Audiologi 1
AU1020 Anatomi och fysiologi
AU1030 Utvecklingspsykologi

Termin 3

AU3010 Kognitions- och perceptionspsykologi
AU3020 Lingvistik
AU3030 Audiologi 3
AU3040 Vetenskaplig metod 1

Termin 5

AUD521 Lingvistik II: Kommunikation
AUD510 Vetenskaplig metod III
AUD531 Audiologisk rehabilitering II: Hörselteknik II
AUD541 Audiologisk rehabilitering II: pedagogik och counselling II
AUD550 Verksamhetsförlagd utbildning IV: Rehabilitering

Terminsschema

Här nedan finns länkar till schema för respektive termin. Observera att schemat för varje kurs är preliminärt fram till två veckor innan kursstart.

Tentamen

Tentamen skriver du i någon av våra tentasalar. Det är mycket viktigt att du anmäler dig till både ordinarie tentamen och omtentamen.

Utbildningsplan och programöversikt

Utbildningsplan (pdf 0,2 mb)
Övergångsregler (pdf 0,2 mb)

Förkunskapskrav

 

Vad innebär förkunskapskrav?

Många kurser inom audionomprogrammet har förkunskapskrav. Det innebär att det ställs krav på vilka studieresultat som uppnåtts i tidigare kurser i utbildningen. Audionomprogrammets kurser läses i en bestämd ordning (som framgår av utbildningsplanen) och bygger på att en progression sker i studenternas kunskaper och färdigheter genom utbildningen, alltså att senare kurser bygger vidare på innehållet i tidigare kurser. Förutom progression i huvudområdet Audiologi sker det också en gradvis utveckling av generiska kunskaper genom utbildningen, såsom akademiskt skrivande och presentationsteknik.

Hur vet jag vilka förkunskapskraven är?

Vilka förkunskaper som krävs för att kunna antas till en kurs står i respektive kursplan. För att göra det enklare finns också ett översiktligt dokument som samlar alla förkunskapskraven i utbildningen. Förkunskapskraven uttrycks som att du ska ha genomgått (varit registrerad på) och/eller uppnått godkänt i en eller flera kurser. Det är ditt eget ansvar att känna till vilka förkunskapskrav som gäller, men du kan också ta hjälp av studievägledare om du har frågor.

Vad händer om jag inte uppnår förkunskapskraven?

Om du inte uppfyller förkunskapskraven till en kurs är du ej behörig och kommer inte kunna antas till kursen. Om du hamnar i det läget är det viktigt att du tar kontakt med studievägledare som kan hjälpa dig att upprätta en individuell studieplanering. Det innebär i praktiken att du gör ett uppehåll i programstudierna och får möjlighet under kommande år att ta igen de moment eller kurser du saknar godkänt i. Observera dock att detta endast är möjligt i mån av plats och att du måste ansöka om kursplats för att kunna omregistreras. När du lyckas uppfylla förkunskapskraven kan du återuppta programstudierna igen och du hoppar då in i en kull. Återigen kan detta ske i mån av plats, förutsatt att ansökan har gjorts i tid (15/4, 15/10 för ansökan till höst- respektive vårterminen).

Kan jag få dispens?

Du har rätt att ansöka om dispens, alltså begära undantag från behörighetskraven. Detta måste göras på korrekt blankett (ansökan) i god tid innan kursstart för den kurs du ej är behörig till. Din ansökan bedöms sedan på individuell basis av programansvarig som också inhämtar underlag från berörda lärare. Beslutet meddelas per mail. Om du anser att beslutet är felaktigt kan du överklaga.

Hur bedöms ansökningen?

Utgångspunkten är att förkunskapskraven är mycket viktiga för progressionen i utbildningen och därför beviljas dispenser endast i undantagsfall. Fokus läggs på hur du kan anses kompensera kunskapsbristen snarare än varför du inte når upp till behörighetskraven.

Möjliga skäl för beviljad dispens
• Om du kan styrka att du har motsvarande kunskaper förvärvade antingen genom utbildning på annat lärosäte, yrkeserfarenhet eller någon annan relevant omständighet.
• Om audionomprogrammet inte gett dig möjlighet att göra omtentamen eller komplettering till kurser som ingår i förkunskapskravet, eller på annat relevant sätt brustit i förhållande till Regler för examination (Dnr V 2018/1223).

När kan du inte beviljas dispens?
Utifrån andra skäl som exempelvis:

  • att du behöver högskolepoängen för att få studiemedel
  • att du önskar komma vidare i programmet
  • att du inte vill få luckor i studierna.

Ansökningar och blanketter

Studieuppehåll och avbrott

Här kan du som är audionomstudent ansöka om studieuppehåll eller anmäla avbrott från programstudier vid Sahlgrenska akademin. Kontakta gärna studievägledare innan du ansöker om studieuppehåll eller avbrott för information.

Ansökan studieuppehåll

Anmälan avbrott

Tillgodoräknande

Handläggningstiden för tillgodoräknande är 4-6 veckor. Ansökan ska skickas in i mycket god tid innan kursstart. Om du gör din ansökan senare än 6 veckor innan kursen du vill tillgodoräkna dig startar, behöver du ta ställning till om du vill påbörja kursen i väntan på beslut. Observera att du inte är berättigad studiemedel för tillgodoräknad kurs/delmoment.

Innan beslutet om tillgodoräknande är fattat kan du när som helst välja att ta tillbaka hela/delar av din ansökan. Om beslutet är ett avslag (helt eller delvis) har du rätt att överklaga. En överklaganhänvisning följer med beslutet.

Tillgodoräknande ansöker du om i Ladok. Läs vidare på studentportalens sida.

Dispens

Ansökan ska skickas in i mycket god tid innan kursstart. Senast 3 veckor innan kursstart bör din ansökan ha inkommit.

Beslut meddelas via e-post.
Om beslutet är ett avslag har du rätt att överklaga. En överklaganhänvisning följer med beslutet.

Ansökan dispens

Kursplatsansökan

Kursplatstilldelning och prioriteringsordning för återupptagande av studier sker enligt beslut GU 2019/1743
Ansökan ska ha inkommit senast:
15 oktober inför vårtermin
15 april inför hösttermin

Ansökan kursplats

Regler för antagning till senare del av program

Antagning till senare del av program ska ske först när de som är antagna till programmet i möjligaste mån beretts plats (GU 2019/1743).

Antagning kan ske till termin 2 eller någon följande termin av programmet. Det är ett krav av den sökande inom eller utom landet har studieresultat som svarar mot den första terminens studier eller ytterligare terminer, beroende på i vilken termin inplaceringen kan ske. Den sökande skall också uppfylla grundläggande och särskilda behörighetsvillkor för antagning till programmet.

Om inte alla sökande kan beredas plats, skall de rangordnas. Sökande, som av medicinska, sociala eller andra synnerliga skäl, har behov av antagning till utbildningen i fråga skall antas före annan sökande. Om samtliga sökanden med sådana skäl inte kan beredas plats och de sökande inte heller kan rangordnas inbördes med avseende på sina skäl, skall rangordningen dem emellan ske genom lottning.

Ansökan ska vara oss tillhanda senast:

15 oktober inför vårtermin
15 april inför hösttermin

Ansökan antagning till senare del av program

Anpassning vid salstentamen

Ansökan om anpassning vid salstentamen måste göras till varje kurs som har salstentamen. Det går att ansöka om ordinarie, omtenta 1 och 2 på samma blankett. Ansökan ska vara kontaktpersonen tillhanda senast 4 veckor innan salstentamen. Ansökan bör inte skickas per mail och svar på ansökan skickas med brev per post eller lämnas personligen av kontaktperson (kontaktperson står i ansökningsblanketten) Observera att ansökan måste överensstämma med Naisintyget för att vara giltigt. Kontrollera också att Naisintyget är giltigt.

Studera utomlands

Som student på Audionomprogrammet har du möjlighet att studera utomlands på utvalda terminer.

Bild
studera utomlands

Ansökningsperioder 
Ansökningsperiod 1: 10 december - 1 februari (utresa ht/vt)
Ansökningsperiod 2: 1 september - 1 oktober (utresa vt)

Vart kan jag åka?

Termin 6

Certificate of International merits

Certificate of International merits (CIM) ger dig som läser en utbildning vid Sahlgrenska akademin  att samla internationella meriter som sedan kan presenteras i ett diplom. 

Kontaktuppgifter

Anita Niiström
Utbildningsadministratör
Malin Eskesjö Hansson
Malin Eskesjö Hansson
Studievägledare
Rebecca Törnqvist
Rebecca Törnqvist
Internationell samordnare