Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram
Läs mer om Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram på gu.se.
Välkommen till programsidan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram! Här hittar du bland annat utbildningsplan och studiegång samt kontaktuppgifter till studievägledning, studieadministration och programledning.
Masterprogrammet i Barn- och ungdomsvetenskap med profilering mot globalisering och digitalisering ger dig kunskaper och färdigheter för att på ett forskningsbaserat och självständigt sätt arbeta med utvecklings- och utredningsfrågor, till exempel som förstelärare eller utvecklingsledare, eller för att fortsätta utbildning på forskarnivå. Från och med hösten 2023 går programmet helt på distans.
Utbildningsplan
Studiegång
Programmet innehåller obligatoriska och valbara kurser, som delvis möjliggör individuella studiegångar för dig som student.
År 1:
Introduktion till Barn- och ungdomsvetenskap, PDA509, 15 hp
Kursplan
Barn- och ungdomsvetenskapliga perspektiv på globalisering och digitalisering, PDA510, 15 hp
Kursplan
Metodologi inom Barn- och ungdomsvetenskap, PDA511, 15 hp
Kursplan
Magisteruppsats i Barn- och ungdomsvetenskap, PDA522, 15 hp
Kursplan
År 2:
Barn och unga i en globaliserad värld, PDA525, 15 hp
Kursplan
Barn och unga i en digitaliserad värld, PDA526, 15 hp
Kursplan
Valbar kurs*: Kvalificerad praktik inom området barn-och ungdomsvetenskap, PDA585, 15 hp
Kursplan
Obligatorisk kurs*: Masteruppsats i Barn- och ungdomsvetenskap, PDA523, 15 hp
Kursplan
* alternativt 30 hp masteruppsats
Programråd och studentinflytande
Programrådets uppgifter består av övergripande och strategisk samordning samt utveckling, uppföljning och kvalitetssäkring inom respektive program. Programrådet utgörs av representanter för kursansvariga institutioner samt studentrepresentanter.
Sammankallande för programrådet är programledare Jenny Bengtsson och studentrepresentant från Göta Studentkår är Sofia Mazzetti.
Vill du engagera dig under studenttiden? Det finns flera olika möjligheter att vara med och påverka! Läs mer om Studentinflytande
Forskningsanknytning
Institutionens forskningsteman
Som masterstudent hos oss på Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande möter du en intressant och utmanande utbildning i en stark forskningsmiljö. Här finns väletablerade forskningsgrupper och lärare knutna till våra olika forskningsteman som rör förskola, skola, fritidshem och annan utbildning, men också frågor om barns och ungas livsvillkor, digitalisering och lärande i samhällen i snabb förändring.
Institutionens olika forskningsteman
Kollegieverksamhet och öppna seminarier
Inom ramen för forskningstemana finns också ett antal kollegier som bland annat anordnar öppna seminarier. Du som masterstudent är extra välkommen att delta i dessa.
Studievägledning
Med studievägledaren kan du diskutera allt som har med dina studier att göra, till exempel studiegångar, behörigheter, studieuppehåll, studieavbrott, tillgodoräkningar, arbetsmarknad, stöd till studenter med funktionsvariationer och mycket mer. Studievägledningen är kostnadsfri och studievägledaren har tystnadsplikt.
Studieadministration
Studieadministratören kan svara på frågor om bland annat registrering, betygsrapportering och schema.
Programledning