Statsvetarprogrammet (SVEP)

Program
S1STV
3 år
180 högskolepoäng (hp)

Läs mer om Statsvetarprogrammet på gu.se.

Välkommen som student på statsvetarprogrammet. På den här sidan ser du bland annat hur programmets sex terminer är upplagda. Lycka till med dina studier!

Schema med mera

Schema, kursplan, litteraturlista, ansvarig lärare med mera, hittar du i kursöversikten för din första kurs på lärplattformen Canvas. Det är viktigt att du registrerar dig på kursen i god tid innan kursstart. Om du har praktiska frågor om din kurs är du välkommen att kontakta kursens utbildningsadministratör.

Ta reda på mer i Canvas lärplattform.

Kontakt

Matilda Skagerlind
Matilda Skagerlind
Utbildningsadministratör

Matilda Skagerlind är Statsvetarprogrammets utbildningsadministratör. Hon hjälper dig med praktiska frågor om programmet, kurser inom programmet, registrering, resultatrapportering eller studieavbrott. Om du undrar över något och känner dig osäker på vem du ska kontakta – hör av dig till Matilda!

 

Programstruktur och innehåll

Statsvetarprogrammet är en treårig utbildning som omfattar sex terminer. Registrerade studenter får tillgång till all kursrelaterad information på lärplattformen Canvas.

Termin 1

Du läser ett kurspaket som består av kurserna "Institutioner och aktörer i demokratin", "Politisk teori", och "Internationell politik".

SK119: Statsvetenskap: Kärnkurspaket

Termin 2

Om du läser andra terminen på en vårtermin ska du välja mellan två olika kurspaket, se nedan. Läser du andra terminen på en hösttermin så kan du enbart läsa "Fördjupningskurspaket med Tematisk fördjupning".

Termin 3

Under tredje terminen läser du kärnkurser i det ämne du valt som inriktning (30 hp). Inriktningarna är:

  • Demokrati, makt och organisation (statsvetenskap). Ingen antagning under V25.
  • Internationell politik (statsvetenskap)
  • Medie- och kommunikationsvetenskap
  • Nationalekonomi
  • Psykologi
  • Sociologi
  • Statistik.

Du får information på Canvas när det är dags att välja inriktning. Vi har också informationsträffar varje termin så håll utkik efter inbjudan.

När du blivit antagen till din inriktning får du mer information från ansvarig institution efter antagningen. Du som väljer någon av de statsvetenskapliga inriktningarna hittar scheman, kursplaner, litteraturlistor, ansvariga lärare med mera i kursöversikten för respektive kurs på Canvas.

Termin 4

Fjärde terminen läser du fördjupningskurser i det ämne du valt som inriktning (30 hp). Se termin 3.

Termin 5

Den femte terminen är en valbar termin. Den kan bestå av fristående kurser på valfritt lärosäte i Sverige, eller utbytesstudier, eller praktik. Kravet är att du läser 30 hp. Du kan välja att byta plats på termin 5 och 6. Kontakta studievägledare Eva Nilsson om du planerar att göra ett byte.

Du har inte platsgaranti på termin 5, utan du måste söka kurser som fristående student. Behöver du råd, boka gärna ett möte med studievägledare Eva Nilsson.

Termin 6

Du kan välja att byta plats på termin 5 och 6. Kontakta studievägledare Eva Nilsson om du planerar att göra ett byte. Terminen består av kurserna:

Läs mer: Examensarbete och uppsats.

Söka kurser inom programmet

Du måste du söka kurserna du ska läsa kommande termin via antagning.se. För att få platsgaranti behöver du söka rätt kurser, på rätt sätt, i tid, och tacka ja till din plats efter urval 1. Inför varje ansökningsomgång kommer utbildningsadministratören att maila ut information om vilka kurser du ska söka.

Pedagogiskt stöd

Om du har rätt till pedagogiskt stöd under dina studier på grund av till exempel en varaktig funktionsnedsättning läs mer information på Studentportalen nedan. Undrar du något om pedagogiskt stöd? Välkommen att ringa studievägledare Eva Nilsson.

Läs mer: Pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning

Studievägledare

Eva Nilsson
Eva Nilsson
Studievägledare

Till Eva Nilsson kan du vända dig om du vill ha tips och råd om exempelvis vilken inriktning du ska välja, om du behöver pedagogiskt stöd eller om du önskar tillgodoräkna dig tidigare utbildning. Med Eva kan du också diskutera framtid och planera din karriär.

Elin Ackerberg
Elin Ackerberg
Utbildningshandläggare

Med Elin Ackerberg kan du diskutera praktik och praktikplatser både i Sverige och internationellt. Du kan också få hjälp med karriärvägledning.

Angelica Thell
Angelica Thell
Studievägledare

Behöver du vägledning i val av utbytesstudier kan du kontakta Angelica Thell.

Skoj på campus!

Bild
Studenter som umgås.
Foto: Natalie Greppi

Visste du att det finns en kårförening som enbart är till för dig som läser statsvetenskap? Föreningen heter Demos. Studenterna som är engagerade där ser till att du får en givande, trygg och rolig studietid på Göteborgs universitet. Gå med du också!