Bild
På den kompletterande utbildningen för sjuksköterskor får du träna på både teoretiska och praktiska moment.
Foto: Tomas Gunnarsson

Kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Program
V1KUS
60 högskolepoäng (hp)

Läs mer om Kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz på gu.se.

Här har vi samlat information och kontaktuppgifter till dig som studerar på kompletterande utbildning för sjuksköterskor från länder utanför EU/EES/Schweiz. Här finns t.ex. kursöversikt, tentamensschema och annat som du kan behöva som student.

Kontakt

Gabi Oesterling
Studievägledare

Studievägledare hjälper dig med frågor om studieteknik, studieuppehåll, att planera din studiegång och allmänna frågor om studier på Göteborgs universitet.

Peder Lindgren
Utbildningsadministratör

Utbildningsadministratör hjälper dig t.ex. med frågor om registrering, tentamen och övrig administration.

Plan för kurspaket

Här hittar du aktuell plan för kurspaketet.

Kurspaketets upplägg

I kursöversikten ser du hur kurserna är organiserade varje termin.

Ansökningar

Under studiernas gång händer det ibland att du tex behöver söka studieuppehåll, tillgodoräknande eller ansöka om anpassad examination. Här hittar du blanketter och webformulär.

Blanketter och ansökningsformulär

Förkunskapskrav och dispens

Uppflyttning till kommande kurs inom programmet sker automatiskt under förutsättning att du uppnår behörighetskraven. Nedan anges de behörighetskrav som gäller för kurser i kurspaketet. Behörighetskraven finns även specificerade i respektive kursplan.

Termin 2: Vid terminsstart skall kursen Språkintroduktion till akademiska studier för utländska sjuksköterskor 30,0 hp SVA103 vara avklarad.

Termin 3: Till kurserna OMK265 och OMK270 skall OMK210 samt OMK220 vara avklarade vid kursstart. Till kursen OMK280 skall OMK210, OMK220, OMK230, samt OMK265 vara avklarade vid kursstart.

Du kan ansöka om dispens för att få undantag från förkunskapskraven. Det är du själv som ansvarar för att söka dispens från behörighetskraven om du inte uppfyller dem.

Ansökan skickas till peder.lindgren@gu.se alternativt lämnas i institutionens postlåda adresserat till Peder Lindgren.

Canvaslänkar

Via länkarna nedan kommer du till respektive kursöversikt i Canvas. Innan registrering hittar du schema, studiehandledning, kursplan och litteraturlista här.

Termin 1

Språkintroduktion till akademiska studier VT24
(ges vid institutionen för svenska språket)

Termin 2

OMK210 Omvårdnad som vetenskap och sjuksköterskans profession inom svensk hälso- och sjukvård  HT24

OMK220 Farmakologi och läkemedelsberäkning HT24

OMK230 Omvårdnad vid hälsa och ohälsa I HT24

OMK260 Lärande och ledarskap HT24

Termin 3

OMK265 Hälsa och ohälsa inom den primära vården VT24

OMK270 Omvårdnad vid hälsa och ohälsa II VT24

OMK280 Hälsa och ohälsa inom sjukhusvård VT24

VFU

Erika Junhag Mebarki
Kontaktperson för VFU

Kontaktpersonen ansvarar för tilldelning av platser eller om du inte kan påbörja eller slutföra din VFU.

 

Kontaktlärare 

På utbildningen har varje VFU-plats en kontaktlärare. Dessa vänder du dig till om du upplever problem under din VFU eller har frågor om att uppnå dina mål m.m. 

Kontaktläraren fungerar som stöd både för dig som student och för handledare. Vissa kurser har planerade utvecklingssamtal och bedömningssamtal/examination med besök av eller video-samtal med kontaktlärare. I andra kurser sker kontakten vid behov.

Mer information om VFU

Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig inför din VFU-period, Praktikplatsen.se, vaccinationer och vart du vänder dig om något skulle hända.

Mer information om VFU

KTC Kliniskt träningscentrum

Kliniskt träningscentrum (KTC) vid Sahlgrenska akademin är en resurs för alla som studerar här. KTC är en vårdavdelning där studenterna får lärarledd metodundervisning, simulering med fokus på omhändertagande av akut sjuka patienter, teamarbete, egenträning för studenterna samt interprofessionella utbildningsmoment.
Länk till sidan för KTC

Tentamensschema

Här hittar du aktuellt tentamensschema med datum för anmälningsintervall. Omtentamen kan infalla efter terminsslut. Du anmäler dig till tentamen i Ladok inom det tidsintervallet som finns angivet. Det är inte möjligt att efteranmäla sig.

Om du har frågor om tentamensadministrationen vänder du dig till kursadministratör på aktuell kurs. Om din fråga gäller anpassningar är du välkommen att mejla Studenttorget. E-post: studentexpedition@fhs.gu.se

Höstterminen 2024

Höstterminen 2023

Huvudområde

Kurspaketet har sin grund inom huvudområdet omvårdnad. Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Huvudområdet omvårdnad utgår från en humanistisk människosyn och omfattar kunskap om människans utveckling, hälsa och välbefinnande i samband med födelse, ohälsa, lidande och död. Utgångspunkten är att främja ett meningsfullt liv trots sjukdom eller funktionsvariation, samt att möjliggöra en värdig död. Fokus för huvudområdet omvårdnad är att lindra lidande, främja hälsa och förebygga sjukdom och ohälsa på individ-grupp- och samhällsnivå.

Omvårdnad utgår från behov och problem relaterade till hälsa och ohälsa och till det dagliga livet, men också från personers resurser och förmåga att hantera sin livssituation. Personers reaktioner på och tolkning av sin sjukdom eller livssituation är i fokus. Centralt för omvårdnad är en vårdande miljö samt en strävan efter jämlika relationer mellan vårdare, patient och närstående. Vårdrelationen präglas av empati, förståelse och respekt samt bygger på kontinuitet, trygghet, tillit och bevarande av integritet. Forskningen ska förklara, bredda eller fördjupa förståelsen för frågeställningar inom huvudområdet.

Huvudområdet omvårdnad är grunden för ett självständigt kompetensområde för sjuksköterskor. Kompetensområdet innefattar ett etiskt förhållningssätt, hälsofrämjande och förebyggande insatser samt vård och behandling, organisation och ledning, utveckling och utbildning samt forskning och innovation.