I samband med Internationella kvinnodagen bjuder Göteborgs universitet in till föreläsningar och samtal som belyser forskningen som görs och gjorts inom flera områden kopplade till jämställdhetsfrågor
Program
Eftermiddagen inleds med två föreläsningar om historiska kvinnorörelser som ger fördjupad kunskap och perspektiv på hur organisering sett ut genom historien. Du kommer också få en inblick i hur det ser ut idag och i andra delar av världen. Programmet avslutas med ett panelsamtal med föreläsarna och inbjuda representanter från Fredrika Bremer förbundet.
16:00–16:10
Inledning
16:10–16:40
Förortskvinnors feminismer: Från städernas uppkomst till demokratisering och konvivialitet med utrotningshotade arter
Förortskvvinnor, eller barrio women, har spelat en viktig roll i uppkomsten av bosättningar i den pågående urbana revolutionen. Genom deras aktivism har de bidragit till demokratisering av städerna och samhället. De senaste åren har kvinnors aktivism spelat en viktig roll inom de så kallad oceaniska vändningen, och spelat en avgörande roll i omställningen från jakt till omsorg för utrotningshotade arter som sköldpaddor och knölvalar. De visar vägar för en De-Extinction movement som vi behöver för att jag övervinna antropocenens värsta effekter.
Föreläsare: Juan Velasquez, docent i genusvetenskap
16:40–17:10
Över 100 år av kvinnoorganisering i Göteborg – vad är erfarenheterna? Hur går vi vidare?
Om Göteborgs kvinnorörelsers historia går det att läsa i ”Att ge upp har inte övervägts”. Bokens redaktör sammanfattar, lyfter fram några brännpunkter och ställer frågor om hur politisk organisering i framtiden kan se ut.
Föreläsare: Lisbeth Stenberg, redaktör
17:10–17:40
Presentation av KvinnSams verksamhet
Medverkande: Rachel Pierce, Forskningssamordnare, KvinnSam, Humanistiska biblioteken
17:40–18:00
Avslutande panelsamtal om historiska kvinnorörelser
Medverkande: Juan Velasquez, docent i genusvetenskap; Lisbeth Stenberg, redaktör; Representant från Fredrika Bremer förbundet
Moderator
Rachel Pierce, Forskningssamordnare, KvinnSam, Humanistiska biblioteken
Om KvinnSam
KvinnSam – nationellt bibliotek för genusforskning är en unik resurs i Sverige. Vi bevakar och förtecknar litteratur om genusfrågor, samlar, ordnar och förtecknar kvinnohistoriskt arkivmaterial, ger referensservice samt ger stöd till utveckling och samordning av forskningsprojekt kopplade till KvinnSams samlingar. För att hitta liknande verksamheter får man gå utanför Nordens gränser.
KvinnSams handskriftsarkiv är unikt i Sverige och består i dag av drygt 600 hyllmeter arkivalier. Hos oss kan man hitta mycket historiskt material av och om välkända författare och politiker som Elin Wägner, Barbro Alving och Kerstin Hesselgren samt material från föreningarna som drev 1900s kvinnorörelser, inklusive Svenska kvinnors vänsterförbund, Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad, Grupp 8 Göteborg och Kvinnohuset i Stockholm. Ett axplock ur dessa samlingar kommer ligga i en utställning om 8 mars historia mellan 1–17 mars, vid Humanistiska bibliotekets entré.
Om Fredrika Bremer-förbundet
Fredrika Bremer-förbundets Göteborgskrets är en del av Sverige äldsta jämställdhetsorganisation. Fredrika Bremer-förbundet grundades 1884 med syfte att arbeta för att förverkliga jämställdhet mellan kvinnor och män i hem, yrkesliv och samhälle. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet, och är öppet för både kvinnor och män. Göteborgskretsen bildades 1917 och verkar lokalt i Göteborgsområdet med medlemsaktiviteter, opinionsbildning och samverkan.