Välkommen till läkarprogrammets lokala sida

Denna sida vänder sig i första hand till dig som redan är student på läkarprogrammet. Här hittar du bland annat utbildningsplaner, blanketter, information om tentamen och kontaktuppgifter till kursansvariga. 

Kontaktuppgifter och ansvariga

Läkarprogramkommittén

Läkarprogramkommittén (LPK) arbetar med övergripande frågor och samordning av programmet.

Programansvarig och läkarprogramkommitténs ordförande:

Lars Börjesson
Lars Börjesson
Professor/överläkare

Inom läkarprogramkommittén finns ett antal arbetsgrupper. Mer information om läkarprogramkommitténs uppdrag hittar du på Läkarprogrammets sida på medarbetarportalen

Läkarprogrammets administration

Christer Ek foto
Christer Ek
Studievägledare
Pia Gejervall foto
Pia Gejervall
Studievägledare
Rikard Zeilon
Rikard Zeilon
Utbildningshandläggare

Programadministratör. 

Åsa Örjefelt
Åsa Örjefelt
Utbildningshandläggare

Administrativt stöd i läkarprogramkommittén.

Maria Mardini
Maria Mardini
Utbildningshandläggare

Samordnare för EPA/Ortrac och OSCE-examination.

Rebecca Törnqvist
Rebecca Törnqvist
Internationell samordnare

Kursledare och administratörer

Här finns dokument för kontaktuppgifter till kursledare och kursadministratörer. Uppgifterna uppdateras kontinuerligt, om något inte skulle stämma meddela oss: lakarprogrammet@sahlgrenska.gu.se

 

Läkarutbildningsrådet

Läkarutbildningsrådet (LUR) är läkarstudenternas organ för utbildningsbevakning och är en del av studentkåren SAKS.

LUR består av två kursombud från varje termin på utbildningen och fyra förtroendevalda: ordförande, vice ordförande, sekreterare och kassör. Rådet sammanträder fyra gånger per termin. LUR finns representerade i läkarprogramkommittén samt i de olika arbetsgrupperna.

Kontakt: lur@saks.gu.se

Studieuppehåll och avbrott

Ansökan om studieuppehåll eller anmälan om avbrott på programstudier görs via nedan formulär: 

Digitalt formulär studieuppehåll
Digitalt formulär avbrott (avsluta utbildningen)

Kontakta studievägledningen för att få hjälp med att planera dina studier i samband med uppehåll. 

Kursplatsansökan

Kursplatsansökan används till exempel av dig som:

  • haft studieuppehåll
  • vill flytta upp en eller flera terminer på grund av tillgodoräknande, tillexempel klarat examensarbetet tidigare och vill hoppa från termin 9 direkt till termin 11.
  • behöver omregistrera dig på en eller flera kurser
  • du har spärrkurser som gör att du inte kan påbörja kurser på nästkommande termin

Information och regler finns på blanketterna nedan. Ansök senast 15 april inför hösttermin och 15 oktober inför vårtermin.

För att erhålla kursplats måste behörighet inför respektive kurs (angiven i kursplanen) uppnås senast en vecka före kursstart, detta enligt läkarprogrammets regler, beslutade av Läkarprogramkommittén 2022-10-26, § 6. 

Blanketten skickas in till utbildningsavdelningen med e-post: lakarprogrammet@sahlgrenska.gu.se 

Ansökan till senare del

Ansökan till senare del av läkarprogrammet (studieortsbyte) kommer inte att öppnas inför vårterminen 2025. Den öppnas endast då vi bedömer att vi kommer att få lediga platser till termin 5. Till kommande vårtermin har vi nu bedömt att så inte kommer vara fallet.

Beslut om ansökan kommer att öppnas inför höstterminen 2025 kommer att fattas den 15/4 2025. Information om det kommer då att läggas ut på denna sida.

Tillgodoräknande

Om du tidigare läst kurser på annat universitet i Sverige eller utomlands kan du ansöka om att få tillgodoräkna dig dessa studier.

Alla ansökningar om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå görs via Ladok. Du kan komma att behöva ladda upp underlag som exempelvis resultatintyg (transcripts) och kursplaner.
Kursplaner hittar du på Canvas. Om du ansöker om flera kurser – skicka en ansökan per kurs.

Du kan läsa mer om tillgodoräknande på webbsidan Tillgodoräknande i Studentportalen.

Är du osäker på om du ska ansöka om hel kurs eller del av kurs, eller har andra frågor om hur ansökan går till? Kontakta studievägledare Christer Ek eller Pia Gejervall. E-post: stvl.lakarprogrammet@sahlgrenska.gu.se

VFU 

Information om VFU (verksamhetsförlagd utbildning) finner du på universitetets centrala sida. Där finns lokalt innehåll om läkarprogrammet samt Sahlgrenska akademin. Du hittar informationen under rubriken ”Information från fakultet och institution” och  ”Programinstitutionen för läkarprogrammet” längst ned. 

Senare del - du som antagits

Här finner du information om du antagits till senare del av läkarprogrammet eller om du antagits till termin 1 via antagning.se och därefter flyttats upp till högre termin.

Studentportalen är ingången till mycket information och system som du behöver som student på GU. Efter att du registrerats på din första kurs vänder du dig till Servicecenter för att få hjälp med att aktivera ett studentkonto som gör att du kan logga in på Studentportalen. Du ska efter det beställa ett GU-kort som bl.a. används som passerkort. 

Canvas är den lärplattform som används på GU. Varje kurs har en egen sida på Canvas. När du registrerats på kursen kan du logga in och ta del av all information som rör kursen, såsom schema, studiehandledning, uppgifter om tentamen, gruppindelningar mm.

Ladok är systemet i vilket alla studieresultat registreras. I Ladok kan du även göra anmälningar till tentamen och registrera dig på kommande kurser. Se till att mata in aktuella kontaktuppgifter och e-postadress i systemet.

Studiemiljö och regler - på Studentportalen hittar du information om studie- och tentamensregler som gäller dig som student vid GU. Här finner du även en länk till den studenthälsa du kan anlita vid studierelaterade hälsoproblem.

Din student-e-postadress är viktig att ha koll på. Den kan enkelt kopplas så att den eftersänder allt till en annan e-postadress.

Titta även på sidan för vaccinationer samt förkunskapskrav

Tystnadsplikt och sekretess - du ska innan du inleder dina studier läsa igenom och signera bilagan om sekretess och tystnadsplikt och lämna till studievägledare. 

Trots all information kan du behöva kontakta någon för att få hjälp med olika frågor. Här nedan följer lite tips om vart du ska vända dig:

Kursadministratören för varje kurs kan hjälpa till med allt som rör kursen såsom grupper, schema, tentamen, ta igen missade moment mm. Kursledaren har det övergripande ansvaret för kursen och ibland finns även en kursamanuens som sköter VFU-placeringarna inom vården.

Bemanningsservice vänder du dig till då det gäller de olika behörigheter till olika system som finns ute på sjukhusen. Du når dem på su.bemanningsservice.student@vgregion.se

VGR-IT hjälper dig med frågor rörande de olika datasystem du kommer i kontakt med inom sjukvården. Kontakt på telefon 010-4737100. 

För att sjukhusen ska kunna skapa konton i sina system till dig som student är det viktigt att det finns en aktuell e-postadress registrerad på dig i Ladok. Det är ditt ansvar som student att se till att denna adress är aktuell inför kommande VFU/klinisk placering. Annars riskerar du att bli utan konto och kan inte påbörja din placering. Läs mer om VFU här. 

Kursöversikt Canvas, 12 terminer

På respektive termins kursöversikt hittar du bland annat information om upprop, kontaktinformation till kursledare och administratörer, kursplan och kurslitteratur, schema, studiehandledning och VFU-information, se länkar nedan: 

Termin 1
LPG001 Basvetenskap och tidig yrkeskontakt 1 HT24
LPG001 Basvetenskap och tidig yrkeskontakt 1 VT24

Termin 2
LPG002 Basvetenskap och tidig yrkeskontakt 2 HT24
LPG002 Basvetenskap och tidig yrkeskontakt 2 VT24

Termin 3
LPG003 Basvetenskap och klinisk introduktion 1 HT24
LPG003 Basvetenskap och klinisk introduktion 1 VT24

Termin 4
LPG004 Basvetenskap och klinisk introduktion 2 HT24
LPG004 Basvetenskap och klinisk introduktion 2 VT24

Termin 5
LPG005 Klinisk teori och praktik 1 HT24
LPG005 Klinisk teori och praktik 1 VT24

Termin 6
LPG006 Klinisk teori och praktik 2 HT24
LPG006 Klinisk teori och praktik 2 VT24

Termin 7
LPG007 Klinisk teori och praktik 3 HT24

Termin 8
Klinisk teori och praktik 4

Termin 9
Klinisk teori och praktik 5
Global hälsa 

Termin 10
Examensarbete

Termin 11
Professionell tillämpning och fördjupning 1
Valbar kurs 1

Termin 12
Professionell tillämpning och fördjupning 2
Valbar kurs 2

Programöversikt

Läkarprogrammet, 12 terminer (M2LP6) 

Start from HT21

Läkarprogrammet, 11 terminer (M2LÄK)

Avvecklas from HT21

Förkunskapskrav 

I nedanstående dokument hittar du detaljerad sammanställning av förkunskapskraven inom läkarprogrammet. Du kan även läsa respektive förkunskapskrav per kurs i respektive kurs egen kursplan. 

 "gamla" programmet (11 terminer). 

 "nya" programmet (12 terminer). 

Skulle du få underkänt på någon kurs är det viktigt att du tar reda på när kursen senast måste vara godkänd. Ta också reda på när tentamenstillfällen infaller så att du vet när det finns tillfälle att göra dig behörig. Ibland blir det knappt med tid mellan ett examinationstillfälle i en behörighetsgivande kurs och starten för kursen som kräver denna behörighet.

Vänd dig till studievägledningen för hjälp med planering av dina studier. 

Vanligtvis beviljas ej dispens vid underkänd behörighetsgivande tenta/examination. 

Läsårstider - ramschema

Läsårstider är desamma för både 11 och 12 terminers program.

Ramschema nedan visar kursvis indelning av respektive termin 1-11 med start- och slutdatum för varje kurs.

För kursinnehåll i 12-terminers läkarprogram se respektive kurs startsida på Canvas - det är samma start- och stopptider för programmet med 11 terminer. 

VT24 
Termin 1-11: 15 januari - 2 juni 2024, v3-22.

HT24
Termin 1-11: 26 augusti 2024 – 19 januari 2025, v35 – v03. (Undervisningsfria dagar: 23 december 2024 – 29 december 2024)

VT25 
Termin 1-11: v4-23, 20 januari-8 juni 2025.

HT25
Termin 1-8: 2025-08-25 – 2026-01-18, v35 – v03. 
Termin 9: 2025-08-18 – 2026-01-11, v34 – v02. 
Termin 10-11: 2025-08-25 – 2026-01-18, v35 – v03. 

Undervisningsfria dagar: 24 december 2025 – 30 december 2025 

EPA

"Entrustable professional activities" (EPA) på läkarprogrammet vid Göteborgs Universitet 

Under verksamhetsförlagd utbildning och färdighetsträning använder vi konceptet EPA för att tydliggöra vad det är du förväntas lära dig och för att stötta ditt lärande av de arbetsuppgifter en legitimerad läkare förväntas behärska. 

 

Teknisk hjälp

 

Vad är EPA? 

EPA beskriver arbetsuppgifter (professionella aktiviteter) som är centrala för läkarens dagliga yrkesarbete. ”Entrustable” innebär att arbetsuppgiften inte får utföras självständigt av vem som helst, utan först efter att utföraren under handledning uppvisat stabil förmåga, dvs. upprepade gånger, att utföra den patientsäkert.
Lärosätena i Sverige har gemensamt definierat 10 EPA för den legitimationsgrundande läkarutbildningen. Det innebär att en nyutexaminerad läkare förväntas kunna utföra dessa arbetsuppgifter självständigt och patientsäkert första dagen på arbetet som legitimerad läkare.

10 EPA för svensk läkarutbildning:

1. Inhämta anamnes och genomföra relevant statusundersökning
2. Prioritera arbetsdiagnos bland relevanta differentialdiagnoser
3. Upprätta en initial utredningsplan
4. Formulera en initial åtgärdsplan och genomföra behandling
5. Identifiera behov av och initiera preventiva åtgärder
6. Genomföra allmänna medicinska procedurer
7. Identifiera patienter i behov av akut vård och genomföra ett primärt omhändertagande
8. Dokumentera samt utfärda recept och intyg
9. Samarbeta inom hälso- och sjukvården och med professioner i andra delar av samhället
10. Bidra till säkerhetskultur inom vården

Vad innebär att utföra ”självständigt”

För kunna utföra en EPA patientsäkert krävs dels kunskap och tekniska färdigheter för att genomföra aktiviteten, men också förmåga att ta ansvar för beslut och handlingar i samverkan och med hänsyn till omgivningen (t.ex. patient, kollegor, team), samt förmåga att agera omdömesfullt, med eftertanke och med noga avvägda beslut. Vidare är det nödvändigt att vara medveten om den egna förmågans gränser och inte gå utanför dessa. I begreppet självständighet ligger således att be om hjälp när det är befogat.

Hur utvecklar jag min förmåga att utföra EPA självständigt under läkarprogrammet?

Under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) får du under handledning träna på att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiska arbetsuppgifter (EPA) med riktiga patienter. För varje placering har vi definierat vilka EPA du ska träna på just där. I ett första steg observerar du när din handledare utför EPAn, sedan bör du snabbt gå över till att själv vara aktiv genom att utföra EPAn tillsammans med din handledare. Allt eftersom du blir mer säker på EPAns genomförande blir din handledare mindre aktiv och observerar dig i stället när du utför EPAn. Handledaren kompletterar eller justerar när det behövs. Din handledare stöttar ditt lärande genom att efteråt återkoppla hur mycket hjälp du behövde för att genomföra EPAn på ett patientsäkert sätt. Du får också reflektera själv över hur du upplevde att det gick och handledaren coachar dig till att träna mer på just det du behöver för att kunna utföra EPAn mer självständigt. På så sätt blir du medveten om var du befinner dig i ditt lärande, vilket hjälper dig att ta eget ansvar för ditt lärande.
För att utveckla stabil förmåga att utföra EPA självständigt krävs mängdträning. Det räcker inte att du genomfört en EPA på ett korrekt sätt vid ett tillfälle. Varje ny situation är en ny utmaning. Var inte rädd för att ta initiativ till träna på att genomföra en EPA i olika situationer tillsammans med olika handledare. Det ger dig möjlighet att få en rik återkoppling som hjälper dig att utveckla det som behövs för att i framtiden agera patientsäkert som läkare i olika situationer.
När du har kommit till läkarprogrammets sista terminer förväntas du utvecklat tillräcklig självständighet för att kunna utföra EPA utan att din handledare finns med direkt i rummet. Handledaren finns dock hela tiden till hands om du behöver hjälp och efterkontrollerar också den genomförda EPAn eftersom du som student aldrig får ta eget ansvar för behandling eller omhändertagande av en patient.
Vissa EPA behöver också färdighetstränas med attrapper och i simulerade scenarier. Även i dessa sammanhang använder vi konceptet för EPA för att tydliggöra vad det är för arbetsuppgift du förväntas lära dig och för att ge återkoppling.

Elektronisk portfölj för EPA

För att både du och dina examinatorer ska kunna följa din utveckling till stabil självständighet dokumenterar du fortlöpande din handledares konkreta återkoppling på ditt genomförande av EPA i en elektronisk portfölj som du har tillgång till via din smartphone. Samtidigt dokumenterar du också och din plan för fortsatt träning. E-portföljens struktur ger dig vägledning till vilka EPA som du förväntas träna under de olika VFU-placeringarna och du kan följa din utveckling över tid och se hur den förhåller sig till det som förväntas på den aktuella terminskursen. Det innebär att du kan använda e-portföljens innehåll för att själv kunna se vad du uppnått och vad du behöver träna mer på att utveckla. Du får därmed möjlighet att ta ansvar för ditt lärande och styra din träning mot just det som du behöver jobba mer på att utveckla. 

Innehållet i e-portföljen utgör grund för godkänd terminskurs

Varje termin gör examinator en avstämning av innehållet i din e-portfölj för att säkerställa att du har fått träna och utvecklas i den omfattning som förväntas under den aktuella terminskursen. Om du av någon anledning inte gjort det ansvarar examinatorn för att tillsammans med dig lägga upp en plan för hur du ska göra för att komma upp till den nivå som förväntas. Eftersom innehållet i e-portföljen ligger till grund för examination gör kursledningen kontroller av den registrerade återkopplingen från handledare för att säkerställa att den inte är förfalskad. Din handledares återkoppling, både vad gäller självständighetsnivå och tips för fortsatt lärande, kan verifieras genom att du för varje återkoppling samtidigt ska registrera handledarens mailadress. Kom ihåg att handledares mailadress i det här sammanhanget är att betrakta som en signatur. Registrering av handledares signatur på återkoppling som inte ägt rum innebär således inte bara fusk, utan även urkundsförfalskning, vilket är ett lagbrott.

KTC Kliniskt träningscentrum

Kliniskt träningscentrum (KTC) vid Sahlgrenska akademin är en resurs för alla som studerar här. KTC är en vårdavdelning där studenterna får lärarledd metodundervisning, simulering med fokus på omhändertagande av akut sjuka patienter, teamarbete, egenträning för studenterna samt interprofessionella utbildningsmoment.
Länk till sidan för KTC

Professionell utveckling - PU

PU står för professionell utveckling; ett samlingsnamn för de ämnesövergripande professionella kunskaper, förmågor och förhållningssätt som läkarstudenter och läkare behöver bygga upp och ständigt utveckla för sin läkaridentitet och i sitt yrke.

Det handlar om att kunna möta patienter, närstående, medarbetare och annan omgivning på ett professionellt och kunnigt sätt. Det handlar också om att kunna möta och förstå sig själv, att kunna bedöma sina egna styrkor och svagheter och bygga upp en medveten yrkesidentitet.

PU handlar också om teamarbete och ledarskap, om etiska frågeställningar, om mänskliga rättigheter och genusperspektiv och även om ett kritiskt vetenskapligt förhållningssätt. Allt detta är viktiga områden i en läkares professionella verksamhet.

Mycket av den professionella utvecklingen bygger på reflektion över egna erfarenheter, därför får du träna dig mycket i självreflektion i PU-kurserna under dina läkarstudier.

Den professionella utvecklingen börjar på läkarprogrammet – men den slutar aldrig!

Vilka är PU:s kärnområden?

Vid läkarprogrammet i Göteborg har vi delat in PU-målen i fem olika undergrupper, eller kärnområden: 

  • Kommunikativ förmåga och självreflektion
  • Ledarförmåga och samarbete 
  • Etiskt förhållningssätt 
  • Mänskliga rättigheter och genus
  • Vetenskapligt kritiskt förhållningssätt

Dessa kärnområden finns för att strukturera upp olika viktiga delar, så att både lärare och studenter ska kunna få ett tydligt grepp om PU. Kärnområdena har ofta gemensam undervisning och gemensamma moment som är övergripande och följer en progression över programmet. De som är ansvariga för att utveckla och samordna dessa kärnområden är Elisabet Lönnermark för termin 1-5 och Markus Axelsson för termin 6-12.

Vilka är PU:s kompetensmål?
I den nationella läkarexamensordningen är många mål kopplade till PU-kompetenserna. På läkarprogrammet i Göteborg finns definierade kompetensmål för PU:s fem kärnområden. Genom att bekanta
dig med examensmålen får du en uppfattning om vilka PU-kompetenser som krävs för läkarexamen.

Både de nationella och lokala målen finns att läsa i utbildningsplanen för läkarprogrammet.

Hur undervisas PU?
PU ges inte som en enskild kurs utan ligger istället integrerad i programmets kurser, kontinuerligt under hela utbildningen.
PU-momenten bygger på varandra. Vissa kurser har en mer utpräglad PU-inriktning där man jobbar med PU-målen som huvudfokus, i andra kurser ligger PU insprängt som temadagar eller som uppgifter eller föreläsningar med PU-fokus – ofta med anknytning till den aktuella kursen. För varje PU-område finns en genomtänkt progression. Undervisningen åskådliggörs översiktligt i figuren.

I PU-undervisningen och PU-träningen får du bland annat

  • öva på att bemöta patienter och närstående.
  • öva på samarbete med olika kategorier av vårdpersonal.
  • diskutera etiska dilemman tillsammans med handledare och andra studenter.
  • läsa böcker och titta på film för reflektion (se förslag på lista)
  • undervisning i hälso- och sjukvårdsorganisation.
  • öva att ge och ta feedback, både från lärare och andra studenter.
  • jobba med frågor kring mänskliga rättigheter och vad dessa har för betydelse i läkaryrket.
  • jobba med frågor kring vad genusperspektiv i vården innebär.
  • lära dig vetenskaplig metodik- och lära dig att använda denna kunskap i praktiken

Hur examineras PU?
Examinationen av kompetensmålen för PU sker inom olika kurser och på olika sätt genom hela läkarprogrammet. Då målen innefattar såväl kunskaper och praktiska färdigheter som värderingsförmågor och förhållningssätt krävs olika examinationsmetoder för bedömning.

Exempel på metoder för examinationer som används är:

  • tentamensfrågor - som del i både skriftliga och muntliga examinationer
  • studie- och examinationsuppgifter
  • inlämningsuppgifter
  • redovisningar i seminarieform med diskussion tillsammans med studenter och handledare
  • praktiska prov
  • bedömning av patientkonsultationer, med medsittning och feedback
  • lösa simulerade teamuppgifter runt en akut sjuk patient
  • etiska analyser av patientfall
  • vetenskapliga projektrapporter med kritisk analys av metoder och slutsatser

Litteraturtips
Sven-Olof Andersson, Karin Björkegren, Mats Foldevi, Stefan Lindgren, Stig Rödjer, Margareta Troein Töllborn,
Mats Wahlqvist, Astrid Seeberger (red.) Professionell utveckling inom läkaryrket 2012, Liber förlag

Nytt läkarprogram med start HT2021

Enligt Regeringens beslut startade det nya läkarprogrammet hösten 2021. Det betyder att det nuvarande läkarprogrammet, och därmed också möjligheterna till AT-tjänstgöring, successivt kommer att fasas ut. Då det är sjukvården som ansvarar för AT kan vi inte idag närmare säga hur deras utfasning kommer att ske. Vi utgår från att det kommer att ske på ett sätt som möjliggör för alla med en läkarexamen att också kunna bli legitimerade läkare. Den sista antagningen till det nuvarande läkarprogrammet var vårterminen 2021. Utfasningen kommer inte att påverka studenter som följer normal studietakt. För information om den nya bastjänstgöringen (BT) som ersätter AT, se information från Sveriges läkarförbund här

Om du som student har påbörjat läkarprogrammet före 1 juli 2021 har du, enligt regeringsbeslutet, rätt att slutföra utbildningen enligt de gamla reglerna – med kravet att du tar din examen senast december 2029. Det nuvarande läkarprogrammet kommer succesivt att fasas ut, men det kommer att finnas möjligheter för dig som student att bli examinerad på de kurser som inte blivit avklarade inom normal studietakt. När en kurs ges för sista gången har du som student rätt till totalt sex teoretiska examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle). Vad gäller obligatoriska moment och VFU ges möjlighet till totalt tre examinationstillfällen (inklusive ordinarie examinationstillfälle). De examinationstillfällen som ges utöver de ordinarie tillfällena kommer att erbjudas under ett år från det att sista kurstillfället genomförts. Har du tentor eller andra moment efter dig kan det vara bra att ha koll på när dessa ges för sista gången (se länk nedan "Kurser på nuvarande program vs nytt program"). I vissa fall kan du behöva upprätta en individuell studieplan tillsammans med en studievägledare.

Studieuppehåll inom 11-terminersprogrammet

För dig som tar studieuppehåll kommer återupptagande av studierna främst ske på det program du blev antagen till – dvs. nuvarande läkarprogrammet "M2LÄK". Skulle detta inte vara möjligt på grund av att kurserna upphört kommer återupptagande av studier ske på det nya läkarprogrammet. I båda fallen ansöker man om kursplats och blir antagen utifrån Sahlgrenska akademins gemensamma regler för kursplatstilldelning och prioriteringsordningen för återupptagande av studier. För att det ska vara möjligt att söka kursplats till det nya programmet måste termin 1, termin 2 och resten av fysiologikursen som ligger på termin 3 vara avklarade. Har du inte klarat detta så måste du söka det nya programmet via antagning.se. Sökande som har möjlighet att följa en ordinarie studiegång inom M2LÄK prioriteras efter alla andra sökande. 


Det nya läkarprogrammet består främst av kurser som sträcker sig över en termin där olika ämnen integreras. Vissa ämnen kommer att ligga på andra terminer än tidigare. Samtidigt som de nuvarande kurserna gradvis fasas ut, kommer de nya kurserna successivt att inrättas. Detta betyder att ett flertal nya kurser inte kommer att starta förrän om ett antal år. Det kommer därför inte vara aktuellt för studenter med studieuppehåll på det nuvarande programmets senare del att återuppta studier på det nya läkarprogrammet, eftersom de nya kurserna inte har hunnit inrättas.

Det är också viktigt att känna till att en eventuell övergång från det nuvarande programmet, M2LÄK, till det nya innebär att du behöver upprätta en individuell studieplan och att du behöver läsa ett visst antal kurser på tidigare terminer. Det går alltså inte att fortsätta på samma termin som du studerade på innan övergången. En övergång till det nya programmet kommer därför innebär en förlängd studietid.

Du som påbörjade läkarprogrammet innan ht 2007 och är antagen till programmen som benämndes "MLÄKY" eller "VLÄKA" kommer inte att internt kunna söka över till det nya programmet. Du har möjlighet att ta examen senast december 2029 genom att läsa kurser ur nuvarande program (M2LÄK). För att få en plats på det nya läkarprogrammet måste du söka på nytt via antagning.se.

Har du ytterligare frågor vänligen hör av dig till studievägledningen.

Tentamen och examination - samlade datum

Här finner du en sammanställning på datum som gäller för läkarprogrammets examinationer. 

Observera att flera obligatoriska moment kan ingå i en kurs, som ej framgår av detta dokument. Det här är en sammanställning av framförallt större examinationer/tentamen. Du finner all nödvändig information om din kurs på kursens sida i Canvas.

Anpassad examination

Examensarbete - termin 10 

Bild
En bild med en massa olika flaggor.

Du hittar information om läkarprogrammets examensarbete som lokalt innehåll längst ner på sidan Examensarbete och uppsats under Information från fakultet och institution.

För att se det lokala innehållet måste du välja fakultet och/eller institution längst upp på sidan under Visar information från:

Bild

Klicka på Ändra i högersidan. Välj Sahlgrenska akademin  under fakulteter och Programinstitutionen för Läkarprogrammet under institutioner.  

Avslutningshögtid

För information om avslutningshögtiden se Göteborgs universitets sida för examensceremoni

Stipendier

Info om stipendier som vänder sig till läkarstudenter finns här, på Studentportalens gemensamma stipendiesida. 

Kandidatexamen

På läkarprogrammet utfärdas ingen kandidatexamen om du följer programmets ordinarie kurser. Av olika skäl kan det dock vara fördelaktigt att kunna ta ut en sådan examen.

Du vill kanske avsluta eller pausa studierna och få ut en examen för att söka jobb eller vidare utbildning. Du kan då läsa kursen LÄA103 - "Examensarbete i medicinsk vetenskap" (15 HP) som tillsammans med en viss kombination av kurser från läkarprogrammet kan ge en medicine kandidatexamen.

Se kursplan via Göteborgs universitets kursplanesök, sök på kurskoden LÄA103. Kontakta studievägledare för närmare planering vid intresse av denna möjlighet.

Amanuensprogrammet

För info om läkarprogrammets amanuensprogram se denna sida

Studera utomlands

Med anledning av att det nu finns två parallella läkarprogram (med olika utbildningsplaner) så pågår också ett omfattande utvärderingsarbete gällande internationalisering. Målet är givetvis att bibehålla god kvalité i våra internationella utbyten för studenter både inom ramen för det gamla och nya läkarprogrammet. Arbetet kan dock innebära att partners både kan tillkomma och avvecklas under de närmsta åren. Särskild och uppdaterad information kommer därmed publiceras inför varje termin och ansökningsomgång.

Bild
studera utomlands

Ansökningsperioder 

Ansökningsperiod 1: 10 december - 1 februari (utresa ht/vt)
Ansökningsperiod 2: 1 september - 1 oktober (utresa vt)

Vart kan jag åka?

Termin 6 (invärtesmedicin) - våren 2025

Termin 7 (kirurgi)
Terminskrockar av gamla och nya programmet kommer att ske 2024-2025 vilket gör att utbyten ej är möjliga under denna termin.

Termin 9 (gyn/obs/pediatrik)
Terminskrockar av gamla och nya programmet kommer att ske under 2025-2026 vilket gör att utbyten kan komma försvåras/ställas in under en övergångsperiod.

Termin 10 (examensarbete - datainsamling)

Termin 11 och 12

  • Valbara kurser i termin 11 och 12. Mer info kommer kring möjliga utbyten för utresande studenter.

Urvalskriterier för utbytesstudier


Certificate of International merits

Certificate of International merits (CIM) ger dig som läser en utbildning vid Sahlgrenska akademin möjlighet att samla internationella meriter som sedan kan presenteras i ett diplom.