Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård
Läs mer om Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård på gu.se.
Här har vi samlat information och kontaktuppgifter till dig som studerar på specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning anestesi. Här finns t.ex. programöversikt, tentamensschema och annat som du kan behöva som student.
Utbildningsplan
Programmets upplägg
I programöversikten kan du se hur kurserna i programmet är organiserade.
Ansökningar
Under studiernas gång händer det ibland att du tex behöver söka studieuppehåll, tillgodoräknande eller ansöka om anpassad examination. Här hittar du blanketter och webformulär.
Blanketter och ansökningsformulär
Canvaslänkar
Via länkarna nedan kommer du till respektive kursöversikt i Canvas. Innan registrering hittar du schema, studiehandledning, kursplan och litteraturlista här.
Termin 1
OMA100 Specialistsjuksköterskans profession med inriktning mot anestesisjukvård, 7,5 hp
HT23 https://canvas.gu.se/courses/71261/assignments/syllabus
HT24 https://canvas.gu.se/courses/83935/assignments/syllabus
OMA110 Perioperativa vårdprocessen och anestesiologisk omvårdnad vid dagkirurgi 7,5 hp
HT23 https://canvas.gu.se/courses/71264/assignments/syllabus
HT24 https://canvas.gu.se/courses/83938/assignments/syllabus
OMA120 Anestesiologisk omvårdnad vid elektiv och akut kirurgi vid komplexa vårdbehov 7,5 hp
HT23 https://canvas.gu.se/courses/71263/assignments/syllabus
HT24 https://canvas.gu.se/courses/83937/assignments/syllabus
OM0007 Vetenskaplig metod 7,5 hp
HT23 https://canvas.gu.se/courses/71257/assignments/syllabus
HT24 https://canvas.gu.se/courses/83930/assignments/syllabus
Termin 2
OMA130 Klinisk fördjupning inom anestesiologisk omvårdnad, 15 hp
VT24 v. 3-12 https://canvas.gu.se/courses/76951/assignments/syllabus
VT24 v. 13-22 https://canvas.gu.se/courses/76524/assignments/syllabus
VT25 v. 4-13
VT25 v. 14-23
OM5320 Examensarbete i omvårdnad med inriktning mot anestesisjukvård 15 hp
VT24 v. 3-12 https://canvas.gu.se/courses/76525/assignments/syllabus
VT24 v. 13-22 https://canvas.gu.se/courses/76526/assignments/syllabus
VT25 v. 4-13
VT25 v. 14-23
Tentamensschema
Här hittar du aktuellt tentamensschema med datum för anmälningsintervall. Omtentamen kan infalla efter terminsslut. Du anmäler dig till tentamen i Ladok inom det tidsintervallet som finns angivet. Det är inte möjligt att efteranmäla sig.
Om du har frågor om tentamensadministrationen vänder du dig till kursadministratör på aktuell kurs. Om din fråga gäller anpassningar är du välkommen att mejla Studenttorget. E-post: studentexpedition@fhs.gu.se
VFU
Mer information om VFU
Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig inför din VFU-period, Praktikplatsen.se, vaccinationer och vart du vänder dig om något skulle hända.
KTC Kliniskt träningscentrum
Kliniskt träningscentrum (KTC) vid Sahlgrenska akademin är en resurs för alla som studerar här. KTC är en vårdavdelning där studenterna får lärarledd metodundervisning, simulering med fokus på omhändertagande av akut sjuka patienter, teamarbete, egenträning för studenterna samt interprofessionella utbildningsmoment.
Länk till sidan för KTC
Tillgodoräknande av obligatoriska kurser
Om du redan har läst kurser som du anser motsvarar kurser i programmet kan du ansöka om tillgodoräknande. Från 1 april 2024 ansöker du om tillgodoräknande via Ladok. Bifoga kursplan i din ansökan.
Om du tidigare läst OM0007 Vetenskaplig metod 7,5 hp och har ett godkänt resultat i Ladok ska du inte ansöka om tillgodoräknande av denna utan väljer att inkludera kursen vid din ansökan om examen.
Tillgodoräknande av examensarbete
Ansökan om tillgodoräknande sker från och med 1 april 2024 via Ladok. Vid ansökan om tillgodoräknande för examenkursen måste utöver kursplan även en sammanfattning av ditt tidigare examensarbete bifogas. Bedömning görs utifrån relevans för inriktningen och du kan behöva komplettera med ämnesfördjupning och åhörarskap.
Riktlinjer för ämnesfördjupning vid tillgodoräknande
Ansöka om masterexamen
Om du planerar att ta ut en masterexamen bör du inte ansöka om tillgodoräknande. Se vad som krävs för att uppfylla kraven för en masterexamen
https://studentportal.gu.se/dina-studier/examen/examensregler
Huvudområde
Programmet har sin grund inom huvudområdet omvårdnad. Här kan du läsa mer om vad det innebär.
Huvudområdet omvårdnad utgår från en humanistisk människosyn och omfattar kunskap om människans utveckling, hälsa och välbefinnande i samband med födelse, ohälsa, lidande och död. Utgångspunkten är att främja ett meningsfullt liv trots sjukdom eller funktionsvariation, samt att möjliggöra en värdig död. Fokus för huvudområdet omvårdnad är att lindra lidande, främja hälsa och förebygga sjukdom och ohälsa på individ-grupp- och samhällsnivå.
Omvårdnad utgår från behov och problem relaterade till hälsa och ohälsa och till det dagliga livet, men också från personers resurser och förmåga att hantera sin livssituation. Personers reaktioner på och tolkning av sin sjukdom eller livssituation är i fokus. Centralt för omvårdnad är en vårdande miljö samt en strävan efter jämlika relationer mellan vårdare, patient och närstående. Vårdrelationen präglas av empati, förståelse och respekt samt bygger på kontinuitet, trygghet, tillit och bevarande av integritet. Forskningen ska förklara, bredda eller fördjupa förståelsen för frågeställningar inom huvudområdet.
Huvudområdet omvårdnad är grunden för ett självständigt kompetensområde för sjuksköterskor. Kompetensområdet innefattar ett etiskt förhållningssätt, hälsofrämjande och förebyggande insatser samt vård och behandling, organisation och ledning, utveckling och utbildning samt forskning och innovation.
Studera utomlands
Som student på Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning Anestesi har du möjlighet att göra praktik utomlands under termin 2.
Ansökningsperioder
Ansökningsperiod 1: 10 december - 1 februari (utresa ht/vt)
Ansökningsperiod 2: 1 september - 1 oktober (utresa vt)
Vart kan jag åka?
Termin 2
Norge - Nord University (Erasmus+)
Norge - University of Stavanger (Erasmus+)
Certificate of International merits
Certificate of International merits (CIM) ger dig som läser en utbildning vid Sahlgrenska akademin möjlighet att samla internationella meriter som sedan kan presenteras i ett diplom.
Mer information
Kontakta Sahlgrenska Academy International Office (SAIO)
Urvalskriterier för utbytesstudier
Allmänna och fakultetsspecifika urvalskriterier
Institutionens resebidrag
Institutionen vid vårdvetenskap och hälsa delar varje termin ut resebidrag på vardera 5.000 SEK för utresande studenter. Alla studenter på både grund och avancerad nivå vid institutionens program kan söka bidraget.
Kriterier för att tilldelas institutionens resebidrag:
• Stipendiet kan tilldelas den student som tidigare inte fått stipendie från Erasmus eller SA-anknutna stipendier (SA resestipendium)
• Vid konkurrens, dvs när antal sökande överstiger antal stipendier, prioriteras studenter med CIM-meriter
• Student som söker bidraget måste fylla i blanketten "resebidrag" samt lämna/posta/maila originalkvitton och underlag på minst det belopp som ska betalas ut vid hemkomst.
Blankett för ansökan om institutionens resebidrag
Maila din ansökan till Karin Renås karin.renas@gu.se