Kompletteringsutbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen

Kurspaket
BMA20
1,5 år
90 högskolepoäng (hp)

Läs mer om Kompletteringsutbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen på gu.se.

Kompletteringsutbildningen till biomedicinsk analytiker syftar till att ge dig som har en utländsk examen, inom biomedicinsk laboratorievetenskap eller närliggande område, möjlighet att via Socialstyrelsen erhålla svensk legitimation som biomedicinsk analytiker.

Bild
Pipetting

Kompletteringsutbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen är ett kurspaket som sträcker sig över 3 terminer. Utbildningen omfattar 90 hp. Utbildningen ges form av ett kurspaket. Läs mer nedan vilka kurser som ingår.

Verksamhetsförlagd utbildning ingår i programmet och omfattar totalt ca 10 veckor.

Du ansöker till programmet via antagning.se. Ansökan till hösten 2024 öppnar 15 april. Välkommen att söka till kompletteringsutbildningen då.

Studieinformation som rör alla studenter vid biomedicin hittar du på institutionens gemensamma sida. Här hittar du exempelvis tentamensinformaton, studieregler och kontaktuppgifter till akademihälsan.
Institutionen för biomedicin.

 

Vaccinationer

Sahlgrenska akademins studenter deltar i ett vaccinationsprogram, där du som läser Biomedicinska analytikerprogrammet erbjuds att delta i ett kostnadsfritt vaccinationsprogram. Det är samma vaccinationer som erbjuds övrig personal inom hälso-, tand- och sjukvården.

Sahlgrenska akademins information om vaccinationsprogrammet och hur det går till

Kursöversikt

Du hittar kursplaner till de ingående kurserna på Göteborgs universitets kursplanesök eller på kursens öppna sida i lärplattformen Canvas. Nedan finns lista på kurserna som ingår i kompletteringsutbildningen. Länkarna leder dig till respektive kurs öppna sida i Canvas.  Där finner du till exempel litteraturlista, kursplan, schema och kontaktuppgifter till kursledningen.  När du väl är registrerad på kursen får du tillgång till hela kursens Canvassida och ta del av övrig kursinformation, dokument och material finns publicerat.  

 

Beskrivning kurspaket

 

Termin 1

Termin 2

Termin 3

Ansökningar och blanketter

Det finns olika händelser under programtiden som kan behöva ansökas om via ett digitalt formulär eller via en utskriven blankett. Här hittar du ett urval av blanketter specifika för KUB.

Tillgodoräknande

Har du läst en utbildning tidigare som motsvararkunskaperna i en kurs du nu läser os oss, kan du ansöka om tillgodoräknande av den kursen eller (momentet (Ladokmodulen). Tänk på att om du fått ansökan beviljad och det blivit inlagt i Ladok så kan beslutet inte återtas.

Från och med 1 april 2024 görs alla ansökningar om tillgodoräknanden på grundnivå och avancerad nivå via Ladok.

Det innebär att du inte längre ansöker till din institution för tillgodoräknanden motsvarande specifika kurser och inte längre till Sektionen för examen för tillgodoräknanden motsvarande valfria kurser. Du hittar från 1 april mer information och instruktioner på webbsidan Tillgodoräknande i Studentportalen

Ansökningar

 

Information till ny student

Ansökan till hösten 2024 öppnar 15 april. Välkommen att söka till kompletteringsutbildningen då.

 

Kontaktuppgifter

    Studentexpedition

    Adress: Medicinaregatan 9A
    Öppettider: onsdagar 12:00-13:00

    Postadress

    Kompletterande utbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen
    Institutionen för biomedicin
    Box 440
    405 30 GÖTEBORG

    Kursadministration

    Farid Yousefi, utbildningsadministratör
    E-post: farid.yousefi@gu.se

    Programledning för kompletterande utbildning för biomedicinska analytiker med utländsk examen

    Camilla Hesse, programansvarig
    E-post: camilla.hesse@gu.se

    Gunnel Hellgren, studierektor
    E-post:
    gunnel.hellgren@gu.se

     

    Studievägledning

    Studievägledare: Malin Eskesjö Hansson
    Epost: malin.eskesjo@sahlgrenska.gu.se
    Telefon: 031-786 6253

    Besöksadress: Medicinaregatan 3 (vid Servicecenter)
    Ledig: onsdagar

    Besök enligt överenskommelse via telefon eller e-post.
     

    VFU

    Programmet innehåller perioder av VFU, dvs verksamhetsförlagd utbildning. Genom VFU får studenten en bild om vad yrkesrollen innebär och får möjlighet att testa sina kunskaper i verkliga situationer och miljöer som annars är svåra att återskapa i den akademiska miljön. Hos oss har du även möjlighet att göra VFU utomlands! 

    Belastningsregistret

    När du som student vid Göteborgs universitet ska göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan vissa enheter kräva att du som student ska kunna uppvisa utdrag ur belastningsregistret.

    Efter avslutad utbildning gör Socialstyrelsen en kontroll mot belastningsregistret vid ansökan om yrkeslegitimation. Mer information:

    http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/kontroll-mot-belastningsregistret

    Utdrag för arbete med barn https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/ovrigt-arbete-och-kontakt-med-barn/

    Handläggningstiden hos polisen är 2-3 veckor. Utdraget är giltigt i ett år

    [pdf]  Verksamheter som kräver utdrag ur belastningsregistret
    [pdf] Rutin vid utdrag ur belastningsregistret

    Försäkring

    Du som student är försäkrad i Sverige när du har registrerat dig på en kurs. Den gäller under skoltid och under direkt färd mellan bostaden och den plats skoltiden tillbringas.

    Med skoltid avses all tid inom högskolans lokaler och område (utom när vistelsen där är föranledd av en aktivitet av fritidskaraktär ordnad av någon annan än högskolan) samt all annan tid då studenten deltar i verksamhet i högskolans regi (verksamhetsförlagd utbildning).

    Studier i högskolans bibliotek omfattas, medan studier i hemmet eller på ett stadsbibliotek inte omfattas.

    ID-Kontroll

    Du ska kunna legitimera dig för verksamheten när du påbörjar din VFU.

    Klädsel

    Krav gällande klädsel och hygien för studenter i klinisk utbildning följer sjukvårdens direktiv.

    Vårdpersonal kan via händer, men även kläder, överföra smittämnen mellan patienter. Den viktigaste åtgärden för att minska risken för vårdrelaterade infektioner och för att förebygga smittspridning är att arbeta efter de basala hygienrutinerna. Dessa tillämpas i alla vård- och undersökningssituationer och av all vårdpersonal, samt studenter i verksamhetsförlagd utbildning/kliniska placeringar (VFU). Läs noga igenom dokumenten nedan.

    Rutin Vårdhygien - ARBETSKLÄDER
    Rutin Vårdhygien - BASALA HYGIENRUTINER

    Problem under VFU

    För att kunna förbättra VFU samt förebygga och åtgärda brister är det viktigt för oss att få veta när du har upplevt situationer som blivit fel.  Gäller situationen bristande rutiner i samband med VFU, kontakta VFU-samordnare, huvudhandledare eller kursansvarig.

    Läs också dokumentet nedan
    [pdf]
    Handläggning av problem i samband med verksamhetsförlagd utbildning

     

    Resor - Information om reseersättning

    Regler för högkostnadsskydd

    Högkostnadsskydd
    Resebidrag utgår för den del av kostnaden som per VFU period och vid heltidsstudier överstiger kostnaden för ett "Regionen Runt i 30 dagar- ungdom". (exempel: Har du utgifter på 3000:- och högkostnadskortet kostar 1500:-, så är du berättigad till 1500;- i ersättning)
    Resan ska göras på billigast möjliga färdsätt till aktuell VFU-plats.

    Resebidrag kan inte ansökas av student som
    • på egen begäran placeras på VFU-plats som medför en högre kostnad
    • blir VFU-placerad i den kommun man bor i
    • får ersättning för resor via VFU-platsen

    Bilersättning
    Om kollektivtrafik saknas till VFU-platsen eller om man per resa sparar mer än 1 timma enkel väg (skatteverkets regler för reseavdrag) ska studenten kunna ansöka om resebidrag för bil. För att beviljas resebidrag för bilresor ska studenten före resan ha sökt och fått ett skriftligt godkännande från programmet. (bilaga 1)
    För godkända resor med bil utgår ersättning med ett belopp motsvarande den skattefria delen av bilersättning enligt inkomstskattelagen (för närvarande 18,50 kr/mil) som överstiger kostnad för "Regionen Runt i 30 dagar- ungdom". Resan beräknas på samma sätt som för resor med allmänna kommunikationsmedel, dvs. med studentens boendeort som utgångspunkt. Om fler studenter är placerade inom samma område ska samåkning prioriteras. (bilaga 2)

    Administration
    • Ansökningsblankett för resebidrag i samband med VFU vid Sahlgrenska akademin (bilaga 3)
    • Student lämnar ansökan om reseersättning till kursansvarig som godkänner resan (att studenten är registrerad på kursen och har rätt till reseersättning, och fått VFU placering på annan ort). Kvitton eller motsvarande ska bifogas i ansökan.
    Programmet lämnar beslut om reseersättning till studenten.

    [pdf] Ansökan om bilersättning (bilaga 1)
    [pdf] Blankett om ersättning för beviljade bilresor (bilaga 2)
    [pdf] Ansökan om ersättning (bilaga 3)

    Rutin vid stick och skärskador

    Den studerande som fått en stick- eller skärskada, ska ta sig till infektionsmottagningen på Östra sjukhuset, inom 24 timmar, för att ta prover. Som studerande får du alla papper som ska fyllas i på infektionsmottagningen.

    Infektionsmottagningen, Östra sjukhuset, har öppet vardagar mellan kl 8-17.

    Personal bör ta prover på patienten som den studerande har stuckit sig på.

    När du som student varit och tagit prover, så får du med dig en blankett där arbetsledarens namn och fakturaadress ska fyllas i, vilket i ert fall är universitetet. Du skall uppge lärarens namn (i den kurs som du går i) som arbetsledare och faktureringsadress är följande:

    Göteborgs Universitet, Biomedicinska analytikerprogrammet, Box 115, 405 30 Göteborg

    [pdf] Åtgärder vid stick- och skärskada

    Du som student måste också göra en incidentanmälan i universitetets rapporteringssystemet Ia

    Länk till Ia-systemet

    Information om skadeanmälan till Kammarkollegiet hittar du på sidan Försäkring

    Sekretess

    [pdf] Läs mer om vad tystnadsplikt och sekretess innebär för studerande inom Hälso- och sjukvården.

    Vaccination

    Det finns ett vaccinationsprogram för studenter på biomedicinska analytikerprogrammet.

    [pdf] Läs mer om vaccinationsprogrammet för BMA studenter