Till startsida

Så skriver du en salstentamen

Ska du skriva en salstentamen? Vi har samlat information om vad du behöver veta inför skrivtillfället, hur du förbereder för din digitala salstentamen i systemet DISA och vad du behöver göra under själva skrivtillfället.

Information du behöver känna till inför skrivtillfället

Den här informationen gäller oavsett om du ska skriva en salstentamen digitalt i DISA eller på papper.

Kom ihåg att du måste hålla avstånd till andra studenter och skrivningsvakterna i skrivsalen. Har du sjukdomssymtom ska du stanna hemma.

 • Åtgärder för att motverka smittspridning i skrivsalarna

  I skrivsalen finns rutiner för att förhindra smittspridning.

  • Skrivsalarna på Viktoriagatan 30 och Karl Gustavsgatan 29 är uppdelade i tre sektioner, med separata ingångar. Den större salen (sektion 1 och 2) har entré på Viktoriagatan 30 men med separata ingångar till skrivsalen från foajén. Den mindre salen (sektion 3) har entré från Karl Gustavsgatan 29. De två skrivsalarna (sektion 6 och 7) på Reutersgatan 2c har separata ingångar från foajén. Student som skriver en anpassad tentamen använder den entré där ordinarie tentamen går.
    
  • ID-kontroll sker vid respektive sektionsingång, av tentamensvakt bakom plexiglas. Här får studenten också sitt platsnummer. Vid behov av support tar studenten med datorn och går till lånedisken för att be om hjälp, där plexiglas är uppsatt.
    
  • Entrédörren och dörrarna till skrivsalen öppnas samtidigt, 45 minuter före utsatt skrivningstid.
    
  • Avståndet mellan bänkarna är drygt 1 meter.
    
  • Lokalerna städas och vädras dagligen.
 • Regler för examination vid Göteborgs universitet

  Som student är du skyldig att följa de regler för examination som gäller vid tentamensskrivning vid Göteborgs universitet.

  Regler för student vid tentamensskrivning

 • Kom i tid till skrivsalen

  Skrivsalen öppnar 45 minuter före utsatt skrivningstid. Eftersom ID-kontroll sker vid ingång till skrivsalen är det viktigt att komma i god tid.

  • Om du ska skriva en DISA-tentamen ska du vara på plats 30 minuter innan tentamen börjar.
  • Om du ska skriva en papperstentamen ska du vara på plats 15 minuter innan tentamen börjar.

  Skrivsalen stängs efter att utsatt skrivningstid har börjat. Om du anländer till skrivsalen efter att utsatt skrivningstid har börjat blir du nekad att skriva din tentamen.

 • Du måste visa upp giltig legitimation

  Som student ska du kunna styrka din identitet genom att uppvisa giltig fotolegitimation (exempelvis pass eller körkort). Ditt ansikte ska kunna visas för tentamensvakt för säker identifiering.

  Observera att GU-kortet och uppehållstillståndskort från Migrationsverket inte är giltiga id-handlingar vid tentamen.

 • Ordningsregler i skrivsalen

  Det är viktigt att det är tyst och lugnt i skrivsalen så att alla studenter kan genomföra sin tentamen ostört. Här följer regler för ordning i skrivsalen som är hämtade ur universitetets Tentamensregler:

  • Du ska följa skriftlig anvisning och anvisning av tentamensvakt med avseende på placering i skrivsal samt övriga regler så att risk för otillåtet samarbete minimeras.
    
  • Skrivplatser är reserverade för anmälda studenter.
    
  • Du ska lämna personliga tillhörigheter såsom väskor, ytterkläder, mobiltelefoner och andra digitala enheter på anvisad plats i skrivsalen. Teknisk utrustning, som inte ska användas under salstentamen, ska vara avstängd och förvaras på anvisad plats i skrivsalen.
    
  • Under skrivningstid gäller samtalsförbud mellan studenter såväl i skrivsal som vid toalettbesök.
    
  • I skrivsalen ska lugn och stillhet iakttas för att skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt för ett gott resultat på salstentamen.
    
  • Du får inte ta med nötter eller jordnötter in i skrivsalen eftersom det kan orsaka allvarliga allergireaktioner. Tentamensvakt kan vid kännedom om en students överkänslighet för andra livsmedel, till exempel citrusfrukter, begära att sådana livsmedel ska avlägsnas från skrivsalen.
    
  • Du som uppträder störande ska avvisas från skrivsal. Tentamensvakt ska rapportera händelsen till kursansvarig lärare och/eller examinator. Störande uppträdande kan leda till disciplinära åtgärder enligt universitetets handläggningsordning.

  Utöver ovanstående regler i skrivsal, ber vi dig också att undvika parfym när du ska skriva din salstentamen. Detta eftersom det kan finnas studenter och personal som är allergiska.

 • Om du behöver avbryta din tentamen

  För universitetsgemensam skrivsal gäller 45 minuter innan skrivsalen kan lämnas. Om du har ett akut behov att lämna skrivsalen ska du från din skrivplats uppmärksamma tentamensvakt och lämna skrivplatsen efter att ha mottagit instruktion om hur detta ska ske. På så sätt kan ordningen i skrivsalen kan upprätthållas.

Förbered dig inför din digitala salstentamen

Din dator ska uppfylla systemkraven

Se till att operativsystemet på din PC eller Mac är av rätt version och att webbläsaren stöds.

System requirements: SEB minimum requirements (extern länk)

Chromebooks kan inte användas vid digital salstentamen. Du som har Chromebook är välkommen att boka en lånedator för att genomföra din DISA-tenta i skrivsal. Läs hur du gör under rubriken Behöver du låna en dator?

Se till att din dator kan ansluta till eduroam

Säkerställ att du kan ansluta till det trådlösa nätverket eduroam. Om du inte kommer in kan du behöva uppdatera ditt certifikat. Läs hur du gör på sidan Wifi: eduroam.

Ladda ner och installera en säker webbläsare

Den säkra webbläsaren startas när du öppnar din tentamen och ser till att det enda du kan göra på din dator är att skriva din tentamen. När du lämnar in och avslutar den säkra webbläsaren fungerar din dator som vanligt igen.

Ladda ner och installera Safe Exam Browser (SEB). Du ska inte konfigurera SEB – detta sker automatiskt när du startar din tentamen vid tentatillfället.

Du behöver ha en godkänd version av SEB för ditt operativsystem.

 • För Windows ska du ha SEB 3.1.1
 • För Mac ska du ha SEB 2.3.2

Du laddar ner SEB på länken nedan. Se till att du laddar ner rätt version för din dator.

System requirements: Downloadable versions of SEB (extern länk)

Behöver du låna en dator?

Om du saknar en Mac eller PC som fungerar för digital salstentamen bokar du en lånedator. Bokningen bekräftas direkt på din datorskärm. Ingen bekräftelse eller påminnelse i form av e-postmeddelande skickas ut. Universitetet kan inte göra bokningen åt dig.

Du kan logga in på TimeEdit för att se dina kommande bokningar och du kan avboka din dator om du inte längre behöver den. Tänk på att läsa instruktionerna för bokning på TimeEdit-sidan.

Boka lånedator via TimeEdit

Lånedatorn ska vara bokad fem arbetsdagar innan tentatillfället. Sena bokningar accepteras inte. Om du har bokat en lånedator hämtar du ut den vid datorsupportdisken i skrivsalen.

På lånedatorn är SEB installerat, men du behöver ansluta till eduroam och logga in i DISA. Därför är det viktigt att du kan eller har med inloggningsuppgifterna till ditt studentkonto.

Checklista när din digitala salstentamen startar

Följande instruktioner finns också i skrivsalen.

Börja med att ansluta datorn till det trådlösa nätverket eduroam. Sedan ska du:

 • Stänga ner aktiva program såsom exempelvis Spotify
 • Öppna en webbläsare och gå till gu.inspera.no (inloggning till DISA)
 • Logga in med ditt GUS-konto
 • Välja din tentamen och följa instruktionerna på skärmen. För att öppna tentan kommer du behöva mata in ett lösenord. Detta lösenord läses upp av tentavakten i samband med genomgång av reglerna

Dina svar sparas var 15:e sekund för att ingen information ska gå förlorad, även om din dator skulle strula. Om din egen dator slutar fungera under tentamen finns reservdatorer som du kan låna. Du behöver inte boka en lånedator i förväg för att vara på den säkra sidan.

När du är färdig och vill lämna in din tentamen ska du först tillkalla tentavakt. Det görs då en ID-kontroll. Efter det ska du avsluta programmet för säker webbläsare.

Hitta och se ditt resultat

När tentamen är rättad och betygssatt ser du resultatet och ditt betyg i Ladok. I DISA kan du se hela din tentamen och även kommentarer som läraren kan ha lämnat.

Såhär hittar du din bedömda tentamen i DISA

Logga in i DISA och klicka på Arkiv: Inloggning till DISA (extern länk). Du kan logga in med dator, surfplatta eller telefon.

 • Visa inlämnat svar – här ser du din tentamen så som det såg ut när du skrev. På sista sidan finns en sammanfattning med din totalpoäng och poäng per fråga.
 • Ladda ner – här laddar du ner din tentamen. Pdf-filen inkluderar tentamensfrågorna, dina svar och en sammanställning med poäng per fråga.
 • Feedback – om läraren har kommenterat dina svar hittar du kommentarerna här. Dessa kan du ladda ned som en PDF.

När du har laddat ner din tentamen som en pdf, kan du radera den från DISA-systemet genom att kvittera ut den. Det går inte att återskapa en utkvitterad tentamen. Se därför till att du har laddat ner pdf:en innan du kvitterar ut tentamen.

Har du frågor?

Kontakta din institution för frågor som rör salstentamen.

Om digital salstentamen

En digital salstentamen skapas, skrivs och rättas i ett webbaserat system. Vid Göteborgs universitet går systemet under namnet DISA.

Demotenta i DISA

För dig som vill testa hur det är att skriva en digital salstentamen.

Sidansvarig: Utbildningsenheten|Sidan uppdaterades: 2022-09-06
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://studentportal.gu.se/e-tjanster/skriva-salstentamen/i-skrivsalen/?selectedSegment=atgarder-for-att-motverka-smittspridning-i-skrivsalarna&skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2022-12-01

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?