Till startsida

Hållbar utveckling under studietiden

Du som student har många möjligheter att engagera dig i Göteborgs universitets hållbarhetsarbete. Du kan vara en del av den interna miljörevisionen, bidra med ett studentperspektiv i en kommitté på din fakultet eller gå med i en studentdriven hållbarhetsförening. Du kan också delta i en rad aktiviteter så som Act Sustainable-veckan och vårt uppsatspris inom hållbar utveckling.

Forskning, utbildning och samverkan för hållbar utveckling är en viktig del av Göteborgs universitets vision. Läs mer om universitetets arbete för en hållbar utveckling på www.gu.se  

Engagera dig och påverka

Studentinflytande

Inom studentkårerna vid Göteborgs universitet pågår ett aktivt hållbarhetsarbete där du som student kan bidra och engagera dig. Kontakta respektive kår eller studentkårsammanslutning för mer information.

Du kan också bli studentrepresentant i något av de råd eller organ vid universitet som berör hållbar utveckling. Respektive studentkår eller studentkårsammanslutning utser dessa studentrepresentanter.

Läs mer om studentinflytande

Student Hub för hållbarhet

På Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV, finns en Student Hub för hållbarhet. Studenthubben samlar, koordinerar och stöttat studentinitiativ inom hållbar utveckling vid både Göteborgs universitet och Chalmers. Bland annat skapar hubben tvärvetenskapliga plattformar och aktiviteter för studenter som vill utbyta kunskap och lära sig mer om hållbar utveckling. Aktiviteterna genomförs av, för och med studenter vid båda lärosäten.

Exempel på aktiviteter:

Act Sustainable
Act Sustainable är Göteborgs universitet och Chalmers gemensamma hållbarhetsvecka. Veckan går av stapeln varje höst och är öppen för alla studenter och medarbetare. Veckan har som mål att öka studenters och medarbetares kunskap om hållbar utveckling samt inspirera besökarna att agera för hållbar utveckling, i sin profession, framtida profession och privata liv.

GUSTA
GUSTA är Göteborgs universitets utmärkelse för uppsatser inom hållbar utveckling som skrivs av studenter vid universitetet. Priset ämnar motivera studenter till att, på ett kritiskt sätt, arbeta med hållbarhetsfrågor och söka mer kunskap för en hållbar värld. Samtliga studenter på kandidat- och masternivå kan nomineras till priset.

Student Sustainability Coordinators
För att öka studentperspektivet i universitetets hållbarhetsarbete anställs studenter inom universitetets miljöledningssystem. Dessa studentmedarbetare har genom åren bland annat arbetat med frågor som rör hållbarhetsmärkning av kurser och program, universitetets resepolicy, miljörevision och hållbarhetsveckan Act Sustainable. Konceptet är inspirerat av den internationella Green Office-modellen där studenter blir en aktiv del i miljö- och hållbarhetsarbetet genom att de anställs av universitet.

Nätverk för engagerade studenter
GMV koordinerar och stöttar ett informellt nätverk för studenter inom hållbarhetsinriktade föreningar, projekt och grupper. Nätverket träffas cirka en gång i månaden och diskuterar bland annat samarbetsprojekt och utbyter erfarenheter. GMV stöttar i sin tur enskilda föreningar och projekt i frågor som rör bland annat verksamhetsutveckling, kommunikation och administration. GMV kan också hjälpa till i uppstarten av nya projekt och föreningar.

Läs mer om vilka föreningar och grupper som ingår i nätverket på GMV:s hemsida.

Följ Student Sustainability Hub på Instagram

Följ Student Sustainability Hub på Facebook

Läs mer om universitetets hållbarhetsarbete

Prenumerera på nyhetsbrevet Student Sustainability News

Läs mer om Act Sustainable-veckan

Kontakt

Eddi Omrcen
Hållbarhetsstrateg, Göteborgs universitet
eddi.omrcen@gu.se
031-786 15 45
0733-62 23 61

Sidansvarig: Studentportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2021-08-24
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/studiemiljo-regler/miljo/?skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.gu.se%2F
Utskriftsdatum: 2023-05-31

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?