Till startsida

Pedagogiskt stöd vid funktionsnedsättning

Alla studenter vid Göteborgs universitet ska ha förutsättningar att klara sina studier. Pedagogiskt stöd finns till för dig som har en varaktig dokumenterad funktionsnedsättning.

Med varaktig funktionsnedsättning menas att du har en nedsättning som varar längre än sex månader. Exempelvis specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, rörelsehinder, syn- och hörselnedsättning. Även studenter med psykisk ohälsa kan få tillgång till pedagogiskt stöd.

Det pedagogiska stödet utformas utifrån ditt behov och kan bestå av olika former av anpassningar i studierna. Vid Göteborgs universitet har cirka 2000 studenter pedagogiskt stöd och de finns representerade vid alla utbildningar och nivåer (grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå). I begreppet ”student” räknas även du som doktorand in.

Det syns inte på ditt kursintyg eller examensbevis att du har haft pedagogiskt stöd under studierna.

När ska jag ansöka om pedagogiskt stöd?

För att få en bra start på dina studier bör du ansöka om pedagogiskt stöd så snart du blivit antagen till Göteborgs universitet. Om du har en mer omfattande funktionsnedsättning eller behöver utbildningstolkning, ber vi dig att kontakta oss i så god tid som möjligt för att vi ska kunna tillgodose dina behov.

Rutiner vid tillfällig skada

Tillfälliga begränsningar av en persons funktionsförmåga är inte en funktionsnedsättning i diskrimineringslagens mening. Om du drabbas av tillfällig skada eller sjukdom kan du därför inte få tillgång till det pedagogiska stödet som samordnas vid Utbildningsenheten. Om du behöver stöd i samband med tillfällig nedsättning kontakta din institution för stöd och anpassningar. Med tillfällig nedsättning menas vanligtvis en nedsättning som varar kortare än sex månader.

Det här ingår inte i pedagogiskt stöd

Om du har frågor som rör lokalanpassningar och fysisk tillgänglighet i universitetets lokaler, kontakta din institution.

För frågor om tillgänglighet som rör exempelvis transporter till och från universitetet, boende, personliga tekniska hjälpmedel och personlig assistans, hänvisar vi till kommunen, regionen och Försäkringskassan.

Mer stöd vid universitetet

 

 • Handledning i akademiskt språk och skrivande

  Enheten för akademiskt språk (ASK) erbjuder alla studenter handledning i att utveckla sitt akademiska språk och skrivande. Du kan få handledning på svenska och engelska.

  Akademiskt språk och skrivande

 • Universitetsbibliotekets service för dig med läsnedsättning

  Om du har svårt att läsa skriven text kan du beställa anpassad kurslitteratur. För att få tillgång till exempelvis talböcker bokar du möte med en bibliotekarie på Göteborgs universitetsbibliotek. Bibliotekarien informerar om reglerna och du tar därefter ställning till om du är berättigad till talböcker. Den anpassade kurslitteraturen produceras av Myndigheten för tillgängliga medier.

  Service för dig med läsnedsättning på universitetsbibliotekets webbsida

 • Programvaror för läsande och skrivande

  Du kan ladda ner programvaror till din dator som underlättar läsande och skrivande under hela din studietid. Universitetsbiblioteket kan ge support i hur programmen fungerar.

  • ClaroRead Plus
  • EasyReader
  • Saida
  • Stava Rex, SpellRight
  • SuperNova
  • TorTalk
  • WordFinder

  Stödprogramvaror på download.gu.se

Kontaktuppgifter till samordnarna

Har du frågor eller vill prata om pedagogiskt stöd, når du oss snabbast via e-post. Föredrar du att ringa går det också bra.
 

E-post: pedagogisktstod@gu.se

 • Anna Jälknäs
  031-786 3109
 • Emma Kjellén
  031-786 2095
 • Kristina Mannerfelt
  031-786 6103
 • Emma Marklund
  031-786 2709
 • Johanna Åberg Daun
  031-786 5133
 • Sofia Vilelind
  031-786 6604

 

Sidansvarig: Utbildningsenheten|Sidan uppdaterades: 2023-04-03
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/handledning-och-stod/funktionsnedsattning/?selectedSegment=programvaror-for-lasande-och-skrivande&skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Utskriftsdatum: 2023-10-02

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?