Till startsida

Checklista för nya studenter

1. Svara på ditt antagningsbesked

Ditt antagningsbesked ser du på antagning.se. Till höst- och vårterminerna måste du tacka ja till det första antagningsbeskedet, annars förlorar du din plats.

 

2. Planera dina studier

Senast åtta veckor före varje kurs eller delkurs startar ska det finnas information om kurslitteratur. Inför nya kurser skickar många kursansvariga ut e-post med information om var du hittar kursens litteraturlista, men du kan också söka information på webben. De flesta institutioner publicerar litteraturlistor tillsammans med kursplaner i en sökbar databas (se länk nedan).

Senast två veckor före start av kurs eller delkurs ska du ha tillgång till kursplan och schema inklusive tider för examination och obligatoriska moment.

 

3. Aktivera ditt studentkonto

Studentkontot är din nyckel till våra elektroniska tjänster. Genom studentkontot får du bland annat tillgång till din e-post, systemet Ladok där du kan se dina studieresultat och registreringar på kurser, nedladdningstjänsten för programvaror, universitetsbibliotekets e-resurser och lärplattformarna Canvas och GUL.

Om du har ett svenskt personnummer och inloggning till antagning.se eller eduID så kan du aktivera ditt studentkonto här i Studentportalen.

Om du inte har ett svenskt personnummer måste du besöka ett Servicecenter för att få hjälp med att aktivera ditt studentkonto.

Aktivera studentkonto

 

4. Kontrollera din e-postadress i Ladok

För att du inte ska missa information från universitetet är det viktigt att du har aktuella kontaktuppgifter i Ladok och alla andra system. För att kontrollera och ändra din e-postadress i Ladok loggar du in och klickar på ”Mina uppgifter”. 

Ladok

 

5. Registrera dig

Registreringen är obligatorisk för att du ska kunna börja på din kurs eller ditt program. När du registrerat dig blir du en aktiv student och får bland annat tillgång till dina kursrum i lärplattformarna Canvas och GUL och undervisningslokaler.

Registreringen sker antingen via webbregistrering som du själv utför, eller vid institutionen som anordnar kursen eller programmet i samband med kursstart. Datum, tid och plats för registrering kan skilja sig mellan olika kurser och program.

Registrera dig

 

6. Skaffa GU-kort

GU-kortet använder du bland annat som passerkort, lånekort samt utskrifts- och kopieringskort.

Du börjar med att beställa ditt kort via länken GU-kort nedan. Sedan fotograferar du dig vid något av universitetets Servicecenter, där du också hämtar ut ditt kort.

Beställ GU-kort

 

7. Logga in på din e-post

Som student vid Göteborgs universitet har du ett personligt e-postkonto och en kalender knuten till ditt studentkonto.

Om du inte vill använda din studentmejl rekommenderar vi att du vidarebefordrar den till en e-post som du använder för att inte missa viktig information från universitetet.

Information om e-post

 

8. Logga in i lärplattformen Canvas eller GUL och ladda ner appen

Göteborgs universitet håller på att införa en ny webbaserad lärplattform som heter Canvas. Under införandeperioden används den gamla lärplattformen GUL parallellt. De som arbetar med varje kurs ansvarar för att informera dig om kursen använder Canvas eller GUL.

Du måste vara registrerad på en kurs för att få full tillgång till Canvas eller GUL.

Både Canvas och GUL finns att ladda ner som appar. Canvas hittar du genom att söka på "Canvas" och GUL hittar du genom att söka på "PING PONG Mobile".

Information om Canvas och GUL

 

Sidansvarig: Studentportalens redaktion|Sidan uppdaterades: 2019-09-02
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/ny-student/?languageId=100000&skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fstudentportal.gu.se%2F
Utskriftsdatum: 2019-10-20

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?