Till startsida

Illustration som föreställer olika grafiska figurerAlla studenter vid Göteborgs universitet ska ha förutsättningar att klara sina studier. Därför finns det flera former av stöd för att stötta och hjälpa dig om studierna eller studiesituationen känns svår. Studenter med funktionsnedsättning kan få pedagogiskt stöd. 

Vad är pedagogiskt stöd?

Pedagogiskt stöd riktar sig till dig som har en funktionsnedsättning. Stödet utformas utifrån ditt behov och kan bestå av flera former av anpassningar.

Exempel på stöd är anteckningsstöd, anpassad kurslitteratur, anpassad examination, mentorsstöd eller särskilda stödprogramvaror som kan underlätta läsande och skrivande.

Hur ansöker jag om pedagogiskt stöd?

För att få tillgång till pedagogiskt stöd behöver du först göra en digital ansökan i systemet Nais. När vi har tagit emot din ansökan kommer en samordnare att kontakta dig och boka ett personligt möte.

Ansöka om pedagogiskt stöd

När vi träffar dig kommer vi be dig att berätta mer om hur din funktionsnedsättning påverkar dina studier och din studiesituation. Det kan hända att du inte har en tydlig bild av vad du behöver hjälp med och då försöker vi hitta lösningar som utformas efter dina behov.

Vem kan få pedagogiskt stöd?

För att få tillgång till pedagogiskt stöd behöver du ha dokumentation som styrker din funktionsnedsättning. Funktionsnedsättningen behöver vara av varaktig art, alltså att den inte är tillfällig. Även studenter med psykisk ohälsa kan få tillgång till pedagogiskt stöd. Det som krävs är ett läkarintyg eller intyg från psykolog. När det gäller dyslexi är det även logopeder eller specialpedagoger som utfärdar intyg.

På Göteborgs universitet genomförs inga utredningar av diagnoser eller sjukdomar som kan ligga till grund för behov av pedagogiskt stöd.

Studera på universitetet med funktionsnedsättning på gu.se

  • Om du blir tillfälligt sjuk eller skadad

    Om du exempelvis bryter ett ben eller måste opereras under din utbildning, kontaktar du din institution. De svarar på frågor om hur du kan få stöd. Detta gäller också om din graviditet skulle påverka dina studier.

    Du kan inte få pedagogiskt stöd vid en tillfällig skada eller sjukdom, eftersom det inte är en funktionsnedsättning enligt diskrimineringslagen.

Universitetsbibliotekets service för dig med läsnedsättning

Om du har svårt att läsa skriven text kan du beställa anpassad kurslitteratur via universitetsbiblioteket. Detta gäller för dig som exempelvis har läs- och skrivsvårigheter, dyslexi, synnedsättning, koncentrationssvårigheter eller annan funktionsnedsättning.

Anpassad kurslitteratur

För att få tillgång till anpassad kurslitteratur kontaktar du universitetsbiblioteket. Du behöver inte ha en dokumenterad funktionsnedsättning, men du ska själv intyga att läsförmågan är nedsatt.

Service för dig med läsnedsättning på universitetsbibliotekets webbsida

Ansök om pedagogiskt stöd

Bli mentor!

Kontakt samordnare för pedagogiskt stöd

Har du frågor eller vill prata om pedagogiskt stöd, är du välkommen att kontakta oss via e-post: pedagogisktstod@gu.se.

Sidansvarig: Utbildningsenheten|Sidan uppdaterades: 2020-06-10
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://studentportal.gu.se/handledning-och-stod/funktionsnedsattning/?tipFriend=true&tipUrl=http%3A%2F%2Fstudentportal.gu.se%2Fhandledning-och-stod%2Ffunktionsnedsattning%2F%3FskipSSOCheck%3Dtrue%26referer%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.google.com%252F&skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Utskriftsdatum: 2022-08-08

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?